Lisens: CC BY-NC-SA 4.0
Bilde: Lise Åserud

EU: Samme drittpakka vi sa nei til i 94

Den europeiske unionen er den samme drittpakken som det norske folket sa nei til i 1994, kort fortalt så er det en overnasjonal union som lever på å kvele medlemslandenes folkestyre.

Debattinnlegget ble først publisert i Fædrelandsvennen

I et innlegg 18. juni så hevder folk i Europabevegelsen Sørlandet at Norge trenger et EU-medlemskap. Vi i Agder Ungdom mot EU kunne ikke sagt oss mer uenige.

Stor måling viser misnøye med demokratiet i EU

Så mye som 41 pst. av EUs medlemsland er misfornøyde med hvordan demokratiet i den europeiske unionen fungerer, ifølge en måling fra 2023 hos Statista, da er det ikke så rart at knapt 51 pst. av stemmeberettigede europeere orket å stemme i årets EU-parlamentsvalg.

Er EU for byråkratisk?

Hva er folkestyre? Jo, det er at makten utgår fra folket. Byråkrati er det mer eller mindre motsatte av dette, der makten utgår fra byråkrater som ikke er folkevalgte og heller ikke kan stilles til ansvar på samme måte som folkevalgte.

En stor andel av EUs medlemsland sin befolkning mener at EU er altfor byråkratisk! Så mye som 46 pst. sier at EU er «fairly bureaucratic» og hele 26 pst. sier at de er «very bureaucratic», til sammen utgjør dette så mye som 72 pst. av europeere fra de ulike medlemslandene som mener EU er byråkratisk, ifølge en måling gjort av Statista blant over 26.000 europeere. Hvordan bidrar dette til mer demokrati og folkestyre? Svaret er at det gjør ikke det, men kveler d
et heller istedenfor sakte men sikkert.

Vil et EU-medlemskap styrke demokratiet i Norge?

Kort oppsummert er det lite som tilsier at EU vil ha en positiv demokratisk effekt på Norge, heller snarere det motsatte, og det ser vi selv resultatene av allerede nå. Norge har knyttet seg tettere og tettere til EU og det har ført til at man mister stadig mer kontroll over norsk politikk til EU.

Stort bilde i toppen: Lisens: CC BY-NC-SA 4.0 Bilde: Lise Åserud