Nei til EU landsmøte 2018 samlet folk mellom 18 og 90 år til en spennende helg

Helgen 9. til 11. November var 15 delegater fra Ungdom mot EU på Nei til EU sitt landsmøte som ble avholdt i Sarpsborg. Vi alle hadde stemmerett og fikk være med på å vedta både vedtekter og årsplan ++. Denne muligheten tror jeg mange var veldig fornøyde med å ha.

Vi startet første dag med et ungdomsformøte hvor vi fikk en rask oversikt over hvordan ting kom til å foregå. Dette var veldig betryggende da mange aldri hadde deltatt på et landsmøte før. I starten av årsmøte mottok forsamlingen en hilsningstale fra Audun Lysbakken, som er leder for Sosialistisk Venstreparti. Litt senere på dagen kom Bjørnar Moxnes, leder av Rødt, opp på talerstolen og gav en hilsningstale. I år hadde landsmøte 2018 invitert alle partier til å komme å holde hilsningstale, noe som er nytt i forhold til de andre årene da kun samarbeidsparti har blitt invitert. Men det var bare to partier og et ungdomsparti som takket ja til invitasjonen. Det er veldig spesielt å sitte i salen under en hilsning fra politiske partier som støtter denne organisasjonen. Det ble ført debatter og flere turer opp og ned fra talerstolen ble gjort av forsamlingen. Etter møte ble hevet samlet vi oss for å oppsummere dagen. Det jeg liker med Ungdom mot EU er at vi er en samlet gjeng som passer på hverandre, det å samles etter en lang dag er betryggende. Det ble holdt kveldspassiar i baren med Eva Nordlund og Kjetil Wiedswang om brexit og EU/EØS.

Den andre og lengste dagen ble fylt med mye debatt og votering. Flere av våre delegater tok også turen opp på talerstolen, og for noen var det første gang på en talerstol. Det å ha muligheten til å framme sine meninger framfor en så stor forsamling er fantastisk. Ungdom er framtiden, og det å ta del i debatter er utrolig viktig får å framme hva vi ønsker å kjempe for innad i organisasjonen. Igjen vil jeg skryte på Ungdom mot EU og den flotte tryggheten vi deler. Etter en spennende tur opp på talerstolen blir du møtt med gode tilbakemeldinger i gruppechatten og gode smil fra de som sitter ved siden av deg. Dette gjør opplevelsen mindre skummelt og mer betryggende.

emilieherminefagerliolsen
Emilie Hermine F. Olsen sitter i landsstyret til Ungdom mot EU, og var delegat på landsmøtet til Nei til EU. Arkivoto: Ungdom mot EU

Vi fikk flere hilsningstaler fra forskjellige organisasjoner som støtter oss, noe som jeg vet vi alle setter stor pris på. Vi hadde storfint besøk fra Storbritannia hvor Kate Hoey kunne fortelle om hvordan det var under stemningen for å si opp Brexitavtalen. Dette mener jeg var noe av det mest lærerike jeg fikk ut av dette landsmøtet. Musikalske innslag oppsto også under landsmøte hvor det ble allsang, litt pause er bra å ha. Videre utover kvelden kom den store landsmøtemiddagen. Her fikk vi servert treretters middag og godt samvær. Mellom forretten og hovedretten var det et kulturelt innslag med en lokal spillemann. Han spilte oss inn i godt humør med vitser og sang. For noen ble denne kvelden lang og for andre ikke, men koste oss, det gjorde vi.

Siste dag ble en stor voteringsdag hvor alle fikk trent litt muskler. Ungdommen tok seg et par turer opp på talerstolen og vi fikk også igjennom forslag som vi hadde sendt inn. Det å vise at ungdommen er aktiv og vet hva de driver med er viktig, i og med at det er vi som er framtiden. Da må vi vise de litt eldre at vi klarer å ta over når den tid kommer. I og med at ungdommen er i mindretall under landsmøte er det utrolig viktig å støtte hverandre og vise hva vi er flinkest på. Dette er noe vi fikk utrolig godt til. Vi fikk også hilsningstale fra AUF og Danmark, noe som var koselig da vi ungdommer fikk mye skryt. Men det var ikke bare oss unge som var på landsmøtet i år, selveste Berit Ås var tilstede under hele landsmøtet. Hun holdt selv en tale fra talerstolen hvor hun snakket om sine år i Nei til EU og inspirerte oss alle. Noe jeg husker hun sa var

«Jeg hører veldig dårlig, men jeg hører det jeg vil høre» - Berit Ås

Jeg kjente selv at en tåre rant da hun gikk ned fra talerstolen etter å ha nevnt at dette kunne være hennes siste gang der oppe. Berit har gitt og vil alltid gi mye inspirasjon til oss alle. Etter møteslutt bar det hjemover hvor de fleste reiste i samlet flokk inn til Oslo.

Jeg vil bare takke alle sammen som deltok på landsmøte 2018 for en nydelig helg. Vi går snart inn i et nytt år hvor mye står på agendaen. Vi må bekjempe Jernbanepakke IV, verve flere medlemmer og stå på. Vi er kanskje bare en del av EU igjennom EØS-avtalen, men EU hiver på oss mye å kjempe mot. Takk for nå kjære Ungdom mot EU, og takk til Nei til EU for et godt samarbeid og fint landsmøte.

1. - 3. februar 2019 har Ungdom mot EU landsmøte. Der skal det velges nytt styre. Vil du stille til sentrale verv i Ungdom mot EU? Send en mail til valgkomiteen på vk@umeu.no.

Det som skal velges er sentralstyre, landsstyre, kontrollkomité, valgkomité og medlemmer til Nei til EUs råd.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ungdomsorganisasjonene går sammen mot Jernbanepakke IV!

10. des. 2018

Ungdom mot EU har sammen med Sosialistisk Ungdom tatt lokalt initiativ til aksjon mot innføringen av EUs Jernbanepakke IV i Norge. Ungdommen frykter for jernbanens fremtid med denne irreversible jernbanepakken. Rød Ungdom og Fagforbundet Ung har også tilsluttet seg aksjonen.

Nytt Ungdom mot EU lag i Møre og Romsdal!

27. nov. 2018

Søndag 25. november møttes engasjerte medlemmer til et oppstartsmøte av Møre og Romsdal Ungdom Mot EU.

Makt og EU på agendaen under Globaliseringskonferansen 2018

26. okt. 2018

12. til 14. oktober var representanter fra UMEU på stand under Globaliseringskonferansen ved DOGA og kulturkirken Jakob i Oslo. Det var en fantastisk helg, fullspekket av foredragsholdere, likestillingsforkjempere og professorer fra hele verden. Blant annet den colombianske miljøaktivisten Francia Márques, vinner av Right Livelihood Award og æresdoktor Vandana Shiva, samt representanter fra organisasjoner som kvinnefronten, Ungkurd, Natur og Ungdom, antirasistisk senter, IKFF, Operasjon Dagsverk, Palestinakomiteen med flere.

Politisk markering mot Jernbanepakke IV

10. okt. 2018

Torsdag 11. oktober kl. 15:00 samles motstandere av EUs Jernbanepakke IV på Eidsvoll plass foran Stortinget for å demonstrere. Tidligere samme dag fra kl. 12:00 til 14:00 er det formøte for alle interesserte.

Suksessfull Tillitsvalgtskonferanse samlet over 20 unge EU - motstandere i hovedstaden

08. okt. 2018

Helgen 22 og 23 september ble Tillitsvalgtkonferansen 2018 holdt. Denne befant seg i Oslo. Dette var en nasjonal konferanse og flere ungdommer fra deler av Norge møtte opp for en spennende helg med informasjon og sosialt.

Globaliseringskonferansen 2018

04. okt. 2018

Anne Grete Kroken er gjestskribent. Hun er styremedlem i Norges Sosiale Forum som arrangerer Globaliseringskonferansen annet hvert år. Årets konferanse er i Jakob Kirke i Oslo fredag 12. til søndag 14. oktober. Ungdom mot EU er tilstede på konferansen med stand, og vi er medarrangør sammen med Nei til EU på møtet "Hellas - ti år under jernhælen".

Medlemsmøte i Tromsø Ungdom mot EU

02. okt. 2018

27. september arrangerte det nye styret i Tromsø Ungdom mot EU sitt første åpne møte. Det kom 11 personen i alderen 15- 27 år, som var interresert i Norges forhold til EU.

Dagsseminar om EU og EØS i Drammen

26. sep. 2018

Ungdom mot EU arrangerer med Sosialistisk Ungdom, Senterungdommen og Rød Ungdom i Buskerud et dagsseminar for ungdom. Vi ønsker å sette lys på hvorfor vi er EU-motstandere samt formidle informasjon om hvordan vi blir påvirket av EU og EØS-avtalen.

Ungdom mot EUs tillitsvalgtkonferanse!

27. aug. 2018

Ungdom Mot EU inviterer til nasjonal konferanse 22. og 23. september i Oslo. På Tillitsvalgtkonferansen blir det fokus på organisatorisk skolering og opplæring.

EØS-elefanten i rommet

21. aug. 2018

Den siste tiden har vi kunne lese om hvordan kriminelle nettverk har slått seg opp i deler av norsk bygge- og renholdsbransje. Arbeidslivskriminalitet har blitt et så alvorlig samfunnsproblem at regjeringen har vedtatt en egen strategi og lover økt innsats mot bakmenn og nettverk. Ingen ser imidlertid ut til å ville stille spørsmålstegn med den store elefanten i rommet: nemlig EØS-avtalens arbeidslivsbestemmelser om fri flyt.

Ungdom Mot EUs sommerleirturne 2018

17. aug. 2018

I tillegg til å arrangere egen sommerfestival har Ungdom Mot EU reist rundt og vært med på andre organisasjoners sommerkonferanser og sommerleire. Vi har besøkt ti organisasjoner og fått mange nye medlemmer!

Økt vetovilje i Ap

21. juli 2018

Mye tyder på at vi i fremtiden kommer til å se et Arbeiderparti som i langt større grad tør å stå opp mot EU.