Studietur til Ukraina med LNU

Ungdom Mot EU var så heldig å bli representert blant de 11 barne- og ungdomsorganisasjonene som fikk bli med på studietur til Kiev, Ukraina med Landsrådet for Norges barne - og ungdomsorganisasjoner (LNU) i april.

LNU Demokratimidlene

13. - 17. april reiste generalsekretær Kaspar og reisesekretær Kristiane sammen med 12 andre representanter fra norske barne - og ungdomsorganisasjoner til Ukrainas hovedstad Kiev. Formålet med studieturen var å få et innblikk i den politiske situasjonen i landet og forholdene for unge engasjerte i sivilsamfunnet, samt undersøke mulighetene for samarbeid mellom norske og ukrainske organisasjoner. Turen ble arrangert av LNU i forbindelse med deres støtteordning Demokratimidlene. LNU Demokratimidlene er en støtteordning for å fremme samarbeid mellom barne - og ungdomsorganisasjoner i Norge og Øst- Europa og er finansiert av Utenriksdepartementet. Les mer om støtteordningen på LNUs hjemmeside(ekstern lenke).

Maidan Kiev
Maidanplassen i Kiev. Dette var møtepunktet under revolusjonene i 2004 og 2014. Bak plassen er Hotel Ukraine som vi bodde på under studieturen. Foto: Kristiane M. Krystad

Møte med unge ukrainere

Andre organisasjoner som var representert på turen var Europeisk Ungdom, Unge Venstre, Elevorganisasjonen, Natur og Ungdom, Senterungdommen, Association of Students Abroad - ANSA og NAYO - Norwegian Azerbaijanis' Youth Organization.  Reiseledere var nestleder i LNU Hilde Sandvær og internasjonal rådgiver Erik Schreiner Evans. LNUs søsterorganisasjon i Ukraina NYCUkraine - National Youth Council of Ukraine koordinerte turen for oss i Kiev.

EU delegasjonen Ukraina
Besøk hos EU - delegasjonen til Ukraina. Jurgis Vilcinskas fortalte om EUs prosjekter i landet, men kunne fortelle at et eventuelt medlemskap for Ukraina ligger langt i fremtiden. Foto: Kristiane M. Krystad

Programmet besto av besøk til Ukrainske ungdomsorganisasjoner, Go Global, Reanimation Package of Reforms, EU - delegasjonen til Ukraina, Norges Ambassade og journalist og parlamentariker Sergii Leshchenko. Vi besøkte president Petro Poroshenkos ungdomsorganisasjon Solidarna Molod, og NYCU arrangerte mingle- og nettverkskveld hvor det var et titalls ukrainske ungdomsorganisasjoner tilstede. Noen hadde til og med reist til Kiev kun for å få med seg denne kvelden!

Reform

Ukraina ble selvstendig i 1991 etter å ha vært under Sovjetunionen. Siden landets selvstendighet har det vært preget av oligarkene og maktkampen dem imellom. Nåværende president Petro Poroshenko er kjent for å ha bygget sin formue på sjokolademerket Roshen. Kampen for demokrati fikk sine toppunkt da folket gjorde opprør i Oransjerevolusjonen i 2004 og på Maidan i 2014. Daværende president i 2014 Viktor Janukovitsj rømte til Russland da han forkastet å undertegne en avtale med EU og heller valgte å snu seg mot Russland. Folk tok til gatene i protest og han valgte å flykte fra landet. Siden har landet gjennomgått en del reformer som politireformen, og det er fortsatt mye som gjenstår. Ordet reform gikk igjen hos de vi snakket med. 

Veien mot demokrati

Det anslås at omkring 50 av 450 representanter i det ukrainske parlamentet Verkhovna Rada er ukorrupt og uavhengige. Vi fikk møte en av dem Sergii Leshchenko - som også er forfatter og journalist. Han har vunnet Fritt Ords pressepris og boken hans "Oligarkenes vekst og fall - kamp mot korrupsjon i Ukraina" er utgitt på norsk. Leshchenko har hatt sete i parlamentet siden 2014.  Ukraina har enda en lang vei å gå når det gjelder demokrati og ytringsfrihet. Overgrep og vold mot journalister forekommer, og det er spesielt farlig for de som arbeider utenfor Kiev. Som internasjonalt anerkjent med et bredt nettverk i Kiev sa Leshchenko at han kunne føle seg ganske trygg, men det er absolutt ikke situasjonen for alle journalister i landet. 

Europeisk Ungdom
Med Europeisk Ungdom hos EU - delegasjonen. Fra venstre generalsekretær i Europeisk Ungdom Ingeborg Bastiansen, Vemund R. Litschutin (Akershus Europeisk Ungdom), generalsekretær i UMEU Kaspar T. Steudel og reisesekretær i UMEU Kristiane M. Krystad.

Bruk LNU!

Det var en veldig lærerik og ikke minst hyggelig tur. Det var kjempe spennende å treffe engasjerte ukrainske ungdommer, men også veldig fint å bli kjent med de vi reiste med fra Norge. LNU fungerer som et samarbeidsorgan for barne- og ungdomsorganisasjoner i Norge, og er en paraplyorganisasjon med 95 medlemsorganisasjoner, hvorav Ungdom Mot EU er en av de. LNU fremmer medlemsorganisasjonenes interesser ovenfor relevante politiske aktører, de tilbyr kurs og kompetanseheving til medlemmene og har en rekke økonomisk støtteordninger, mest kjent er kanskje Frifond. Mange av kursene deres er gratis og tilgjengelig for Ungdom Mot EUs medlemmer å delta på. Les mer på deres hjemmeside LNU.no

Ungdom Mot EU takker for en flott tur! 

reLATERT

Se alle arrangementer

Bli kjent med vår nye organisasjonssekretær!

03. jan. 2023

Vi har ansatt Sigrid Onsgaard Sagabråten som ny organisasjonssekretær. I dette intervjuet kan dere bli bedre kjent med henne!

Er du vår nye organisasjonssekretær?

01. juni 2022

Bli kjent med ny generalsekretær!

21. april 2022

Vi har ansatt Abdi Said som ny generalsekretær. Vi har fått stille han litt spørsmål, så medlemmene kan bli litt bedre kjent med han

Er du vår nye generalsekretær?

10. mars 2022

Er du opptatt av å holde orden i sakspapirene, liker du tall og interesserer deg for europeisk og internasjonal politikk? Vil du jobbe med administrasjon og organisere den unge nei-bevegelsen i hele landet? Har du gode ideer for hvordan en kan drifte en organisasjon best mulig, og er god på å skape engasjement blant de rundt deg? Da er stillingen som generalsekretær hos oss noe for deg!

Bli kjent med organisasjonssekretær!

03. nov. 2021

Vi har fått ansatt Mikkel Sibe som ny organisasjonssekretær! Vi har intervjuet han, slik at dere skal få bli litt kjent med han.

Ungdom mot EU søker ny organisasjonssekretær!

06. aug. 2021

Er du en reiseglad person, som interesserer deg for europeisk politikk og rettferdighet? Vil du jobbe med kunnskapsformidling og bygge en bevegelse i hele landet? Da er stillingen som organisasjonssekretær noe for deg!

Slampoesi-workshop

17. sep. 2020

5. september arrangerte Ungdom mot EU slampoesi-workshop for våre medlemmer.

Bli med på slampoesi-workshop!

26. aug. 2020

Er du nysgjerrig på slampoesi? Vil du lære å holde bedre appeller? Da bør du melde deg på slampoesi-workshop!

Tre hete tips for et aktivt lokallag – i sommervarmen

18. juni 2020

Nå som samfunnet sakte, men sikkert åpnes opp igjen, kan vi også sette i gang organisasjonsarbeidet slik vi kjenner det. På tross av den uvanlige våren vi har vært gjennom, er Ungdom mot EU i vekst. Det er de aktive lokallagene som er bærebjelka både i medlemsveksten vår, den politiske skoleringa og kampen mot EU og EØS. I anledning sommervarmen kommer derfor noe hete tips for hvordan å skape et aktivt lokallag, hvor både nye og gamle medlemmer kan utvikle seg videre, i takt med organisasjonen vår. 

Landsmøtedokumentene 2020

14. feb. 2020

Her finner du alle sakspapirene du trenger til Ungdom mot EUs 28. ordinære landsmøte. Siden oppdateres fortløpende.

Landsmøtedokumentene 2020

14. jan. 2020

Her finner du alle sakspapirene du trenger til Ungdom mot EUs 28. ordinære landsmøte. Siden oppdateres fortløpende.

EU og EØS tilbake i samfunnsfaget!

03. des. 2019

Allerede i dag sliter folk med å gjøre rede for EØS-avtalen og Norges forhold til EU. Da er svaret å styrke, ikke stryke, kompetansekravet.