Høyt spill fra EU

Tirsdag 15. januar ble statsminister Theresa Mays forslag Brexit-avtale nedstemt i det britiske underhuset. Dermed fortsetter den politiske uroen frem mot 29. mars, dagen da Storbritannia etter planen skal forlate EU.

Etter Theresa May sitt nederlag i Underhuset er det for øyeblikket svært åpent hvordan den videre Brexit-prosessen vil kunne utfolde seg. Alternativene er ikke et vakkert skue med mindre EU innen de kommende 3 dagene legger stoltheten til sides og gjenopptar forhandlingene med sikte på å få til en avtale som det er mulig for det britiske demokratiet å leve med.

Et spørsmål som melder seg er om det er, eller på noe som helst tidspunkt har vært i EUs interesse å komme britene i møte, med en avtale som begge parter kan leve med. Spørsmålet ble langt på vei besvart sekundene etter voteringen i Underhuset, da rådspresidenten i EU, Donald Tusk, slapp katten ut av sekken gjennom å insinuere en avlysning av hele Brexit-prosessen som det beste resultatet.

Akkurat dette har vært et avgjørende problem gjennom hele forhandlingsprosessen: så lenge EU ikke rikker seg i forhandlingene er det mest sannsynlige utfallet at problemet som britene representerer forsvinner helt av seg selv. At det å forlate unionen uten en avtale kan få såpass alvorlige konsekvenser, betyr at en ny folkeavstemning kan presse seg frem dersom EU ikke leverer noe som kan godtas i Underhuset. At dette er det mest gunstige utfallet, sett fra EU sin side, gir noen skrudde insentiver.

En ny folkeavstemning vil, etter to år med skremmekampanje fra unionen, sannsynligvis gi et flertall for remain. Dette representerer et av de mest antidemokratiske trekkene ved EU: Dersom du bare arrangerer nok folkeavstemninger er du garantert å få viljen din til slutt. På den måten blir avstemninger som ender med “feil” resultat prøvd på ny, slik blant annet ratifiseringen av Maastricht- og Lisboatraktaten, Danmarks mange EU-unntak eller Norges nei til EU-medlemskap har blitt.

En ny folkeavstemning om Brexit vil rasere det som måtte være igjen av tillit til det politiske systemet i Storbritannia, mens en “No-deal” vil få store økonomiske konsekvenser for både Storbritannia og EU. Gjennom sitt høye spill i kampen for å kue britene kan EU ende opp med det sistnevnte resultatet, i sitt forsøk på å tvinge frem det førstnevnte. EUs forsøk på å diktere skillsmissen kan ende opp med å svekke et samarbeid som begge parter hadde vært tjent ved at ble videreført etter utmeldingen.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ungdom mot EU på årsmøte i Norges Bygdeungdomslag

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslags arrangerer årsmøte og landstevne i Hof i Vestfold denne uken. Ole Dale Kvadsheim og Reidun Heggen hadde stand under årsmøtet, og fikk vervet 5 nye medlemmer til Ungdom mot EU. Norges Bygdeungdomslag har vedtatt politisk plattform, der de slår fast at de fortsatt er motstandere av den Europeiske Unionen. Vi ønsker Inger Johanne Brandsrud lykke til som ny leder. I saken under kan du lese hilsningstalen fra Ungdom mot EU.

Pål er tilbake!

19. mars 2019

Ved inngangen til 2019 var det flere utskiftninger på kontoret. Tidligere nestleder Pål Trautmann Olerud, nestleder i 2013 og 2014 er endelig tilbake i organisasjonen som generalsekretær. For at dere skal bli bedre kjent med ham har vi klart å kidnappe han fra kontorarbeidet for å få et intervju.

Aksjon mot Jermbanepakke 4

27. feb. 2019

Nei til EU hadde på tirsdag aksjon mot jernbanepakke 4 langs Østfoldbanen.

Uttalelse - EU og høyrepopulister spiller hverandre sterke

13. feb. 2019

De siste årene har vi sett økt oppslutning til høyrepopulistiske og høyreekstreme partier i Europa. Disse bevegelsene fronter en retorikk basert på fremmedfrykt og etnonasjonalisme. Ungdom mot EU ser med bekymring på denne utviklingen. Vår EU-motstand er bygget på kunnskap – folkestyre, miljø og solidaritet kommer i første rekke.

Uttalelse - Nei til EUs arbeidsmarkedsbyrå

08. feb. 2019

Ungdom mot EU mener det er viktig å forsvare den norske arbeidslivsmodellen og et organisert arbeidsliv. EØS-avtalen har gang på gang angrepet faglige rettigheter og nå vil EU ta skrittet videre gjennom å innføre et arbeidsmarkedsbyrå, slik det fremkommer i arbeidslivsdirektivet.

Uttalelse - EØS fremmer skatteunndragelse

07. feb. 2019

EØS-avtalen tapper verktøykassen vår i kampen mot aggressiv skatteplanlegging. Det er svært kritisk i en periode hvor omfanget av skatteunndragelse blir stadig større.

Uttalelse - ACER-vedtaket bryter med grunnloven

06. feb. 2019

Suverenitetsoverføringen til ACER skulle blitt behandlet etter Grunnlovens § 115, med krav om ¾ flertall på Stortinget. Det ble den ikke. Ungdom mot EU mener derfor det er helt på sinn plass å ta saken til retten for å teste den juridiske gyldigheten til stortingsvedtaket.

Nytt sentralstyre valgt

03. feb. 2019

Landsmøtet tok opp politisk plattform, arbeidsplan, uttalelser og valgte nytt sentralstyre, landsstyre og andre tillitsvalgte. Reidun Berntsen Heggen ble valgt til leder, Kristian-Manuel Vilassis Duong til politisk nestleder og Henrik Madsen til organisatorisk nestleder. Øvrige sentralstyremedlemmer er Frankie Rød, Isak Roald Sandvik, Emilie Hermine Olsen Fagerli, Ayat Majbel Saeid, Renate Iselin Dirdal og Regine Blix. Her er leders tale til landsmøtet:

Hils på Charles!

23. jan. 2019

Rett før jul ble Charles Hextall Ungdom mot EUs nye organisasjonssekretær. Før han hoppet på toget til Trondheim i går fikk vi muligheten til å bli litt bedre kjent med han.

Hellas - solidaritet, krise og håpløsthet

17. des. 2018

31. oktober til 5. november 2018 var 11 studentmedlemmer i Ungdom mot EU på studietur til Athen, Hellas. Alle deltakerne fikk i oppgave å skrive en oppsummering fra en av postene på programmet. Her kan du lese deres opplevelser fra turen.

Nytt Ungdom mot EU lag i Møre og Romsdal!

27. nov. 2018

Søndag 25. november møttes engasjerte medlemmer til et oppstartsmøte av Møre og Romsdal Ungdom Mot EU.

Studenter mot EU på studietur i Hellas

19. nov. 2018

31 Oktober til 5 November befant det seg 12 norske ungdommer i Hellas, Athen. Studietur med studenter mot EU ble avholdt i denne tidsperioden i år (2018). I denne teksten skal jeg, som en av deltagerne, fortelle hvordan det var å være på studietur i Hellas sammen med denne flotte gjengen.