Nei til EU landsmøte 2018 samlet folk mellom 18 og 90 år til en spennende helg

Helgen 9. til 11. November var 15 delegater fra Ungdom mot EU på Nei til EU sitt landsmøte som ble avholdt i Sarpsborg. Vi alle hadde stemmerett og fikk være med på å vedta både vedtekter og årsplan ++. Denne muligheten tror jeg mange var veldig fornøyde med å ha.

Vi startet første dag med et ungdomsformøte hvor vi fikk en rask oversikt over hvordan ting kom til å foregå. Dette var veldig betryggende da mange aldri hadde deltatt på et landsmøte før. I starten av årsmøte mottok forsamlingen en hilsningstale fra Audun Lysbakken, som er leder for Sosialistisk Venstreparti. Litt senere på dagen kom Bjørnar Moxnes, leder av Rødt, opp på talerstolen og gav en hilsningstale. I år hadde landsmøte 2018 invitert alle partier til å komme å holde hilsningstale, noe som er nytt i forhold til de andre årene da kun samarbeidsparti har blitt invitert. Men det var bare to partier og et ungdomsparti som takket ja til invitasjonen. Det er veldig spesielt å sitte i salen under en hilsning fra politiske partier som støtter denne organisasjonen. Det ble ført debatter og flere turer opp og ned fra talerstolen ble gjort av forsamlingen. Etter møte ble hevet samlet vi oss for å oppsummere dagen. Det jeg liker med Ungdom mot EU er at vi er en samlet gjeng som passer på hverandre, det å samles etter en lang dag er betryggende. Det ble holdt kveldspassiar i baren med Eva Nordlund og Kjetil Wiedswang om brexit og EU/EØS.

Den andre og lengste dagen ble fylt med mye debatt og votering. Flere av våre delegater tok også turen opp på talerstolen, og for noen var det første gang på en talerstol. Det å ha muligheten til å framme sine meninger framfor en så stor forsamling er fantastisk. Ungdom er framtiden, og det å ta del i debatter er utrolig viktig får å framme hva vi ønsker å kjempe for innad i organisasjonen. Igjen vil jeg skryte på Ungdom mot EU og den flotte tryggheten vi deler. Etter en spennende tur opp på talerstolen blir du møtt med gode tilbakemeldinger i gruppechatten og gode smil fra de som sitter ved siden av deg. Dette gjør opplevelsen mindre skummelt og mer betryggende.

emilieherminefagerliolsen
Emilie Hermine F. Olsen sitter i landsstyret til Ungdom mot EU, og var delegat på landsmøtet til Nei til EU. Arkivoto: Ungdom mot EU

Vi fikk flere hilsningstaler fra forskjellige organisasjoner som støtter oss, noe som jeg vet vi alle setter stor pris på. Vi hadde storfint besøk fra Storbritannia hvor Kate Hoey kunne fortelle om hvordan det var under stemningen for å si opp Brexitavtalen. Dette mener jeg var noe av det mest lærerike jeg fikk ut av dette landsmøtet. Musikalske innslag oppsto også under landsmøte hvor det ble allsang, litt pause er bra å ha. Videre utover kvelden kom den store landsmøtemiddagen. Her fikk vi servert treretters middag og godt samvær. Mellom forretten og hovedretten var det et kulturelt innslag med en lokal spillemann. Han spilte oss inn i godt humør med vitser og sang. For noen ble denne kvelden lang og for andre ikke, men koste oss, det gjorde vi.

Siste dag ble en stor voteringsdag hvor alle fikk trent litt muskler. Ungdommen tok seg et par turer opp på talerstolen og vi fikk også igjennom forslag som vi hadde sendt inn. Det å vise at ungdommen er aktiv og vet hva de driver med er viktig, i og med at det er vi som er framtiden. Da må vi vise de litt eldre at vi klarer å ta over når den tid kommer. I og med at ungdommen er i mindretall under landsmøte er det utrolig viktig å støtte hverandre og vise hva vi er flinkest på. Dette er noe vi fikk utrolig godt til. Vi fikk også hilsningstale fra AUF og Danmark, noe som var koselig da vi ungdommer fikk mye skryt. Men det var ikke bare oss unge som var på landsmøtet i år, selveste Berit Ås var tilstede under hele landsmøtet. Hun holdt selv en tale fra talerstolen hvor hun snakket om sine år i Nei til EU og inspirerte oss alle. Noe jeg husker hun sa var

«Jeg hører veldig dårlig, men jeg hører det jeg vil høre» - Berit Ås

Jeg kjente selv at en tåre rant da hun gikk ned fra talerstolen etter å ha nevnt at dette kunne være hennes siste gang der oppe. Berit har gitt og vil alltid gi mye inspirasjon til oss alle. Etter møteslutt bar det hjemover hvor de fleste reiste i samlet flokk inn til Oslo.

Jeg vil bare takke alle sammen som deltok på landsmøte 2018 for en nydelig helg. Vi går snart inn i et nytt år hvor mye står på agendaen. Vi må bekjempe Jernbanepakke IV, verve flere medlemmer og stå på. Vi er kanskje bare en del av EU igjennom EØS-avtalen, men EU hiver på oss mye å kjempe mot. Takk for nå kjære Ungdom mot EU, og takk til Nei til EU for et godt samarbeid og fint landsmøte.

1. - 3. februar 2019 har Ungdom mot EU landsmøte. Der skal det velges nytt styre. Vil du stille til sentrale verv i Ungdom mot EU? Send en mail til valgkomiteen på vk@umeu.no.

Det som skal velges er sentralstyre, landsstyre, kontrollkomité, valgkomité og medlemmer til Nei til EUs råd.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ungdom mot EU på årsmøte i Norges Bygdeungdomslag

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslags arrangerer årsmøte og landstevne i Hof i Vestfold denne uken. Ole Dale Kvadsheim og Reidun Heggen hadde stand under årsmøtet, og fikk vervet 5 nye medlemmer til Ungdom mot EU. Norges Bygdeungdomslag har vedtatt politisk plattform, der de slår fast at de fortsatt er motstandere av den Europeiske Unionen. Vi ønsker Inger Johanne Brandsrud lykke til som ny leder. I saken under kan du lese hilsningstalen fra Ungdom mot EU.

Debatt hos Østfold AUF

27. mars 2019

Tirsdag var politisk nestleder Kristian-Manuel, Ungdom mot EU, på en debatt mot Europeisk Ungdom

Pål er tilbake!

19. mars 2019

Ved inngangen til 2019 var det flere utskiftninger på kontoret. Tidligere nestleder Pål Trautmann Olerud, nestleder i 2013 og 2014 er endelig tilbake i organisasjonen som generalsekretær. For at dere skal bli bedre kjent med ham har vi klart å kidnappe han fra kontorarbeidet for å få et intervju.

Aksjon mot Jermbanepakke 4

27. feb. 2019

Nei til EU hadde på tirsdag aksjon mot jernbanepakke 4 langs Østfoldbanen.

Uttalelse - EU og høyrepopulister spiller hverandre sterke

13. feb. 2019

De siste årene har vi sett økt oppslutning til høyrepopulistiske og høyreekstreme partier i Europa. Disse bevegelsene fronter en retorikk basert på fremmedfrykt og etnonasjonalisme. Ungdom mot EU ser med bekymring på denne utviklingen. Vår EU-motstand er bygget på kunnskap – folkestyre, miljø og solidaritet kommer i første rekke.

Uttalelse - Nei til EUs arbeidsmarkedsbyrå

08. feb. 2019

Ungdom mot EU mener det er viktig å forsvare den norske arbeidslivsmodellen og et organisert arbeidsliv. EØS-avtalen har gang på gang angrepet faglige rettigheter og nå vil EU ta skrittet videre gjennom å innføre et arbeidsmarkedsbyrå, slik det fremkommer i arbeidslivsdirektivet.

Uttalelse - EØS fremmer skatteunndragelse

07. feb. 2019

EØS-avtalen tapper verktøykassen vår i kampen mot aggressiv skatteplanlegging. Det er svært kritisk i en periode hvor omfanget av skatteunndragelse blir stadig større.

Uttalelse - ACER-vedtaket bryter med grunnloven

06. feb. 2019

Suverenitetsoverføringen til ACER skulle blitt behandlet etter Grunnlovens § 115, med krav om ¾ flertall på Stortinget. Det ble den ikke. Ungdom mot EU mener derfor det er helt på sinn plass å ta saken til retten for å teste den juridiske gyldigheten til stortingsvedtaket.

Nytt sentralstyre valgt

03. feb. 2019

Landsmøtet tok opp politisk plattform, arbeidsplan, uttalelser og valgte nytt sentralstyre, landsstyre og andre tillitsvalgte. Reidun Berntsen Heggen ble valgt til leder, Kristian-Manuel Vilassis Duong til politisk nestleder og Henrik Madsen til organisatorisk nestleder. Øvrige sentralstyremedlemmer er Frankie Rød, Isak Roald Sandvik, Emilie Hermine Olsen Fagerli, Ayat Majbel Saeid, Renate Iselin Dirdal og Regine Blix. Her er leders tale til landsmøtet:

Hils på Charles!

23. jan. 2019

Rett før jul ble Charles Hextall Ungdom mot EUs nye organisasjonssekretær. Før han hoppet på toget til Trondheim i går fikk vi muligheten til å bli litt bedre kjent med han.

Høyt spill fra EU

16. jan. 2019

Tirsdag 15. januar ble statsminister Theresa Mays forslag Brexit-avtale nedstemt i det britiske underhuset. Dermed fortsetter den politiske uroen frem mot 29. mars, dagen da Storbritannia etter planen skal forlate EU.

Ungdomsorganisasjonene går sammen mot Jernbanepakke IV!

10. des. 2018

Ungdom mot EU har sammen med Sosialistisk Ungdom tatt lokalt initiativ til aksjon mot innføringen av EUs Jernbanepakke IV i Norge. Ungdommen frykter for jernbanens fremtid med denne irreversible jernbanepakken. Rød Ungdom og Fagforbundet Ung har også tilsluttet seg aksjonen.