Nå som samfunnet sakte, men sikkert åpnes opp igjen, kan vi også sette i gang organisasjonsarbeidet slik vi kjenner det. På tross av den uvanlige våren vi har vært gjennom, er Ungdom mot EU i vekst. Det er de aktive lokallagene som er bærebjelka både i medlemsveksten vår, den politiske skoleringa og kampen mot EU og EØS. I anledning sommervarmen kommer derfor noe hete tips for hvordan å skape et aktivt lokallag, hvor både nye og gamle medlemmer kan utvikle seg videre, i takt med organisasjonen vår.
-
Gjør det hyggelig:
Det er viktig å gjøre lokallagsmøtene og -arrangementene til et sted hvor man har det bra og kan treffe hyggelige folk. Det må først og frem være hyggelig å delta, før man jobber med det politiske; om man ikke har det bra, får man heller ikke jobba politisk. Er det hyggelig ender man gjerne opp med å bruke mer tid på prosjektet og det blir lett å komme tilbake på neste møte.
-
Skap kontinuitet:
Velg en fast dag for lokallagsmøtene med fast intervall (f.eks. hver andre uke), og hold planen. Kontinuitet er viktig av flere årsaker: det gjør det lettere for medlemmer å komme når en vane dannes fordi det gir forutsigbarhet, det blir lettere for nye medlemmer å komme når man har flere muligheter og de aktive medlemmene blir bedre kjent med hverandre, blant annet! Jo mer man møtes, jo mer får man planlagt, og jo mer får man gjort (og kjempa)!
-
Vær aktivt inkluderende:
Vi veit alle hvordan det er å komme inn som helt ferskt medlem i en ny organisasjons – det kan være både skummelt, uvant og spennende. Det er viktig å gjøre det lett for nye medlemmer å bli med og aktivisere seg. Utover å ha jevnlige lokallagsmøter, er det også viktig å aktivt inkludere de nye medlemmene.
Noen tiltak for å aktivt inkludere nye medlemmer kan være for eksempel å arrangere en ringerunde i lokallaget, hvor man ringer til nyinnmeldte medlemmer for å høre om de kunne tenke seg å komme på et møte eller bidra i lokallaget. Eller man kan arrangere skoleringsmøter som tar for seg de grunnleggende trekkene i EU og EØS-spørsmålet (som dermed er inkluderende og tilgjengelig også for de som ikke kjenner til problematikken like godt). Alternativt kan man arrangere en lavterskel sommeravslutning. Her kan man med andre ord bruke fantasien! Det viktigste er at man henvender seg direkte til det nye medlemmet, så det helt konkret føler seg inkludert – generelle oppfordringer er viktig, men ikke alltid nok. Dette er et veldig viktig arbeid for å bygge organisasjonen vår videre – både i kvantitet og kvalitet.
Når det kommer til jobben med å skape aktivitet i et lokallag, kan det innledningsvis være greit å tenke at alt er bedre enn ingenting – til å begynne med er det viktigste er å gjøre noe, og å gjøre det jevnlig. Når vanen er etablert, kan resten komme gradvis, og man kan i fellesskap bygge ut ideene og planene. Om lokallaget ditt kunne tenke seg en innledning om et tema dere synes er interessant, om dere trenger hjelp med noe eller om dere har spørsmål, om hva som helst, er det bare å kontakte oss på kontoret, så skal vi bidra så godt vi kan. Sammen drar vi lasset, bygger organisasjonen videre og tar kampen mot EU og EØS!