Nytt sentralstyre valgt

Landsmøtet tok opp politisk plattform, arbeidsplan, uttalelser og valgte nytt sentralstyre, landsstyre og andre tillitsvalgte. Reidun Berntsen Heggen ble valgt til leder, Kristian-Manuel Vilassis Duong til politisk nestleder og Henrik Madsen til organisatorisk nestleder. Øvrige sentralstyremedlemmer er Frankie Rød, Isak Roald Sandvik, Emilie Hermine Olsen Fagerli, Ayat Majbel Saeid, Renate Iselin Dirdal og Regine Blix. Her er leders tale til landsmøtet:

Kjære landsmøte. Kjære ungdom mot EU.

Det er vårt ansvar å ta kampen for jernbanen, for folkestyret, for naturressursene våre, for demokratiet og for framtidige og nåtidige arbeidsrettigheter. I dag er det 66 prosent av den norske befolkningen som sier nei til EU. Kjære landsmøte – folket er enig med oss.

I november var en delegasjon fra Ungdom mot EU i Hellas, og vi fikk snakket med folk som virkelig fikk kjenne på hvordan finanskrisen kan påvirke hverdagen og livet. Selv ti år etter finanskrisen er det høy arbeidsledighet i Hellas, og en ungdomsledighet på nesten 40 prosent. Friske unge mennesker blir nødt til å flytte hjem til foreldrene sine, og mange familier lever med kun inntekten fra én pensjon. EU gjør ingenting bedre når de stadig krever at Hellas kutter i velferdsutgifter. EU krever kutt i pensjon, kutt i arbeidsledighetstrygd og kutt i helsehjelp. Tilbake står greske skattebetalere som får mindre og mindre igjen.

Tyske og italienske selskaper kjøper opp infrastruktur som jernbanestasjoner og flyplasser, selvfølgelig etter at disse er pusset opp for skattebetalernes penger. Unge med høy utdanning flytter i hopetall til andre europeiske land. Hvem skal bygge landet, hvis det bare er pensjonister igjen?

EU har detaljstyring på økonomiske spørsmål, slik at handelen skal flyte fritt. De klarer derimot ikke å samarbeide for å unngå at hundrevis av mennesker slipper å drukne i Middelhavet hvert år. EU lover gang på gang at de skal komme sammen og løse flyktningkrisen, men kommer aldri med løsninger som setter mennesket foran redselen for å tape penger. Løsningen blir å sende kurdiske flykninger til Tyrkia, der kurdere blir forfulgt. Løsningen er å la flykninger bo i flyktningleirer, med uutholdelige sanitære forhold og daglige overgrep. Så lenge de ikke slipper inn gjennom Schengens yttergrenser, synes EU det er greit å legitimere udemokratiske systemer i bytte mot å slippe å hjelpe mennesker i nød. Hva med å levere tilbake den fredsprisen snart?

Vi må si nei til EU, fordi mennesker er viktigere enn fri flyt av varer og tjenester. Etter at unionen ble dannet har forskjellene mellom fattig og rik innad i EU bare økt.


Vi i Ungdom mot EU bygger vårt nei på folkestyre, solidaritet og miljø.

Vi, dagens ungdom, har blitt døpt generasjon EØS – vi som er vokst opp med foreldre som er frustrert over direktiver som regulerer alt fra arbeidsrettigheter, til alkoholpolitikk, til hva kommunen kan bestemme. De sa nei til EU, men fikk EØS. En avtale som er så omfattende at den gjør at Stortinget har litt mindre å si hver dag. Den nye trenden er at EU oppretter byråer som har makt, men ikke legitimitet.

EUs energimarkedsbyrå ACER, jernbanebyrået ERA og arbeidslivsbyrået ELA, er alle forkortelser for institusjoner som fjerner makt fra folket. Disse byråene får gradvis økende myndighet og direkte instruksjonsrett overfor nasjonale forvaltningsorganer.

EØS-avtalen er en avtale som fratar kommunene makt – som truer jernbanen vår, naturressursene våre, og tillater diskriminering av utenlandsk arbeidskraft. I sommer gikk NHO-ledere ut i avisen og var bekymra for at ungen var kritiske til EØS-avtalen. Jeg er mer bekymra for at unge har en løsere tilknytning til arbeidslivet. Jeg er bekymra fordi regjeringen presser igjennom at ACER skal bestemme over vannkrafta vår, og ikke Stortinget.

Takk for at jeg får lede en av Norges viktigste ungdomsorganisasjoner i året som kommer.

Reidun Berntsen Heggen

reLATERT

Se alle arrangementer

Nå kan du søke verv i Oslo UMEU

28. des. 2023

Støtt kampen for å beholde makten over norsk politikk i Norge, søk verv i Oslo UMEU

Agder Ungdom mot EU har holdt sitt 1. Ordinære årsmøte

24. okt. 2023

I dag holdt det nylig stiftede fylkeslaget vårt i Agder sitt 1. Ordinære årsmøte hvor, nytt styre er valgt og kursen videre er lagt

Frykter en mer EU-positiv regjering med nye statsråder fra Europabevegelsen

19. okt. 2023

Andreas Bjelland Eriksen som er den nye klima- og miljøministeren har tidligere bakgrunn fra Europeisk Ungdom sitt sentralstyre fra 2012 til 2013 og Espen Barth Eide, som er ny utenriksminister, har tidligere vært generalsekretær for Europabevegelsen.

Medlemskveld i Oslo Ungdom mot EU på Duckpin bowling

03. okt. 2023

Oslo Ungdom mot EU har hatt sitt 2. Medlemsmøte på kort tid å både engasjement og antall medlemmer øker.

Ungdom mot EU gir nytt håp, om en voksende EU-motstand blant unge

17. sep. 2023

Ungdom mot EU orienterte Nei til EUs fylkesledersamling fredag den 15. September om arbeidet, resultatene og planene for våres for organisasjonen fremover.

Er du vår nye organisasjonssekretær?

29. juni 2023

Ønsker du å søke på denne stillingen? Da kan du sende en søknad til umeu@umeu.no

Bli kjent med vår nye generalsekretær!

23. juni 2023

Vi har ansatt Torstein Buskaker som ny generalsekretær. Vi har fått stille ham noen spørsmål, så medlemmene kan bli litt bedre kjent med han.

Valgkomiteens innstilling!

02. april 2023

Bli kjent med vår nye organisasjonssekretær!

03. jan. 2023

Vi har ansatt Sigrid Onsgaard Sagabråten som ny organisasjonssekretær. I dette intervjuet kan dere bli bedre kjent med henne!

Er du vår nye organisasjonssekretær?

01. juni 2022

Bli kjent med ny generalsekretær!

21. april 2022

Vi har ansatt Abdi Said som ny generalsekretær. Vi har fått stille han litt spørsmål, så medlemmene kan bli litt bedre kjent med han

Er du vår nye generalsekretær?

10. mars 2022

Er du opptatt av å holde orden i sakspapirene, liker du tall og interesserer deg for europeisk og internasjonal politikk? Vil du jobbe med administrasjon og organisere den unge nei-bevegelsen i hele landet? Har du gode ideer for hvordan en kan drifte en organisasjon best mulig, og er god på å skape engasjement blant de rundt deg? Da er stillingen som generalsekretær hos oss noe for deg!