Studenter mot EU på studietur i Hellas

31 Oktober til 5 November befant det seg 12 norske ungdommer i Hellas, Athen. Studietur med studenter mot EU ble avholdt i denne tidsperioden i år (2018). I denne teksten skal jeg, som en av deltagerne, fortelle hvordan det var å være på studietur i Hellas sammen med denne flotte gjengen.

Jeg reiste allerede tirsdag 30 oktober da flyet vårt gikk i sekstiden på morgenen den 31. Jeg kjente noen fra før av i gruppen, men ble fort kjent med alle sammen. Jeg vil bare starte å si at denne gjengen var helt fantastisk å dra på tur med. Denne muligheten som vi alle fikk var helt fantastisk og vi lærte så mye nytt og det vil komme innlegg om vært enkelt opplegg som vi hadde. Når vi ankom Athen ble vi kjørt fra flyplassen og til hotellet i en minibuss. Vi sjekket inn på hotellet og fordelte soveplassene. Første dagen spiste vi på hotellet før vi dro på første opplegg. Igjennom hele turen måtte vi reise mye med kollektiv transport, noe jeg var mye fornøyd med. Vi fikk sett mye mere av hvordan det er å leve i Athen med å reise kollektivt, i forhold til om vi skulle ha fulgt en reiseleder med reisebil. Vi tok mye t-bane i starten, men det ble noen bussturer på oss etter hvert. Man ble fort rutta på hvor man skulle til hvilket sted, og det kollektive ble brukt på fritiden også.

studieturhellas (1)
Utenfor den norske ambassaden i Athen.

Vi hadde felles lunsj og felles middag hver dag, noe som var veldig koselig. Det å reise med en gjeng du ikke kjenner kan vær veldig spennende. I og med at vi ikke skulle være i Hellas så alt for lenge så gjaldt det bare å bli fort kjent med folk fort. Det å reise på tur sammen var noe av det som gjorde turen best. Vi dro på severdigheter sammen, vi brukte penger sammen og vi lo sammen. Alle var alltids med i en samtale eller to, noe som gjorde den sosiale biten grei.

studieturhellas (2)
I Perama utenfor Athen kan lokale i nabolaget komme å få seg et varmt måltid. De arrangerer også aktiviteter som basketball mot facisme.

De første dagene besto av mye program, noe som var veldig spennende. Under de forskjellige innledningene vi hadde så lærte vi fantastisk mye nytt. Vi besøkte alt fra et politisk parti til frivillige institusjoner, og et rom fult av bøker til parlamentet. Når vi var i Hellas var det akkurat starten på protest tiden. Bare en halv time før vi skulle inn i parlamentet opplevde vi en liten protest hvor studenter protesterte mot at de skulle få mindre støtte. Dette var ikke en stor protest, men spennende allikevel. Framfor parlamentet opplevde vi også en liten opptreden fra garden. Det var bare to stykk når vi var der, men hver søndag halv ti er det gardeskifte. Det vi fikk se var en liten del av «Tomb of the unkown solider». Dette er en hedring til alle som har kjempet for Hellas under kriger. De hadde veldig spesielle måter å gå på, og måter de beveget seg på.

studieturhellas (5)
Det norske institutt i Athen har mye aktiviteter, og tilrettelegger blant annet for studenter både til og fra Norge.

Lørdag og søndag var to dager hvor vi hadde mye fritid og lite program. Noen tok turen opp på akropolis og andre slappet av. De fleste av oss tok oss tid til å gå å bruke litt euro, men mest parten av fritiden ble brukt til severdigheter og avslapping. Første kvelden var kos da de fleste valgte å sette seg i baren for å være sosiale og bli kjent. 1 November var det halloween fest på baren ved hotellet hvor det ble karaoke og godt sosialt. Det å kan ta seg tid til slike ting under en hektisk studietur er jeg glad vi lot oss gjøre. Siste dag tok vi oss en stor og god middag på en litt finere restaurant hvor det ble bestilt alt mellom kjøtt til blekksprut. I Hellas hadde de noen litt mindre normale retter som noen av oss tok oss muligheten til å prøve ut.

studieturhellas (7)
På guidet tur i det greske parlament.

  

Siden dette er mitt syn på studieturen vil jeg bare si at min opplevelse av turen var helt vidunderlig. Alle historiene som er blitt delt og skapt, flyturene og ventingen. Jeg så for meg en bra tur, men jeg så ikke for meg denne turen. Jeg vil sterkt anbefale å søke til neste års studietur da det skaper minner og vennskap for livet.  Jeg har lært mye, jeg har fått gode venner og jeg har fått noe å se tilbake på. Jeg vil bare takke alle som valgte å bli med på studieturen. Dere var en fantastisk gjeng.

Skrevet av Emilie Hermine Fagerlig Olsen, deltaker på studietur og landsstyrerepresentant Ungdom mot EU

Les om fjorårets studietur til Brüssel - Reisebrev fra Brüssel

reLATERT

Se alle arrangementer

Vår klagestorm mot NRK, ledet til historisk klagerekord i 2023

30. des. 2023

Manglende dekning av Acer-saken i høyesterett fikk over 6.500 klager i 2023 og er med dette den mest innklagde saken til NRKs kringkastingsråd i historien.

Agder Ungdom mot EU har holdt sitt 1. Ordinære årsmøte

24. okt. 2023

I dag holdt det nylig stiftede fylkeslaget vårt i Agder sitt 1. Ordinære årsmøte hvor, nytt styre er valgt og kursen videre er lagt

Frykter en mer EU-positiv regjering med nye statsråder fra Europabevegelsen

19. okt. 2023

Andreas Bjelland Eriksen som er den nye klima- og miljøministeren har tidligere bakgrunn fra Europeisk Ungdom sitt sentralstyre fra 2012 til 2013 og Espen Barth Eide, som er ny utenriksminister, har tidligere vært generalsekretær for Europabevegelsen.

Ungdom mot EU gir nytt håp, om en voksende EU-motstand blant unge

17. sep. 2023

Ungdom mot EU orienterte Nei til EUs fylkesledersamling fredag den 15. September om arbeidet, resultatene og planene for våres for organisasjonen fremover.

Er du vår nye organisasjonssekretær?

29. juni 2023

Ønsker du å søke på denne stillingen? Da kan du sende en søknad til umeu@umeu.no

Er du vår nye organisasjonssekretær?

01. juni 2022

Solidaritet på flyktningdagen

19. juni 2020

Hvorfor skal ikke Norge – som ikke er medlem av EU – kunne vise solidaritet med flyktningene og Hellas, uavhengig av EU, spør Kathrine Kleveland og Frankie Rød.

Nederland stemmer ned Mercosur-avtalen

13. juni 2020

Mercosur-avtalen fører til avskoging, lavere krav til landbruk og skaper urettferdige konkurransevilkår

UMEU fordømmer EUs Vest-Sahara-politikk

17. des. 2019

I 2012 ble Nobels Fredspris gitt til EU for å «fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.» I Vest-Sahara spiller EU den diametralt motsatte rollen. Der undergraver unionen FNs fredsprosess og saharawienes grunnleggende rettigheter.

EU og EØS tilbake i samfunnsfaget!

03. des. 2019

Allerede i dag sliter folk med å gjøre rede for EØS-avtalen og Norges forhold til EU. Da er svaret å styrke, ikke stryke, kompetansekravet.

25 år siden folket sa nei til EU

03. des. 2019

I disse dager feirer vi 25 år siden det norske folk stemte nei til EU-medlemskap. Er det ikke snart på tide at vi får si vår mening om EØS-avtalen også?

Who are UMEU?

02. des. 2019

Read more about the Youth against the EU (UMEU) on one of several international languages here.