Nei til EU landsmøte 2018 samlet folk mellom 18 og 90 år til en spennende helg

Helgen 9. til 11. November var 15 delegater fra Ungdom mot EU på Nei til EU sitt landsmøte som ble avholdt i Sarpsborg. Vi alle hadde stemmerett og fikk være med på å vedta både vedtekter og årsplan ++. Denne muligheten tror jeg mange var veldig fornøyde med å ha.

Vi startet første dag med et ungdomsformøte hvor vi fikk en rask oversikt over hvordan ting kom til å foregå. Dette var veldig betryggende da mange aldri hadde deltatt på et landsmøte før. I starten av årsmøte mottok forsamlingen en hilsningstale fra Audun Lysbakken, som er leder for Sosialistisk Venstreparti. Litt senere på dagen kom Bjørnar Moxnes, leder av Rødt, opp på talerstolen og gav en hilsningstale. I år hadde landsmøte 2018 invitert alle partier til å komme å holde hilsningstale, noe som er nytt i forhold til de andre årene da kun samarbeidsparti har blitt invitert. Men det var bare to partier og et ungdomsparti som takket ja til invitasjonen. Det er veldig spesielt å sitte i salen under en hilsning fra politiske partier som støtter denne organisasjonen. Det ble ført debatter og flere turer opp og ned fra talerstolen ble gjort av forsamlingen. Etter møte ble hevet samlet vi oss for å oppsummere dagen. Det jeg liker med Ungdom mot EU er at vi er en samlet gjeng som passer på hverandre, det å samles etter en lang dag er betryggende. Det ble holdt kveldspassiar i baren med Eva Nordlund og Kjetil Wiedswang om brexit og EU/EØS.

Den andre og lengste dagen ble fylt med mye debatt og votering. Flere av våre delegater tok også turen opp på talerstolen, og for noen var det første gang på en talerstol. Det å ha muligheten til å framme sine meninger framfor en så stor forsamling er fantastisk. Ungdom er framtiden, og det å ta del i debatter er utrolig viktig får å framme hva vi ønsker å kjempe for innad i organisasjonen. Igjen vil jeg skryte på Ungdom mot EU og den flotte tryggheten vi deler. Etter en spennende tur opp på talerstolen blir du møtt med gode tilbakemeldinger i gruppechatten og gode smil fra de som sitter ved siden av deg. Dette gjør opplevelsen mindre skummelt og mer betryggende.

emilieherminefagerliolsen
Emilie Hermine F. Olsen sitter i landsstyret til Ungdom mot EU, og var delegat på landsmøtet til Nei til EU. Arkivoto: Ungdom mot EU

Vi fikk flere hilsningstaler fra forskjellige organisasjoner som støtter oss, noe som jeg vet vi alle setter stor pris på. Vi hadde storfint besøk fra Storbritannia hvor Kate Hoey kunne fortelle om hvordan det var under stemningen for å si opp Brexitavtalen. Dette mener jeg var noe av det mest lærerike jeg fikk ut av dette landsmøtet. Musikalske innslag oppsto også under landsmøte hvor det ble allsang, litt pause er bra å ha. Videre utover kvelden kom den store landsmøtemiddagen. Her fikk vi servert treretters middag og godt samvær. Mellom forretten og hovedretten var det et kulturelt innslag med en lokal spillemann. Han spilte oss inn i godt humør med vitser og sang. For noen ble denne kvelden lang og for andre ikke, men koste oss, det gjorde vi.

Siste dag ble en stor voteringsdag hvor alle fikk trent litt muskler. Ungdommen tok seg et par turer opp på talerstolen og vi fikk også igjennom forslag som vi hadde sendt inn. Det å vise at ungdommen er aktiv og vet hva de driver med er viktig, i og med at det er vi som er framtiden. Da må vi vise de litt eldre at vi klarer å ta over når den tid kommer. I og med at ungdommen er i mindretall under landsmøte er det utrolig viktig å støtte hverandre og vise hva vi er flinkest på. Dette er noe vi fikk utrolig godt til. Vi fikk også hilsningstale fra AUF og Danmark, noe som var koselig da vi ungdommer fikk mye skryt. Men det var ikke bare oss unge som var på landsmøtet i år, selveste Berit Ås var tilstede under hele landsmøtet. Hun holdt selv en tale fra talerstolen hvor hun snakket om sine år i Nei til EU og inspirerte oss alle. Noe jeg husker hun sa var

«Jeg hører veldig dårlig, men jeg hører det jeg vil høre» - Berit Ås

Jeg kjente selv at en tåre rant da hun gikk ned fra talerstolen etter å ha nevnt at dette kunne være hennes siste gang der oppe. Berit har gitt og vil alltid gi mye inspirasjon til oss alle. Etter møteslutt bar det hjemover hvor de fleste reiste i samlet flokk inn til Oslo.

Jeg vil bare takke alle sammen som deltok på landsmøte 2018 for en nydelig helg. Vi går snart inn i et nytt år hvor mye står på agendaen. Vi må bekjempe Jernbanepakke IV, verve flere medlemmer og stå på. Vi er kanskje bare en del av EU igjennom EØS-avtalen, men EU hiver på oss mye å kjempe mot. Takk for nå kjære Ungdom mot EU, og takk til Nei til EU for et godt samarbeid og fint landsmøte.

1. - 3. februar 2019 har Ungdom mot EU landsmøte. Der skal det velges nytt styre. Vil du stille til sentrale verv i Ungdom mot EU? Send en mail til valgkomiteen på vk@umeu.no.

Det som skal velges er sentralstyre, landsstyre, kontrollkomité, valgkomité og medlemmer til Nei til EUs råd.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ungdom mot EU søker ny organisasjonssekretær!

06. aug. 2021

Er du en reiseglad person, som interesserer deg for europeisk politikk og rettferdighet? Vil du jobbe med kunnskapsformidling og bygge en bevegelse i hele landet? Da er stillingen som organisasjonssekretær noe for deg!

Slampoesi-workshop

17. sep. 2020

5. september arrangerte Ungdom mot EU slampoesi-workshop for våre medlemmer.

Bli med på slampoesi-workshop!

26. aug. 2020

Er du nysgjerrig på slampoesi? Vil du lære å holde bedre appeller? Da bør du melde deg på slampoesi-workshop!

Tre hete tips for et aktivt lokallag – i sommervarmen

18. juni 2020

Nå som samfunnet sakte, men sikkert åpnes opp igjen, kan vi også sette i gang organisasjonsarbeidet slik vi kjenner det. På tross av den uvanlige våren vi har vært gjennom, er Ungdom mot EU i vekst. Det er de aktive lokallagene som er bærebjelka både i medlemsveksten vår, den politiske skoleringa og kampen mot EU og EØS. I anledning sommervarmen kommer derfor noe hete tips for hvordan å skape et aktivt lokallag, hvor både nye og gamle medlemmer kan utvikle seg videre, i takt med organisasjonen vår. 

Landsmøtedokumentene 2020

14. feb. 2020

Her finner du alle sakspapirene du trenger til Ungdom mot EUs 28. ordinære landsmøte. Siden oppdateres fortløpende.

Landsmøtedokumentene 2020

14. jan. 2020

Her finner du alle sakspapirene du trenger til Ungdom mot EUs 28. ordinære landsmøte. Siden oppdateres fortløpende.

EU og EØS tilbake i samfunnsfaget!

03. des. 2019

Allerede i dag sliter folk med å gjøre rede for EØS-avtalen og Norges forhold til EU. Da er svaret å styrke, ikke stryke, kompetansekravet.

Who are UMEU?

02. des. 2019

Read more about the Youth against the EU (UMEU) on one of several international languages here.

Bli tillitsvalgt i UMEU!

22. nov. 2019

Nå kan man stille til valg til både sentralstyret og landsstyret. Er du interessert eller kjenner en kandidat?

Vi supplerer sentralstyret!

10. okt. 2019

Nå jobber valgkomiteen med å finne fire nye sentralstyremedlemmer. Vet du hvem som burde stille? Da kan du sende mail til valg@umeu.no

Ungdom mot EU på årsmøte i Norges Bygdeungdomslag

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslags arrangerer årsmøte og landstevne i Hof i Vestfold denne uken. Ole Dale Kvadsheim og Reidun Heggen hadde stand under årsmøtet, og fikk vervet 5 nye medlemmer til Ungdom mot EU. Norges Bygdeungdomslag har vedtatt politisk plattform, der de slår fast at de fortsatt er motstandere av den Europeiske Unionen. Vi ønsker Inger Johanne Brandsrud lykke til som ny leder. I saken under kan du lese hilsningstalen fra Ungdom mot EU.

Debatt hos Østfold AUF

27. mars 2019

Tirsdag var politisk nestleder Kristian-Manuel, Ungdom mot EU, på en debatt mot Europeisk Ungdom