Gjennomslag på Trondheimskonferansen 2018

Flere UMEUere var å se på Trondheimskonferansen denne helgen. Det var stort fokus på EUs energiunion og på EØS fra talerstolen. Ungdom Mot EU var godt synlig med stand og fikk gjennomslag for sitt forslag til Trondheimsresolusjonen!

Trondheimskonferansen samler hvert år folk fra hele fagbevegelsen og organisasjonslivet. LO i Trondheim er arrangør og årets tema var "Felles kamp for arbeid og faglig rettigheter". Fra Ungdom Mot EU deltok sentralstyremedlem Eirik Fenstad Thorbjørnsen og reisesekretær Kristiane M. Krystad. I tillegg var Nei Til EU sterkt representert og flere av Ungdom Mot EUs medlemmer var representert fra sine respektive forbund. Årets konferanse hadde 622 påmeldte. 

Trondheimskonferansen2
Saken om EUs Energiunion fikk stor plass på Trondheimskonferansen. Ved konferansestart fikk leder i LO Trondheim John-Peder Denstad alle deltakerne til å ta på seg t-skjorte med "Nei til EUs Energiunion" på. Foto: Kristiane M. Krystad

Før konferansestart fredag arrangerte Sør-Trøndelag Nei Til EU og faglig utvalg faglig formøte i samarbeid med LO i Trondheim og LO i Oslo. Tema for møtet var "EU møter Brexit, EØS møter arbeidslivet". Innledere var Einar Hakaas, Kate Hoey, Terje Samuelsen, Roar Eilertsen og Line Eldring. Innlederne var innom problemene med svart arbeid i byggebransjen, Brexit halvannen år etterpå, EUs mobilitetspakke, ACER, og verftssaken. 

Trondheimskonferansen3
Maria Nilsen Aksberg er ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet og medlem i Nei Til EU. Foto; Kristiane M. Krystad

Konferansen ble avsluttet søndag med å vedta Trondheimsresolusjonen 2018. Resolusjonen kritisererer EUs Vikarbyrådirektiv, EØS-avtalen, og EUs Energiunion og ACER. Den oppfordret også til videre tilslutning til "Ut av EØS"-kampanjen. Ungdom Mot EU leverte inn et forslag om å ta inn i resolusjonen av i behandlingen av ACER og Energiunionen må Stortinget handle etter paragraf 115 i Grunnloven som krevet 3/4 flertall. Forslaget vårt ble enstemmig vedtatt! 

Trondheimskonferansen4
UMEUere på Trondheimskonferansen. Fra venstre Lukas Neuenschwander, Sigrid Lien Sagabråten og Eirik Fenstad. Foto: Kristiane M. Krystad

Trondheimsresolusjonen og annen informasjon fra helgen finner du her på LO i Trondheims hjemmeside.

For bilder, video og annet gøy fra Ungdom Mot EU - husk å følg oss på Snap med brukernavn ungdommoteu. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Uttalelse - EØS fremmer skatteunndragelse

07. feb. 2019

EØS-avtalen tapper verktøykassen vår i kampen mot aggressiv skatteplanlegging. Det er svært kritisk i en periode hvor omfanget av skatteunndragelse blir stadig større.

Uttalelse - ACER-vedtaket bryter med grunnloven

06. feb. 2019

Suverenitetsoverføringen til ACER skulle blitt behandlet etter Grunnlovens § 115, med krav om ¾ flertall på Stortinget. Det ble den ikke. Ungdom mot EU mener derfor det er helt på sinn plass å ta saken til retten for å teste den juridiske gyldigheten til stortingsvedtaket.

Nytt sentralstyre valgt

03. feb. 2019

Landsmøtet tok opp politisk plattform, arbeidsplan, uttalelser og valgte nytt sentralstyre, landsstyre og andre tillitsvalgte. Reidun Berntsen Heggen ble valgt til leder, Kristian-Manuel Vilassis Duong til politisk nestleder og Henrik Madsen til organisatorisk nestleder. Øvrige sentralstyremedlemmer er Frankie Rød, Isak Roald Sandvik, Emilie Hermine Olsen Fagerli, Ayat Majbel Saeid, Renate Iselin Dirdal og Regine Blix. Her er leders tale til landsmøtet:

Hils på Charles!

23. jan. 2019

Rett før jul ble Charles Hextall Ungdom mot EUs nye organisasjonssekretær. Før han hoppet på toget til Trondheim i går fikk vi muligheten til å bli litt bedre kjent med han.

Høyt spill fra EU

16. jan. 2019

Tirsdag 15. januar ble statsminister Theresa Mays forslag Brexit-avtale nedstemt i det britiske underhuset. Dermed fortsetter den politiske uroen frem mot 29. mars, dagen da Storbritannia etter planen skal forlate EU.

Ungdomsorganisasjonene går sammen mot Jernbanepakke IV!

10. des. 2018

Ungdom mot EU har sammen med Sosialistisk Ungdom tatt lokalt initiativ til aksjon mot innføringen av EUs Jernbanepakke IV i Norge. Ungdommen frykter for jernbanens fremtid med denne irreversible jernbanepakken. Rød Ungdom og Fagforbundet Ung har også tilsluttet seg aksjonen.

Nytt Ungdom mot EU lag i Møre og Romsdal!

27. nov. 2018

Søndag 25. november møttes engasjerte medlemmer til et oppstartsmøte av Møre og Romsdal Ungdom Mot EU.

Nei til EU landsmøte 2018 samlet folk mellom 18 og 90 år til en spennende helg

13. nov. 2018

Helgen 9. til 11. November var 15 delegater fra Ungdom mot EU på Nei til EU sitt landsmøte som ble avholdt i Sarpsborg. Vi alle hadde stemmerett og fikk være med på å vedta både vedtekter og årsplan ++. Denne muligheten tror jeg mange var veldig fornøyde med å ha.

ACER-vedtaket bryter med Grunnloven

08. nov. 2018

Suverenitetsoverføringen til ACER skulle blitt behandlet etter Grunnlovens § 115, med krav om ¾ flertall på Stortinget. Det ble den ikke. Derfor går Nei til EU nå til sak mot staten, representert med Erna Solberg.

Makt og EU på agendaen under Globaliseringskonferansen 2018

26. okt. 2018

12. til 14. oktober var representanter fra UMEU på stand under Globaliseringskonferansen ved DOGA og kulturkirken Jakob i Oslo. Det var en fantastisk helg, fullspekket av foredragsholdere, likestillingsforkjempere og professorer fra hele verden. Blant annet den colombianske miljøaktivisten Francia Márques, vinner av Right Livelihood Award og æresdoktor Vandana Shiva, samt representanter fra organisasjoner som kvinnefronten, Ungkurd, Natur og Ungdom, antirasistisk senter, IKFF, Operasjon Dagsverk, Palestinakomiteen med flere.

EUs kutt gjør vondt verre

25. okt. 2018

Den italienske regjeringen har ikke fått godkjent statsbudsjett-forslaget sitt av EU-kommisjonen. Det er ikke første gangen det skjer. Det unike med dagens situasjon er at regjeringen denne gangen ser ut til å ville sette hardt mot hardt, heller enn å føye seg.

Vinn eksklusive premier i Ungdom mot EUs vervekonkurranse!

19. okt. 2018

Det er medlemmene som utgjør Ungdom mot EU, og vi vil gjerne ha med flere engasjerte folk i kampen for folkestyre, miljø og solidaritet!