Høyt spill fra EU

Tirsdag 15. januar ble statsminister Theresa Mays forslag Brexit-avtale nedstemt i det britiske underhuset. Dermed fortsetter den politiske uroen frem mot 29. mars, dagen da Storbritannia etter planen skal forlate EU.

Etter Theresa May sitt nederlag i Underhuset er det for øyeblikket svært åpent hvordan den videre Brexit-prosessen vil kunne utfolde seg. Alternativene er ikke et vakkert skue med mindre EU innen de kommende 3 dagene legger stoltheten til sides og gjenopptar forhandlingene med sikte på å få til en avtale som det er mulig for det britiske demokratiet å leve med.

Et spørsmål som melder seg er om det er, eller på noe som helst tidspunkt har vært i EUs interesse å komme britene i møte, med en avtale som begge parter kan leve med. Spørsmålet ble langt på vei besvart sekundene etter voteringen i Underhuset, da rådspresidenten i EU, Donald Tusk, slapp katten ut av sekken gjennom å insinuere en avlysning av hele Brexit-prosessen som det beste resultatet.

Akkurat dette har vært et avgjørende problem gjennom hele forhandlingsprosessen: så lenge EU ikke rikker seg i forhandlingene er det mest sannsynlige utfallet at problemet som britene representerer forsvinner helt av seg selv. At det å forlate unionen uten en avtale kan få såpass alvorlige konsekvenser, betyr at en ny folkeavstemning kan presse seg frem dersom EU ikke leverer noe som kan godtas i Underhuset. At dette er det mest gunstige utfallet, sett fra EU sin side, gir noen skrudde insentiver.

En ny folkeavstemning vil, etter to år med skremmekampanje fra unionen, sannsynligvis gi et flertall for remain. Dette representerer et av de mest antidemokratiske trekkene ved EU: Dersom du bare arrangerer nok folkeavstemninger er du garantert å få viljen din til slutt. På den måten blir avstemninger som ender med “feil” resultat prøvd på ny, slik blant annet ratifiseringen av Maastricht- og Lisboatraktaten, Danmarks mange EU-unntak eller Norges nei til EU-medlemskap har blitt.

En ny folkeavstemning om Brexit vil rasere det som måtte være igjen av tillit til det politiske systemet i Storbritannia, mens en “No-deal” vil få store økonomiske konsekvenser for både Storbritannia og EU. Gjennom sitt høye spill i kampen for å kue britene kan EU ende opp med det sistnevnte resultatet, i sitt forsøk på å tvinge frem det førstnevnte. EUs forsøk på å diktere skillsmissen kan ende opp med å svekke et samarbeid som begge parter hadde vært tjent ved at ble videreført etter utmeldingen.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bli kjent med vår nye organisasjonssekretær!

03. jan. 2023

Vi har ansatt Sigrid Onsgaard Sagabråten som ny organisasjonssekretær. I dette intervjuet kan dere bli bedre kjent med henne!

Er du vår nye organisasjonssekretær?

01. juni 2022

Bli kjent med ny generalsekretær!

21. april 2022

Vi har ansatt Abdi Said som ny generalsekretær. Vi har fått stille han litt spørsmål, så medlemmene kan bli litt bedre kjent med han

Er du vår nye generalsekretær?

10. mars 2022

Er du opptatt av å holde orden i sakspapirene, liker du tall og interesserer deg for europeisk og internasjonal politikk? Vil du jobbe med administrasjon og organisere den unge nei-bevegelsen i hele landet? Har du gode ideer for hvordan en kan drifte en organisasjon best mulig, og er god på å skape engasjement blant de rundt deg? Da er stillingen som generalsekretær hos oss noe for deg!

Bli kjent med organisasjonssekretær!

03. nov. 2021

Vi har fått ansatt Mikkel Sibe som ny organisasjonssekretær! Vi har intervjuet han, slik at dere skal få bli litt kjent med han.

Ungdom mot EU søker ny organisasjonssekretær!

06. aug. 2021

Er du en reiseglad person, som interesserer deg for europeisk politikk og rettferdighet? Vil du jobbe med kunnskapsformidling og bygge en bevegelse i hele landet? Da er stillingen som organisasjonssekretær noe for deg!

Slampoesi-workshop

17. sep. 2020

5. september arrangerte Ungdom mot EU slampoesi-workshop for våre medlemmer.

Bli med på slampoesi-workshop!

26. aug. 2020

Er du nysgjerrig på slampoesi? Vil du lære å holde bedre appeller? Da bør du melde deg på slampoesi-workshop!

Solidaritet på flyktningdagen

19. juni 2020

Hvorfor skal ikke Norge – som ikke er medlem av EU – kunne vise solidaritet med flyktningene og Hellas, uavhengig av EU, spør Kathrine Kleveland og Frankie Rød.

Tre hete tips for et aktivt lokallag – i sommervarmen

18. juni 2020

Nå som samfunnet sakte, men sikkert åpnes opp igjen, kan vi også sette i gang organisasjonsarbeidet slik vi kjenner det. På tross av den uvanlige våren vi har vært gjennom, er Ungdom mot EU i vekst. Det er de aktive lokallagene som er bærebjelka både i medlemsveksten vår, den politiske skoleringa og kampen mot EU og EØS. I anledning sommervarmen kommer derfor noe hete tips for hvordan å skape et aktivt lokallag, hvor både nye og gamle medlemmer kan utvikle seg videre, i takt med organisasjonen vår. 

Nederland stemmer ned Mercosur-avtalen

13. juni 2020

Mercosur-avtalen fører til avskoging, lavere krav til landbruk og skaper urettferdige konkurransevilkår

Landsmøtedokumentene 2020

14. feb. 2020

Her finner du alle sakspapirene du trenger til Ungdom mot EUs 28. ordinære landsmøte. Siden oppdateres fortløpende.