Studenter mot EUs studietur

Etter noen års koronaopphold er endelig Studenter mot EUs årlige studietur tilbake! Fra 1. til 4. desember var studenter mot EU på studietur på Island. Det har vært en spennende tur, med masse lærerike møter og flotte naturopplevelser. 

IMG_6173

Studieturen gikk til Island, som er et annet EØS-land, der EU-motstanden i den gennerele befolkningen også står sterkt. 

Vi annkom Island sent på torsdagen, og dro ut for å spise, før vi dro og badet. Island har massevis av naturlige oppvarmede badeland, som gjør at det er både miljøvennlig og billig å drive badeland. Island eksporterer masse strøm ut til Europa, men de har full styring over naturressursene og kraften selv. 

På fredagen startet vi dagen med en tur til maritimt museum, der vi lærte masse om Islands rike fiskerihistorie, og om hvordan fiskeri har utviklet seg frem til i dag. 

"Jeg likte veldig godt maritimt museum. Det gjorde virkelig inntrykk å lære om hvordan Island har klart å beholde fiskeriressursene i nasjonal eie, og hvordan de har drevet fiske opp gjennom historien." Sier Lasse, en av arrangørene.

besøkte vi Asi Ung, ungdomsorganisasjonen til den islandske paraplyorganisasjonen til fagforeningene. Vi fikk lære om arbeiderkamp og arbeiderrettigheter på island fra starten av 1900-tallet og frem til i dag. Vi fikk også snakket om hvordan islandsk arbeidsliv blir påvirket av EØS-avtalen. 

Fagforeningene på Island jobber mye med sosial dumping, som har blitt en utfordring på grunn av EØS-avtalen. 

IMG_6109

Vi besøkte også Bondi, bondelaget på Island. Der fikk vi et spennende foredrag om islands landbruk og hvilke utfordringer de står overfor i dag. Vi fikk også smake på herlig lokalprodusert mat.

På Island har de enda høyere krav til dyrevelferd enn i Norge, så kravene til landbruket er mye strengere enn EU sine. Islands landbruk er også veldig spesialisert, og de produserer varer med høy kvalitet. Island er også i stor grad selvforsynt, mye takket være at de har klart å oppretholde landbruket siden de ikke er EU-medlemmer. 

Vi avsluttet dagen med nordlyssafari, der alle fikk se nordlyset. 

IMG_6203

Lørdagen startet med en tur til geysir, en varm kilde som spruter varmt vann opp av bakken. Det var  et veldig majestetisk syn. Etter det dro gruppa videre til secret lagoon, der det ble mulighet for å bade i varme kilder. 

På lørdagen møtte vi også med  Alþýðufylkingin, det islanske kommunistpartiet, og med islandske Nei til EU. Dette var en god mulighet til å utveksle erfaringer om EU-kampen i norden, og snakke om hva vi ser på som de viktigste sakene innenfor EU og EØS. 

Før vi dro hjemover på søndagen måtte vi innom Thingvellir, stedet der en europeiske og amerikanske kontinentalplaten møtes. Dette er ikke bare et viktig landemerke, det er også her det islandske demokratiet fikk sin fødsel. Det var her det første landstinget fant sted, på 900-tallet. 
 

“Jeg har lært mye spennende, både om island og politikk, og ikke minst har det vært en spennende tur, med både gamle og nye venner” sier Lizzy, en av deltakerne på turen. 

IMG_6294

Etter fire dager med varme kilder, flotte naturopplevelser og lærerike møter var det 15 fornøyde deltakere som vendte hjem til norge igjen. 

Alt i alt var det en vellykket og lærerik tur.