Studenter mot EU på studietur i Hellas

31 Oktober til 5 November befant det seg 12 norske ungdommer i Hellas, Athen. Studietur med studenter mot EU ble avholdt i denne tidsperioden i år (2018). I denne teksten skal jeg, som en av deltagerne, fortelle hvordan det var å være på studietur i Hellas sammen med denne flotte gjengen.

Jeg reiste allerede tirsdag 30 oktober da flyet vårt gikk i sekstiden på morgenen den 31. Jeg kjente noen fra før av i gruppen, men ble fort kjent med alle sammen. Jeg vil bare starte å si at denne gjengen var helt fantastisk å dra på tur med. Denne muligheten som vi alle fikk var helt fantastisk og vi lærte så mye nytt og det vil komme innlegg om vært enkelt opplegg som vi hadde. Når vi ankom Athen ble vi kjørt fra flyplassen og til hotellet i en minibuss. Vi sjekket inn på hotellet og fordelte soveplassene. Første dagen spiste vi på hotellet før vi dro på første opplegg. Igjennom hele turen måtte vi reise mye med kollektiv transport, noe jeg var mye fornøyd med. Vi fikk sett mye mere av hvordan det er å leve i Athen med å reise kollektivt, i forhold til om vi skulle ha fulgt en reiseleder med reisebil. Vi tok mye t-bane i starten, men det ble noen bussturer på oss etter hvert. Man ble fort rutta på hvor man skulle til hvilket sted, og det kollektive ble brukt på fritiden også.

studieturhellas (1)
Utenfor den norske ambassaden i Athen.

Vi hadde felles lunsj og felles middag hver dag, noe som var veldig koselig. Det å reise med en gjeng du ikke kjenner kan vær veldig spennende. I og med at vi ikke skulle være i Hellas så alt for lenge så gjaldt det bare å bli fort kjent med folk fort. Det å reise på tur sammen var noe av det som gjorde turen best. Vi dro på severdigheter sammen, vi brukte penger sammen og vi lo sammen. Alle var alltids med i en samtale eller to, noe som gjorde den sosiale biten grei.

studieturhellas (2)
I Perama utenfor Athen kan lokale i nabolaget komme å få seg et varmt måltid. De arrangerer også aktiviteter som basketball mot facisme.

De første dagene besto av mye program, noe som var veldig spennende. Under de forskjellige innledningene vi hadde så lærte vi fantastisk mye nytt. Vi besøkte alt fra et politisk parti til frivillige institusjoner, og et rom fult av bøker til parlamentet. Når vi var i Hellas var det akkurat starten på protest tiden. Bare en halv time før vi skulle inn i parlamentet opplevde vi en liten protest hvor studenter protesterte mot at de skulle få mindre støtte. Dette var ikke en stor protest, men spennende allikevel. Framfor parlamentet opplevde vi også en liten opptreden fra garden. Det var bare to stykk når vi var der, men hver søndag halv ti er det gardeskifte. Det vi fikk se var en liten del av «Tomb of the unkown solider». Dette er en hedring til alle som har kjempet for Hellas under kriger. De hadde veldig spesielle måter å gå på, og måter de beveget seg på.

studieturhellas (5)
Det norske institutt i Athen har mye aktiviteter, og tilrettelegger blant annet for studenter både til og fra Norge.

Lørdag og søndag var to dager hvor vi hadde mye fritid og lite program. Noen tok turen opp på akropolis og andre slappet av. De fleste av oss tok oss tid til å gå å bruke litt euro, men mest parten av fritiden ble brukt til severdigheter og avslapping. Første kvelden var kos da de fleste valgte å sette seg i baren for å være sosiale og bli kjent. 1 November var det halloween fest på baren ved hotellet hvor det ble karaoke og godt sosialt. Det å kan ta seg tid til slike ting under en hektisk studietur er jeg glad vi lot oss gjøre. Siste dag tok vi oss en stor og god middag på en litt finere restaurant hvor det ble bestilt alt mellom kjøtt til blekksprut. I Hellas hadde de noen litt mindre normale retter som noen av oss tok oss muligheten til å prøve ut.

studieturhellas (7)
På guidet tur i det greske parlament.

  

Siden dette er mitt syn på studieturen vil jeg bare si at min opplevelse av turen var helt vidunderlig. Alle historiene som er blitt delt og skapt, flyturene og ventingen. Jeg så for meg en bra tur, men jeg så ikke for meg denne turen. Jeg vil sterkt anbefale å søke til neste års studietur da det skaper minner og vennskap for livet.  Jeg har lært mye, jeg har fått gode venner og jeg har fått noe å se tilbake på. Jeg vil bare takke alle som valgte å bli med på studieturen. Dere var en fantastisk gjeng.

Skrevet av Emilie Hermine Fagerlig Olsen, deltaker på studietur og landsstyrerepresentant Ungdom mot EU

Les om fjorårets studietur til Brüssel - Reisebrev fra Brüssel

reLATERT

Se alle arrangementer

Uttalelse - EU og høyrepopulister spiller hverandre sterke

13. feb. 2019

De siste årene har vi sett økt oppslutning til høyrepopulistiske og høyreekstreme partier i Europa. Disse bevegelsene fronter en retorikk basert på fremmedfrykt og etnonasjonalisme. Ungdom mot EU ser med bekymring på denne utviklingen. Vår EU-motstand er bygget på kunnskap – folkestyre, miljø og solidaritet kommer i første rekke.

Uttalelse - Nei til EUs arbeidsmarkedsbyrå

08. feb. 2019

Ungdom mot EU mener det er viktig å forsvare den norske arbeidslivsmodellen og et organisert arbeidsliv. EØS-avtalen har gang på gang angrepet faglige rettigheter og nå vil EU ta skrittet videre gjennom å innføre et arbeidsmarkedsbyrå, slik det fremkommer i arbeidslivsdirektivet.

Uttalelse - EØS fremmer skatteunndragelse

07. feb. 2019

EØS-avtalen tapper verktøykassen vår i kampen mot aggressiv skatteplanlegging. Det er svært kritisk i en periode hvor omfanget av skatteunndragelse blir stadig større.

Uttalelse - ACER-vedtaket bryter med grunnloven

06. feb. 2019

Suverenitetsoverføringen til ACER skulle blitt behandlet etter Grunnlovens § 115, med krav om ¾ flertall på Stortinget. Det ble den ikke. Ungdom mot EU mener derfor det er helt på sinn plass å ta saken til retten for å teste den juridiske gyldigheten til stortingsvedtaket.

Høyt spill fra EU

16. jan. 2019

Tirsdag 15. januar ble statsminister Theresa Mays forslag Brexit-avtale nedstemt i det britiske underhuset. Dermed fortsetter den politiske uroen frem mot 29. mars, dagen da Storbritannia etter planen skal forlate EU.

Hellas - solidaritet, krise og håpløsthet

17. des. 2018

31. oktober til 5. november 2018 var 11 studentmedlemmer i Ungdom mot EU på studietur til Athen, Hellas. Alle deltakerne fikk i oppgave å skrive en oppsummering fra en av postene på programmet. Her kan du lese deres opplevelser fra turen.

Espen om EU: Angela Merkel

06. nov. 2018

Etter 13 år ved roret går EUs lengstsittende og mektigste statsleder av som partileder for kristendemokratene (CDU) og innleder det siste kapittelet i hennes virke som kansler, et kapittel som kan bli svært kort. I den anledning, kan det være på sin plass å gå gjennom hennes virke, ettermæle og veien videre. For mange var hun et symbol på konsensus, stabilitet og disiplin i en krevende tid. For andre var hun sjefsarkitekten bak eurokrisen, Hellas sin kollaps og ytterligere maktkonsolidering i Brussel.

Makt og EU på agendaen under Globaliseringskonferansen 2018

26. okt. 2018

12. til 14. oktober var representanter fra UMEU på stand under Globaliseringskonferansen ved DOGA og kulturkirken Jakob i Oslo. Det var en fantastisk helg, fullspekket av foredragsholdere, likestillingsforkjempere og professorer fra hele verden. Blant annet den colombianske miljøaktivisten Francia Márques, vinner av Right Livelihood Award og æresdoktor Vandana Shiva, samt representanter fra organisasjoner som kvinnefronten, Ungkurd, Natur og Ungdom, antirasistisk senter, IKFF, Operasjon Dagsverk, Palestinakomiteen med flere.

EUs kutt gjør vondt verre

25. okt. 2018

Den italienske regjeringen har ikke fått godkjent statsbudsjett-forslaget sitt av EU-kommisjonen. Det er ikke første gangen det skjer. Det unike med dagens situasjon er at regjeringen denne gangen ser ut til å ville sette hardt mot hardt, heller enn å føye seg.

Vinn eksklusive premier i Ungdom mot EUs vervekonkurranse!

19. okt. 2018

Det er medlemmene som utgjør Ungdom mot EU, og vi vil gjerne ha med flere engasjerte folk i kampen for folkestyre, miljø og solidaritet!

Suksessfull Tillitsvalgtskonferanse samlet over 20 unge EU - motstandere i hovedstaden

08. okt. 2018

Helgen 22 og 23 september ble Tillitsvalgtkonferansen 2018 holdt. Denne befant seg i Oslo. Dette var en nasjonal konferanse og flere ungdommer fra deler av Norge møtte opp for en spennende helg med informasjon og sosialt.

Globaliseringskonferansen 2018

04. okt. 2018

Anne Grete Kroken er gjestskribent. Hun er styremedlem i Norges Sosiale Forum som arrangerer Globaliseringskonferansen annet hvert år. Årets konferanse er i Jakob Kirke i Oslo fredag 12. til søndag 14. oktober. Ungdom mot EU er tilstede på konferansen med stand, og vi er medarrangør sammen med Nei til EU på møtet "Hellas - ti år under jernhælen".