Studietur til Ukraina med LNU

Ungdom Mot EU var så heldig å bli representert blant de 11 barne- og ungdomsorganisasjonene som fikk bli med på studietur til Kiev, Ukraina med Landsrådet for Norges barne - og ungdomsorganisasjoner (LNU) i april.

LNU Demokratimidlene

13. - 17. april reiste generalsekretær Kaspar og reisesekretær Kristiane sammen med 12 andre representanter fra norske barne - og ungdomsorganisasjoner til Ukrainas hovedstad Kiev. Formålet med studieturen var å få et innblikk i den politiske situasjonen i landet og forholdene for unge engasjerte i sivilsamfunnet, samt undersøke mulighetene for samarbeid mellom norske og ukrainske organisasjoner. Turen ble arrangert av LNU i forbindelse med deres støtteordning Demokratimidlene. LNU Demokratimidlene er en støtteordning for å fremme samarbeid mellom barne - og ungdomsorganisasjoner i Norge og Øst- Europa og er finansiert av Utenriksdepartementet. Les mer om støtteordningen på LNUs hjemmeside(ekstern lenke).

Maidan Kiev
Maidanplassen i Kiev. Dette var møtepunktet under revolusjonene i 2004 og 2014. Bak plassen er Hotel Ukraine som vi bodde på under studieturen. Foto: Kristiane M. Krystad

Møte med unge ukrainere

Andre organisasjoner som var representert på turen var Europeisk Ungdom, Unge Venstre, Elevorganisasjonen, Natur og Ungdom, Senterungdommen, Association of Students Abroad - ANSA og NAYO - Norwegian Azerbaijanis' Youth Organization.  Reiseledere var nestleder i LNU Hilde Sandvær og internasjonal rådgiver Erik Schreiner Evans. LNUs søsterorganisasjon i Ukraina NYCUkraine - National Youth Council of Ukraine koordinerte turen for oss i Kiev.

EU delegasjonen Ukraina
Besøk hos EU - delegasjonen til Ukraina. Jurgis Vilcinskas fortalte om EUs prosjekter i landet, men kunne fortelle at et eventuelt medlemskap for Ukraina ligger langt i fremtiden. Foto: Kristiane M. Krystad

Programmet besto av besøk til Ukrainske ungdomsorganisasjoner, Go Global, Reanimation Package of Reforms, EU - delegasjonen til Ukraina, Norges Ambassade og journalist og parlamentariker Sergii Leshchenko. Vi besøkte president Petro Poroshenkos ungdomsorganisasjon Solidarna Molod, og NYCU arrangerte mingle- og nettverkskveld hvor det var et titalls ukrainske ungdomsorganisasjoner tilstede. Noen hadde til og med reist til Kiev kun for å få med seg denne kvelden!

Reform

Ukraina ble selvstendig i 1991 etter å ha vært under Sovjetunionen. Siden landets selvstendighet har det vært preget av oligarkene og maktkampen dem imellom. Nåværende president Petro Poroshenko er kjent for å ha bygget sin formue på sjokolademerket Roshen. Kampen for demokrati fikk sine toppunkt da folket gjorde opprør i Oransjerevolusjonen i 2004 og på Maidan i 2014. Daværende president i 2014 Viktor Janukovitsj rømte til Russland da han forkastet å undertegne en avtale med EU og heller valgte å snu seg mot Russland. Folk tok til gatene i protest og han valgte å flykte fra landet. Siden har landet gjennomgått en del reformer som politireformen, og det er fortsatt mye som gjenstår. Ordet reform gikk igjen hos de vi snakket med. 

Veien mot demokrati

Det anslås at omkring 50 av 450 representanter i det ukrainske parlamentet Verkhovna Rada er ukorrupt og uavhengige. Vi fikk møte en av dem Sergii Leshchenko - som også er forfatter og journalist. Han har vunnet Fritt Ords pressepris og boken hans "Oligarkenes vekst og fall - kamp mot korrupsjon i Ukraina" er utgitt på norsk. Leshchenko har hatt sete i parlamentet siden 2014.  Ukraina har enda en lang vei å gå når det gjelder demokrati og ytringsfrihet. Overgrep og vold mot journalister forekommer, og det er spesielt farlig for de som arbeider utenfor Kiev. Som internasjonalt anerkjent med et bredt nettverk i Kiev sa Leshchenko at han kunne føle seg ganske trygg, men det er absolutt ikke situasjonen for alle journalister i landet. 

Europeisk Ungdom
Med Europeisk Ungdom hos EU - delegasjonen. Fra venstre generalsekretær i Europeisk Ungdom Ingeborg Bastiansen, Vemund R. Litschutin (Akershus Europeisk Ungdom), generalsekretær i UMEU Kaspar T. Steudel og reisesekretær i UMEU Kristiane M. Krystad.

Bruk LNU!

Det var en veldig lærerik og ikke minst hyggelig tur. Det var kjempe spennende å treffe engasjerte ukrainske ungdommer, men også veldig fint å bli kjent med de vi reiste med fra Norge. LNU fungerer som et samarbeidsorgan for barne- og ungdomsorganisasjoner i Norge, og er en paraplyorganisasjon med 95 medlemsorganisasjoner, hvorav Ungdom Mot EU er en av de. LNU fremmer medlemsorganisasjonenes interesser ovenfor relevante politiske aktører, de tilbyr kurs og kompetanseheving til medlemmene og har en rekke økonomisk støtteordninger, mest kjent er kanskje Frifond. Mange av kursene deres er gratis og tilgjengelig for Ungdom Mot EUs medlemmer å delta på. Les mer på deres hjemmeside LNU.no

Ungdom Mot EU takker for en flott tur! 

reLATERT

Se alle arrangementer

Sommer Mot EU presenterer forfatter Halvor Fjermeros

16. juni 2018

På Sommerfestivalen vår får vi besøk av innleder Halvor Fjermeros! Han er 66 år, tidligere journalist i Klassekampen og er forfatter av flere bøker, inkludert “Uro i euroland. En europeisk reiserapport om avmakt og motstand blant fagorganiserte og sosiale bevegelser i det nye arbeidslivet i EU.”

Sentralstyret på turné

12. juni 2018

I enhver medlemsorganisasjon er det lokallagene og det arbeidet som gjøres lokalt som er essensen. For å styrke det lokale arbeidet reiser sentralstyret ut på turne i juni. De skal besøke steder hvor Ungdom Mot EU har lokallag og steder hvor det ikke er noe lag per nå, men hvor det satses fremover. Leder Eirik Fenstad gleder seg til å reise ut å møte unge engasjerte EU-motstandere landet rundt.

Sommer mot EU presenterer Audrey`s Dance!

08. juni 2018

Ungdom mot EU arrangerer Sommerfestival 13.-15. juli 2018 på idylliske Skogstad leirsted i Oppland. Vi gleder oss til å tilbringe tre dager full med sommer, sol og selvråderett. I forbindelse har vi gleden av å kunne annonsere at vi får besøk av bandet Audrey`s Dance!

Folkebevægelsen på norgesbesøk

04. juni 2018

Denne helgen var den danske Folkebevægelsen mod EU på studietur i Oslo. På lørdagen deltok vi på seminar sammen med våre danske venner. Blant temaene som ble diskutert var blant annet Jernbanepakke IV, EUs mobilitetspakke og revideringen av kabotasjereglene i EU. I tillegg er EU i gang med å styrke sitt overnasjonale militærsamarbeid, PESCO. Danmark er i likhet med Norge ikke en del av EUs militærunion den dag i dag. Slik vil vi gjerne fortsette å ha det.

Sommer Mot EU

01. juni 2018

Ungdom mot EU arrangerer Sommerfestival 13.-15. juli 2018 på idylliske Skogstad leirsted i Oppland. Vi gleder oss til sommer, sol og selvråderett! Det blir konsert, workshops, Non-Eurovision Song Contest, og spennende politiske innledninger.

Hva er EFTA?

22. mai 2018

I 1960 signerte syv europeiske land en handelstraktat med mål om å etablere fri handel blant vesteuropeiske land uten overnasjonal styring. Norge, sammen Østerrike, Sveits, Sverige, Danmark og Portugal fulgte Storbritannia i det som var deres alternativ for samhandel og samarbeid mellom kapitalistiske land i Europa under den kalde krigen. Denne traktaten dannet grunnlaget for organisasjonen, hvis akronym den deler, det Europeiske Frihandelsforbund (EFTA).

Ungdom Mot EUs Sommerfestival 2018!

16. mai 2018

Sommerferien nærmer seg med stormskritt! Snart må studielivet med stress og eksamener, og arbeidsdagen på svette kontorer vike for sommer, sol og ferie. Hva er bedre da enn å melde seg på Ungdom Mot EUs Sommerfestival 2018?

Eurovision er alt EU ikke er

09. mai 2018

Som ihuga EU-motstander er det på sin plass å skrive en aldri så liten hyllest av Eurovision Song Contenst, som finner sted i Lisboa nå på lørdag. Hvorfor? Fordi Eurovision er alt EU ikke er. Og godt er det!

BLI MED PÅ TIDENES VERVEDUGNAD!

08. mai 2018

Flere medlemmer er viktig for organisasjonen. Det gjør at vi blir en sterkere organisasjon og at vi får gjennomslag for våre saker. Medlemmer var avgjørende for å få til to nei til EU i 1972 og 1994. Nei-kampen er dessverre ikke over og da særlig med tanke på saker som Finanstilsynsaken, EUs energiunion og nå Jernbanepakke IV. Se hva du kan vinne under!

Ungdom mot EU feiret 1. mai med lokførerne

02. mai 2018

På arbeidernes dag 1. mai gikk Ungdom Mot EU i tog med lokførerne.

Hva går EUs jernbanepakke IV ut på?

11. april 2018

I løpet av året skal Stortinget ta stilling til om vi skal ta inn EUs fjerde jernbanepakke i Norsk lov. Med mindre vi bruker vetoretten mot denne pakken, vil oppstykkingen og liberaliseringen i regjeringens jernbanereform bli irreversibel.

Hva er kabotasje?

11. april 2018

AUF-leder Mani Hussaini var denne uken ute i media med krav om at Arbeiderpartiet skal si nei til EUs nye kabotasjeregler, for å verne om ordnede kår i transportsektoren. Kabotasje er imidlertid et fremmedord for mange. Her kommer en liten oppsummering av hva kabotasje er, og hva EUs nye kabotasjeregler går ut på.