Høyt spill fra EU

Tirsdag 15. januar ble statsminister Theresa Mays forslag Brexit-avtale nedstemt i det britiske underhuset. Dermed fortsetter den politiske uroen frem mot 29. mars, dagen da Storbritannia etter planen skal forlate EU.

Etter Theresa May sitt nederlag i Underhuset er det for øyeblikket svært åpent hvordan den videre Brexit-prosessen vil kunne utfolde seg. Alternativene er ikke et vakkert skue med mindre EU innen de kommende 3 dagene legger stoltheten til sides og gjenopptar forhandlingene med sikte på å få til en avtale som det er mulig for det britiske demokratiet å leve med.

Et spørsmål som melder seg er om det er, eller på noe som helst tidspunkt har vært i EUs interesse å komme britene i møte, med en avtale som begge parter kan leve med. Spørsmålet ble langt på vei besvart sekundene etter voteringen i Underhuset, da rådspresidenten i EU, Donald Tusk, slapp katten ut av sekken gjennom å insinuere en avlysning av hele Brexit-prosessen som det beste resultatet.

Akkurat dette har vært et avgjørende problem gjennom hele forhandlingsprosessen: så lenge EU ikke rikker seg i forhandlingene er det mest sannsynlige utfallet at problemet som britene representerer forsvinner helt av seg selv. At det å forlate unionen uten en avtale kan få såpass alvorlige konsekvenser, betyr at en ny folkeavstemning kan presse seg frem dersom EU ikke leverer noe som kan godtas i Underhuset. At dette er det mest gunstige utfallet, sett fra EU sin side, gir noen skrudde insentiver.

En ny folkeavstemning vil, etter to år med skremmekampanje fra unionen, sannsynligvis gi et flertall for remain. Dette representerer et av de mest antidemokratiske trekkene ved EU: Dersom du bare arrangerer nok folkeavstemninger er du garantert å få viljen din til slutt. På den måten blir avstemninger som ender med “feil” resultat prøvd på ny, slik blant annet ratifiseringen av Maastricht- og Lisboatraktaten, Danmarks mange EU-unntak eller Norges nei til EU-medlemskap har blitt.

En ny folkeavstemning om Brexit vil rasere det som måtte være igjen av tillit til det politiske systemet i Storbritannia, mens en “No-deal” vil få store økonomiske konsekvenser for både Storbritannia og EU. Gjennom sitt høye spill i kampen for å kue britene kan EU ende opp med det sistnevnte resultatet, i sitt forsøk på å tvinge frem det førstnevnte. EUs forsøk på å diktere skillsmissen kan ende opp med å svekke et samarbeid som begge parter hadde vært tjent ved at ble videreført etter utmeldingen.

reLATERT

Se alle arrangementer

Vår klagestorm mot NRK, ledet til historisk klagerekord i 2023

30. des. 2023

Manglende dekning av Acer-saken i høyesterett fikk over 6.500 klager i 2023 og er med dette den mest innklagde saken til NRKs kringkastingsråd i historien.

Agder Ungdom mot EU har holdt sitt 1. Ordinære årsmøte

24. okt. 2023

I dag holdt det nylig stiftede fylkeslaget vårt i Agder sitt 1. Ordinære årsmøte hvor, nytt styre er valgt og kursen videre er lagt

Frykter en mer EU-positiv regjering med nye statsråder fra Europabevegelsen

19. okt. 2023

Andreas Bjelland Eriksen som er den nye klima- og miljøministeren har tidligere bakgrunn fra Europeisk Ungdom sitt sentralstyre fra 2012 til 2013 og Espen Barth Eide, som er ny utenriksminister, har tidligere vært generalsekretær for Europabevegelsen.

Medlemskveld i Oslo Ungdom mot EU på Duckpin bowling

03. okt. 2023

Oslo Ungdom mot EU har hatt sitt 2. Medlemsmøte på kort tid å både engasjement og antall medlemmer øker.

Ungdom mot EU gir nytt håp, om en voksende EU-motstand blant unge

17. sep. 2023

Ungdom mot EU orienterte Nei til EUs fylkesledersamling fredag den 15. September om arbeidet, resultatene og planene for våres for organisasjonen fremover.

Er du vår nye organisasjonssekretær?

29. juni 2023

Ønsker du å søke på denne stillingen? Da kan du sende en søknad til umeu@umeu.no

Bli kjent med vår nye generalsekretær!

23. juni 2023

Vi har ansatt Torstein Buskaker som ny generalsekretær. Vi har fått stille ham noen spørsmål, så medlemmene kan bli litt bedre kjent med han.

Valgkomiteens innstilling!

02. april 2023

Bli kjent med vår nye organisasjonssekretær!

03. jan. 2023

Vi har ansatt Sigrid Onsgaard Sagabråten som ny organisasjonssekretær. I dette intervjuet kan dere bli bedre kjent med henne!

Er du vår nye organisasjonssekretær?

01. juni 2022

Bli kjent med ny generalsekretær!

21. april 2022

Vi har ansatt Abdi Said som ny generalsekretær. Vi har fått stille han litt spørsmål, så medlemmene kan bli litt bedre kjent med han

Er du vår nye generalsekretær?

10. mars 2022

Er du opptatt av å holde orden i sakspapirene, liker du tall og interesserer deg for europeisk og internasjonal politikk? Vil du jobbe med administrasjon og organisere den unge nei-bevegelsen i hele landet? Har du gode ideer for hvordan en kan drifte en organisasjon best mulig, og er god på å skape engasjement blant de rundt deg? Da er stillingen som generalsekretær hos oss noe for deg!