ARRANGEMENT
Lørdag 13. oktober 2018 kl. 16:00 - 17:30 Hallen 2, Hausmannsgate 16, Oslo

Globaliseringskonferansen: Hellas – ti år under jernhælen

12.-14. oktober er det på ny klart for Globaliseringskonferansen, den 12. i rekken arrangert av Norges Sosiale Forum (NSF) siden alterglobaliseringsbevegelsen kom til landet i 2001.

En av globaliseringens viktige ‘framtredelsesformer’ de siste ti årene har vært finans- og gjeldskrisa i euro-landene og EU. På konferanselørdagen i Oslo øst i sentrum inviterer LO i Oslo, Ungdom mot EU og Nei til EU til temamøte om erfaringer og strategi fra landet der det har gått aller hardest for seg: «Hellas – ti år under jernhælen» (13. okt 1600-1730, «Hallen 2»).

Den lokale fagforeningslederen Giorgos Archontoupoulous fra Thessaloniki intervjues om sivilsamfunnets og vanlige folks innsats for å beholde vannforsyningen som en fellesskapsressurs i offentlig eie, og i samtalen som følger reiser vi det store spørsmålet om framtida for Hellas og befolkningen nå som den siste låneavtalen med kreditorene og EU nettopp er utgått på dato.

For en god del ble den globale systemkritikken fra de første årene etter 2000 et kortvarig politisk innfall, kun et «pust i sivet» (Per Selle, UiB), men sytten år etter starten er Globaliseringskonferansen blitt til et møtested som når ut til ‘kidsa’ - flertallet av de påmeldte er ungdom og folk under 30. Å delta på Globaliseringskonferansen er ikke helt gratis. Men med årets program og møter som dette bør det likevel være verdt et konferanse- eller dagspass.

Mer om møtet: Hellas – ti år under jernhælen

Det er gått ti år siden finanskrisa kom, og befolkningen i Hellas havnet under det mest hensynsløse nyliberale skrekkregimet i Europa i fredstid. Regissert av EU og det internasjonale finanssystemet. Hva skjer nå som den siste låneavtalen med landets kreditorer er avsluttet?

Dette blir et samtalemøte med den lokale fagforeningslederen Giorgos Archontopoulos fra Thessaloniki. Vi vil rette oppmerksomheten mot hvordan folket i Hellas gjør motstand og forsøker å utvikle suverenitet på grunnplanet, stilt overfor privatiseringene av det greske felleseiet og ødeleggingen av eksistensvilkår.

Kjetil Grønvold i LO i Oslos innsamlingsaksjon ‘Solidaritet med Hellas’ intervjuer Giorgos Archontopoulos. Innspill, spørsmål og kommentarer fra Ellen Engelstad, redaktør Manifest tidsskrift og forfatter av boka Syriza, og Joakim Møllersen, Attac og Radikal portal. Møteleder er Ingunn Gjerstad, LO i Oslo.

Arrangører: LO i Oslo, Ungdom mot EU, Internasjonalt utvalg Nei til EU