Studietur til Ukraina med LNU

Ungdom Mot EU var så heldig å bli representert blant de 11 barne- og ungdomsorganisasjonene som fikk bli med på studietur til Kiev, Ukraina med Landsrådet for Norges barne - og ungdomsorganisasjoner (LNU) i april.

LNU Demokratimidlene

13. - 17. april reiste generalsekretær Kaspar og reisesekretær Kristiane sammen med 12 andre representanter fra norske barne - og ungdomsorganisasjoner til Ukrainas hovedstad Kiev. Formålet med studieturen var å få et innblikk i den politiske situasjonen i landet og forholdene for unge engasjerte i sivilsamfunnet, samt undersøke mulighetene for samarbeid mellom norske og ukrainske organisasjoner. Turen ble arrangert av LNU i forbindelse med deres støtteordning Demokratimidlene. LNU Demokratimidlene er en støtteordning for å fremme samarbeid mellom barne - og ungdomsorganisasjoner i Norge og Øst- Europa og er finansiert av Utenriksdepartementet. Les mer om støtteordningen på LNUs hjemmeside(ekstern lenke).

Maidan Kiev
Maidanplassen i Kiev. Dette var møtepunktet under revolusjonene i 2004 og 2014. Bak plassen er Hotel Ukraine som vi bodde på under studieturen. Foto: Kristiane M. Krystad

Møte med unge ukrainere

Andre organisasjoner som var representert på turen var Europeisk Ungdom, Unge Venstre, Elevorganisasjonen, Natur og Ungdom, Senterungdommen, Association of Students Abroad - ANSA og NAYO - Norwegian Azerbaijanis' Youth Organization.  Reiseledere var nestleder i LNU Hilde Sandvær og internasjonal rådgiver Erik Schreiner Evans. LNUs søsterorganisasjon i Ukraina NYCUkraine - National Youth Council of Ukraine koordinerte turen for oss i Kiev.

EU delegasjonen Ukraina
Besøk hos EU - delegasjonen til Ukraina. Jurgis Vilcinskas fortalte om EUs prosjekter i landet, men kunne fortelle at et eventuelt medlemskap for Ukraina ligger langt i fremtiden. Foto: Kristiane M. Krystad

Programmet besto av besøk til Ukrainske ungdomsorganisasjoner, Go Global, Reanimation Package of Reforms, EU - delegasjonen til Ukraina, Norges Ambassade og journalist og parlamentariker Sergii Leshchenko. Vi besøkte president Petro Poroshenkos ungdomsorganisasjon Solidarna Molod, og NYCU arrangerte mingle- og nettverkskveld hvor det var et titalls ukrainske ungdomsorganisasjoner tilstede. Noen hadde til og med reist til Kiev kun for å få med seg denne kvelden!

Reform

Ukraina ble selvstendig i 1991 etter å ha vært under Sovjetunionen. Siden landets selvstendighet har det vært preget av oligarkene og maktkampen dem imellom. Nåværende president Petro Poroshenko er kjent for å ha bygget sin formue på sjokolademerket Roshen. Kampen for demokrati fikk sine toppunkt da folket gjorde opprør i Oransjerevolusjonen i 2004 og på Maidan i 2014. Daværende president i 2014 Viktor Janukovitsj rømte til Russland da han forkastet å undertegne en avtale med EU og heller valgte å snu seg mot Russland. Folk tok til gatene i protest og han valgte å flykte fra landet. Siden har landet gjennomgått en del reformer som politireformen, og det er fortsatt mye som gjenstår. Ordet reform gikk igjen hos de vi snakket med. 

Veien mot demokrati

Det anslås at omkring 50 av 450 representanter i det ukrainske parlamentet Verkhovna Rada er ukorrupt og uavhengige. Vi fikk møte en av dem Sergii Leshchenko - som også er forfatter og journalist. Han har vunnet Fritt Ords pressepris og boken hans "Oligarkenes vekst og fall - kamp mot korrupsjon i Ukraina" er utgitt på norsk. Leshchenko har hatt sete i parlamentet siden 2014.  Ukraina har enda en lang vei å gå når det gjelder demokrati og ytringsfrihet. Overgrep og vold mot journalister forekommer, og det er spesielt farlig for de som arbeider utenfor Kiev. Som internasjonalt anerkjent med et bredt nettverk i Kiev sa Leshchenko at han kunne føle seg ganske trygg, men det er absolutt ikke situasjonen for alle journalister i landet. 

Europeisk Ungdom
Med Europeisk Ungdom hos EU - delegasjonen. Fra venstre generalsekretær i Europeisk Ungdom Ingeborg Bastiansen, Vemund R. Litschutin (Akershus Europeisk Ungdom), generalsekretær i UMEU Kaspar T. Steudel og reisesekretær i UMEU Kristiane M. Krystad.

Bruk LNU!

Det var en veldig lærerik og ikke minst hyggelig tur. Det var kjempe spennende å treffe engasjerte ukrainske ungdommer, men også veldig fint å bli kjent med de vi reiste med fra Norge. LNU fungerer som et samarbeidsorgan for barne- og ungdomsorganisasjoner i Norge, og er en paraplyorganisasjon med 95 medlemsorganisasjoner, hvorav Ungdom Mot EU er en av de. LNU fremmer medlemsorganisasjonenes interesser ovenfor relevante politiske aktører, de tilbyr kurs og kompetanseheving til medlemmene og har en rekke økonomisk støtteordninger, mest kjent er kanskje Frifond. Mange av kursene deres er gratis og tilgjengelig for Ungdom Mot EUs medlemmer å delta på. Les mer på deres hjemmeside LNU.no

Ungdom Mot EU takker for en flott tur! 

reLATERT

Se alle arrangementer

Nytt Ungdom mot EU lag i Møre og Romsdal!

27. nov. 2018

Søndag 25. november møttes engasjerte medlemmer til et oppstartsmøte av Møre og Romsdal Ungdom Mot EU.

Studenter mot EU på studietur i Hellas

19. nov. 2018

31 Oktober til 5 November befant det seg 12 norske ungdommer i Hellas, Athen. Studietur med studenter mot EU ble avholdt i denne tidsperioden i år (2018). I denne teksten skal jeg, som en av deltagerne, fortelle hvordan det var å være på studietur i Hellas sammen med denne flotte gjengen.

Nei til EU landsmøte 2018 samlet folk mellom 18 og 90 år til en spennende helg

13. nov. 2018

Helgen 9. til 11. November var 15 delegater fra Ungdom mot EU på Nei til EU sitt landsmøte som ble avholdt i Sarpsborg. Vi alle hadde stemmerett og fikk være med på å vedta både vedtekter og årsplan ++. Denne muligheten tror jeg mange var veldig fornøyde med å ha.

Espen om EU: Angela Merkel

06. nov. 2018

Etter 13 år ved roret går EUs lengstsittende og mektigste statsleder av som partileder for kristendemokratene (CDU) og innleder det siste kapittelet i hennes virke som kansler, et kapittel som kan bli svært kort. I den anledning, kan det være på sin plass å gå gjennom hennes virke, ettermæle og veien videre. For mange var hun et symbol på konsensus, stabilitet og disiplin i en krevende tid. For andre var hun sjefsarkitekten bak eurokrisen, Hellas sin kollaps og ytterligere maktkonsolidering i Brussel.

Makt og EU på agendaen under Globaliseringskonferansen 2018

26. okt. 2018

12. til 14. oktober var representanter fra UMEU på stand under Globaliseringskonferansen ved DOGA og kulturkirken Jakob i Oslo. Det var en fantastisk helg, fullspekket av foredragsholdere, likestillingsforkjempere og professorer fra hele verden. Blant annet den colombianske miljøaktivisten Francia Márques, vinner av Right Livelihood Award og æresdoktor Vandana Shiva, samt representanter fra organisasjoner som kvinnefronten, Ungkurd, Natur og Ungdom, antirasistisk senter, IKFF, Operasjon Dagsverk, Palestinakomiteen med flere.

Vinn eksklusive premier i Ungdom mot EUs vervekonkurranse!

19. okt. 2018

Det er medlemmene som utgjør Ungdom mot EU, og vi vil gjerne ha med flere engasjerte folk i kampen for folkestyre, miljø og solidaritet!

Politisk markering mot Jernbanepakke IV

10. okt. 2018

Torsdag 11. oktober kl. 15:00 samles motstandere av EUs Jernbanepakke IV på Eidsvoll plass foran Stortinget for å demonstrere. Tidligere samme dag fra kl. 12:00 til 14:00 er det formøte for alle interesserte.

Suksessfull Tillitsvalgtskonferanse samlet over 20 unge EU - motstandere i hovedstaden

08. okt. 2018

Helgen 22 og 23 september ble Tillitsvalgtkonferansen 2018 holdt. Denne befant seg i Oslo. Dette var en nasjonal konferanse og flere ungdommer fra deler av Norge møtte opp for en spennende helg med informasjon og sosialt.

Globaliseringskonferansen 2018

04. okt. 2018

Anne Grete Kroken er gjestskribent. Hun er styremedlem i Norges Sosiale Forum som arrangerer Globaliseringskonferansen annet hvert år. Årets konferanse er i Jakob Kirke i Oslo fredag 12. til søndag 14. oktober. Ungdom mot EU er tilstede på konferansen med stand, og vi er medarrangør sammen med Nei til EU på møtet "Hellas - ti år under jernhælen".

Medlemsmøte i Tromsø Ungdom mot EU

02. okt. 2018

27. september arrangerte det nye styret i Tromsø Ungdom mot EU sitt første åpne møte. Det kom 11 personen i alderen 15- 27 år, som var interresert i Norges forhold til EU.

Dagsseminar om EU og EØS i Drammen

26. sep. 2018

Ungdom mot EU arrangerer med Sosialistisk Ungdom, Senterungdommen og Rød Ungdom i Buskerud et dagsseminar for ungdom. Vi ønsker å sette lys på hvorfor vi er EU-motstandere samt formidle informasjon om hvordan vi blir påvirket av EU og EØS-avtalen.

Espen om EU: Valgår i EU

13. sep. 2018

Hvert femte år skjer det noe magisk i den dovne, belgiske byen Brüssel. Da er det nemlig parlamentsvalg og kommisjonsbytte i EU. I 2019 kolliderer dette med utnevnelsen av en ny president for den europeiske sentralbank også. Alt er duket for et spennende år med kjente og mindre kjente fjes i nye posisjoner, euroskeptiske populister og lav valgdeltagelse.