Studietur til Ukraina med LNU

Ungdom Mot EU var så heldig å bli representert blant de 11 barne- og ungdomsorganisasjonene som fikk bli med på studietur til Kiev, Ukraina med Landsrådet for Norges barne - og ungdomsorganisasjoner (LNU) i april.

LNU Demokratimidlene

13. - 17. april reiste generalsekretær Kaspar og reisesekretær Kristiane sammen med 12 andre representanter fra norske barne - og ungdomsorganisasjoner til Ukrainas hovedstad Kiev. Formålet med studieturen var å få et innblikk i den politiske situasjonen i landet og forholdene for unge engasjerte i sivilsamfunnet, samt undersøke mulighetene for samarbeid mellom norske og ukrainske organisasjoner. Turen ble arrangert av LNU i forbindelse med deres støtteordning Demokratimidlene. LNU Demokratimidlene er en støtteordning for å fremme samarbeid mellom barne - og ungdomsorganisasjoner i Norge og Øst- Europa og er finansiert av Utenriksdepartementet. Les mer om støtteordningen på LNUs hjemmeside(ekstern lenke).

Maidan Kiev
Maidanplassen i Kiev. Dette var møtepunktet under revolusjonene i 2004 og 2014. Bak plassen er Hotel Ukraine som vi bodde på under studieturen. Foto: Kristiane M. Krystad

Møte med unge ukrainere

Andre organisasjoner som var representert på turen var Europeisk Ungdom, Unge Venstre, Elevorganisasjonen, Natur og Ungdom, Senterungdommen, Association of Students Abroad - ANSA og NAYO - Norwegian Azerbaijanis' Youth Organization.  Reiseledere var nestleder i LNU Hilde Sandvær og internasjonal rådgiver Erik Schreiner Evans. LNUs søsterorganisasjon i Ukraina NYCUkraine - National Youth Council of Ukraine koordinerte turen for oss i Kiev.

EU delegasjonen Ukraina
Besøk hos EU - delegasjonen til Ukraina. Jurgis Vilcinskas fortalte om EUs prosjekter i landet, men kunne fortelle at et eventuelt medlemskap for Ukraina ligger langt i fremtiden. Foto: Kristiane M. Krystad

Programmet besto av besøk til Ukrainske ungdomsorganisasjoner, Go Global, Reanimation Package of Reforms, EU - delegasjonen til Ukraina, Norges Ambassade og journalist og parlamentariker Sergii Leshchenko. Vi besøkte president Petro Poroshenkos ungdomsorganisasjon Solidarna Molod, og NYCU arrangerte mingle- og nettverkskveld hvor det var et titalls ukrainske ungdomsorganisasjoner tilstede. Noen hadde til og med reist til Kiev kun for å få med seg denne kvelden!

Reform

Ukraina ble selvstendig i 1991 etter å ha vært under Sovjetunionen. Siden landets selvstendighet har det vært preget av oligarkene og maktkampen dem imellom. Nåværende president Petro Poroshenko er kjent for å ha bygget sin formue på sjokolademerket Roshen. Kampen for demokrati fikk sine toppunkt da folket gjorde opprør i Oransjerevolusjonen i 2004 og på Maidan i 2014. Daværende president i 2014 Viktor Janukovitsj rømte til Russland da han forkastet å undertegne en avtale med EU og heller valgte å snu seg mot Russland. Folk tok til gatene i protest og han valgte å flykte fra landet. Siden har landet gjennomgått en del reformer som politireformen, og det er fortsatt mye som gjenstår. Ordet reform gikk igjen hos de vi snakket med. 

Veien mot demokrati

Det anslås at omkring 50 av 450 representanter i det ukrainske parlamentet Verkhovna Rada er ukorrupt og uavhengige. Vi fikk møte en av dem Sergii Leshchenko - som også er forfatter og journalist. Han har vunnet Fritt Ords pressepris og boken hans "Oligarkenes vekst og fall - kamp mot korrupsjon i Ukraina" er utgitt på norsk. Leshchenko har hatt sete i parlamentet siden 2014.  Ukraina har enda en lang vei å gå når det gjelder demokrati og ytringsfrihet. Overgrep og vold mot journalister forekommer, og det er spesielt farlig for de som arbeider utenfor Kiev. Som internasjonalt anerkjent med et bredt nettverk i Kiev sa Leshchenko at han kunne føle seg ganske trygg, men det er absolutt ikke situasjonen for alle journalister i landet. 

Europeisk Ungdom
Med Europeisk Ungdom hos EU - delegasjonen. Fra venstre generalsekretær i Europeisk Ungdom Ingeborg Bastiansen, Vemund R. Litschutin (Akershus Europeisk Ungdom), generalsekretær i UMEU Kaspar T. Steudel og reisesekretær i UMEU Kristiane M. Krystad.

Bruk LNU!

Det var en veldig lærerik og ikke minst hyggelig tur. Det var kjempe spennende å treffe engasjerte ukrainske ungdommer, men også veldig fint å bli kjent med de vi reiste med fra Norge. LNU fungerer som et samarbeidsorgan for barne- og ungdomsorganisasjoner i Norge, og er en paraplyorganisasjon med 95 medlemsorganisasjoner, hvorav Ungdom Mot EU er en av de. LNU fremmer medlemsorganisasjonenes interesser ovenfor relevante politiske aktører, de tilbyr kurs og kompetanseheving til medlemmene og har en rekke økonomisk støtteordninger, mest kjent er kanskje Frifond. Mange av kursene deres er gratis og tilgjengelig for Ungdom Mot EUs medlemmer å delta på. Les mer på deres hjemmeside LNU.no

Ungdom Mot EU takker for en flott tur! 

reLATERT

Se alle arrangementer

Tre hete tips for et aktivt lokallag – i sommervarmen

18. juni 2020

Nå som samfunnet sakte, men sikkert åpnes opp igjen, kan vi også sette i gang organisasjonsarbeidet slik vi kjenner det. På tross av den uvanlige våren vi har vært gjennom, er Ungdom mot EU i vekst. Det er de aktive lokallagene som er bærebjelka både i medlemsveksten vår, den politiske skoleringa og kampen mot EU og EØS. I anledning sommervarmen kommer derfor noe hete tips for hvordan å skape et aktivt lokallag, hvor både nye og gamle medlemmer kan utvikle seg videre, i takt med organisasjonen vår. 

Landsmøtedokumentene 2020

14. feb. 2020

Her finner du alle sakspapirene du trenger til Ungdom mot EUs 28. ordinære landsmøte. Siden oppdateres fortløpende.

Landsmøtedokumentene 2020

14. jan. 2020

Her finner du alle sakspapirene du trenger til Ungdom mot EUs 28. ordinære landsmøte. Siden oppdateres fortløpende.

EU og EØS tilbake i samfunnsfaget!

03. des. 2019

Allerede i dag sliter folk med å gjøre rede for EØS-avtalen og Norges forhold til EU. Da er svaret å styrke, ikke stryke, kompetansekravet.

Who are UMEU?

02. des. 2019

Read more about the Youth against the EU (UMEU) on one of several international languages here.

Bli tillitsvalgt i UMEU!

22. nov. 2019

Nå kan man stille til valg til både sentralstyret og landsstyret. Er du interessert eller kjenner en kandidat?

Vi supplerer sentralstyret!

10. okt. 2019

Nå jobber valgkomiteen med å finne fire nye sentralstyremedlemmer. Vet du hvem som burde stille? Da kan du sende mail til valg@umeu.no

Ungdom mot EU på årsmøte i Norges Bygdeungdomslag

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslags arrangerer årsmøte og landstevne i Hof i Vestfold denne uken. Ole Dale Kvadsheim og Reidun Heggen hadde stand under årsmøtet, og fikk vervet 5 nye medlemmer til Ungdom mot EU. Norges Bygdeungdomslag har vedtatt politisk plattform, der de slår fast at de fortsatt er motstandere av den Europeiske Unionen. Vi ønsker Inger Johanne Brandsrud lykke til som ny leder. I saken under kan du lese hilsningstalen fra Ungdom mot EU.

Ungdom mot EU støtter klimastreikene for miljøet

21. mars 2019

Når tusenvis av ungdom kjemper for å påvirke politikken, redde miljøet og vise solidaritet med den som er hardest rammet av klimaendringer er det naturlig at Ungdom mot EU står sammen med elevene.

Pål er tilbake!

19. mars 2019

Ved inngangen til 2019 var det flere utskiftninger på kontoret. Tidligere nestleder Pål Trautmann Olerud, nestleder i 2013 og 2014 er endelig tilbake i organisasjonen som generalsekretær. For at dere skal bli bedre kjent med ham har vi klart å kidnappe han fra kontorarbeidet for å få et intervju.

Aksjon mot Jermbanepakke 4

27. feb. 2019

Nei til EU hadde på tirsdag aksjon mot jernbanepakke 4 langs Østfoldbanen.

Nytt sentralstyre valgt

03. feb. 2019

Landsmøtet tok opp politisk plattform, arbeidsplan, uttalelser og valgte nytt sentralstyre, landsstyre og andre tillitsvalgte. Reidun Berntsen Heggen ble valgt til leder, Kristian-Manuel Vilassis Duong til politisk nestleder og Henrik Madsen til organisatorisk nestleder. Øvrige sentralstyremedlemmer er Frankie Rød, Isak Roald Sandvik, Emilie Hermine Olsen Fagerli, Ayat Majbel Saeid, Renate Iselin Dirdal og Regine Blix. Her er leders tale til landsmøtet: