Fotograf: Roel Wijnants, CC BY-NC 2.0 DEED

Den europeiske unionen, et falleferdig korthus?

Kan fremveksten av høyrepopulistiske partier som vil melde sine land ut av den europeiske unionen, være et symptom på noe større?

Saken ble først publisert i Altinget.no som spaltist innlegg og har vært på topplisten over mest leste saker.

Den europeiske unionen går igjennom tøffe tider nå og har opplevd flere kraftige tilbakesteg både de siste årene og ganske nylig. Det er ingen tvil om at det er stor misnøye med unionen, noe som førte til Storbritannias mye omtalte Brexit. Spørsmålet om exit ut av unionen har blitt et spørsmål for flere EU-land i det siste, som blant annet Nederland etter at Geert Wilders mer eller mindre vant valget og i tillegg så varsler nå lederen av AfD i Tyskland at de vil vurdere en Dexit ut av EU dersom de ikke får flertall for å reformere unionen.

EU, tungt byråkratisk system

Kan denne fremveksten av høyrepopulistiske partier som vil melde sine land ut av den europeiske unionen være et symptom på noe større? Kan det være at folk i ulike EU-land føler seg overkjørt av en stor, byråkratisk og overnasjonal union? Analysebyrået Statista gjorde i 2022 en undersøkelse av hvor byråkratisk folk mener EU erDer kom det frem at i gjennomsnitt synes 72 prosent av innbyggerne i EU-land at unionen enten er ganske eller veldig byråkratisk. Kun 20 prosent av dem som svarte mente at EU enten var lite eller ikke byråkratisk i det hele tatt. Dette viser at de fleste i unionen synes at EU er et tungt byråkratisk system. Hos store norske leksikon skrives det blant annet følgende om byråkrati ‘’mens demokrati betyr folkestyre, betyr byråkrati at embets- eller tjenestepersoner styrer eller utøver makt’’. En kan ut fra dette tolke undersøkelsen fra statista dithen at byråkratiet i EU har fått for mye makt, noe som på en annen side fører til at folkestyret som utgjør selve demokratiet har fått mindre makt.

Ytre høyre på fremmarsj frem mot EU-valget i år

Ifølge en artikkel fra BBC i juni 2023, er de politiske partiene på ytre høyre-siden i flere EU-land nå på kraftig fremmarsj. Det samme inntrykket bekreftes i en artikkel i Berlingske Tidende i januar 2023. Dette er partier som vil begrense EUs makt ogovernasjonalitet, samtidig som de vil reformere unionen. Enkelte  av disse partiene, som AfD, har varslet at de vil ha en folkeavstemning om en exit fra EU for Tyskland, dersom de ikke lykkes med dette etter EU-parlamentsvalget i juni..

 

EU-valget, vil endre unionen i årene fremover

Det er liten tvil om at dersom ytre høyresiden i ulike EU-land fortsetter å gjøre det like bra som  målingene viser, vil unionen trolig gå mot et kraftig skifte i det politiske landskapet. Ifølge European Council on Foreign Relations sine undersøkelser og analyser, kan en populistisk høyreorientert koalisjon bestående av kristendemokrater, konservative og radikale utgjøre en majoritet av mandatene i Europaparlamentet etter valget i EU 9. juni.

 

Slik jeg ser det vil det føre til enda større splittelse blant flere EU-land i tiden fremover, økt polarisering og kanskje vil flere land i unionen etter hvert vil revurdere sitt medlemskap i tiden fremover.

 

Korthuset er i ferd med å kollapse, sakte men sikkert.

Stort bilde i toppen: Fotograf: Roel Wijnants, CC BY-NC 2.0 DEED