Vår klagestorm mot NRK, ledet til historisk klagerekord i 2023

Manglende dekning av Acer-saken i høyesterett fikk over 6.500 klager i 2023 og er med dette den mest innklagde saken til NRKs kringkastingsråd i historien.

Leder for Ungdom mot EU startet i år en stor klagestorm mot NRK, for det vi og klagerne mener var en altfor dårlig dekning av Acer-saken i høyesterett. Dette var en sak som skulle avgjøre hvorvidt det norske stortingets flertall hadde brutt grunnloven da de besluttet å vedta EUs energipakke 3.

Har ledet klagestorm mot NRK siden 2021

Allerede før Kim Hamre ble vår leder i 2023, så startet han 2 klagestormer mot NRK i 2021 og 2022. Begge førte til store antall klager mot NRK for manglende dekning av Acer-saken som pågikk i tingretten og deretter i lagmannsretten. 

Under behandlingen i kringkastingsrådet av klagene som kom inn i 2022, så sa nyhetssjefen i NRK ifølge Medier24 følgende:

''Kyrre Nakkim, forklarte overfor Kringkastingsrådet at de vil dekke saken enda mer om den blir tatt opp til Høyesterett.''

Da saken kom til høyesterett var alle medier inviterte, men NRK var ingen steder å se i rettsalen under hele uken til tross for nyhetssjefen sin lovnad om at saken ville bli dekket mye bedre hos NRK om den kom til høyesterett.

Kringkastingsrådet: NRK burde ha dekket Acer-striden i høyesterett, det var beskjeden fra rådet

Kringkastingsrådet mottok over 6.500 klager i 2023 for manglende dekning av Acer-saken i høyesterett, noe som er en historisk rekord for rådet og aldri har de fått så mange klager på en enkelt sak i rådets historie. Dette gjorde at saken ble omtalt av mer eller mindre alle de store mediene i Norge, noe som gjorde at Acer-saken skapte stor oppmerksomhet til tross for at selve behandlingen i høyesterett fikk lite oppmerksomhet.

Ifølge Dagsavisensa NRKs nyhetsredaktør Knut Mangus Berges til kringkastingsrådet under behandlingen av klagene følgende:

''Det er for tidlig å vurdere omfanget av dekningen vår. Det er ganske vanlig at vi dekker viktige saker i rettsapparatet først når dom foreligger, særlig i høyesterett fordi hovedargumentene er framført i tidligere rettsrunder. Utfallet av Høyesteretts behandling, litt avhengig av hvilken vei det går, vil opplagt være en viktig sak å dekke. I perioden 2018 til 2023 har NRK publisert hundrevis av saker på alle våre plattformer der stikkordet Acer er nevnt, både rettssakene og andre sakene, i nyheter, kommentarer og debatt. Det er ikke slik at Acer er ikke-sak for NRK, sa Berge.''

Kringkastingsrådets leder, Snorre Valen var ikke fornøyd med NRKs unnskyldning og mente at NRK burde ha dekket saken i høyesterett.

K-rådet: Acer er brennbart i norsk politisk debatt

Snorre Valen sa under behandlingen av klagene i rådet at Acer-saken er en veldig brennbar sak i norsk politisk debatt og at folk fortjener å få vite mer om hvorfor Acer-saken er så viktig og hva det kan bety for folk i Norge dersom høyesterett gir Nei til EU medhold i saken. Snorre sa seg enig med sin kollega i rådet som var Jan Bøhler, om at til tross for at dette var en aksjon så er det et uttrykk i befolkningen som burde få NRK til å reagere. 

 

Stort bilde i toppen: (Av Lars Mæhlum, Lisens: CC BY NC SA 3.0)

reLATERT

Se alle arrangementer

Agder Ungdom mot EU har holdt sitt 1. Ordinære årsmøte

24. okt. 2023

I dag holdt det nylig stiftede fylkeslaget vårt i Agder sitt 1. Ordinære årsmøte hvor, nytt styre er valgt og kursen videre er lagt

Frykter en mer EU-positiv regjering med nye statsråder fra Europabevegelsen

19. okt. 2023

Andreas Bjelland Eriksen som er den nye klima- og miljøministeren har tidligere bakgrunn fra Europeisk Ungdom sitt sentralstyre fra 2012 til 2013 og Espen Barth Eide, som er ny utenriksminister, har tidligere vært generalsekretær for Europabevegelsen.

Ungdom mot EU gir nytt håp, om en voksende EU-motstand blant unge

17. sep. 2023

Ungdom mot EU orienterte Nei til EUs fylkesledersamling fredag den 15. September om arbeidet, resultatene og planene for våres for organisasjonen fremover.

Acer-saken: En historisk sak, brøt Stortinget grunnloven?

17. sep. 2023

EU byrået ACER, kan fatte vedtak over Norge som kan ha store konsekvenser for norsk kraft politikk og strømprisene. Våre myndigheter har mistet kontrollen til Den europeiske unionen!

Solidaritet på flyktningdagen

19. juni 2020

Hvorfor skal ikke Norge – som ikke er medlem av EU – kunne vise solidaritet med flyktningene og Hellas, uavhengig av EU, spør Kathrine Kleveland og Frankie Rød.

Nederland stemmer ned Mercosur-avtalen

13. juni 2020

Mercosur-avtalen fører til avskoging, lavere krav til landbruk og skaper urettferdige konkurransevilkår

UMEU fordømmer EUs Vest-Sahara-politikk

17. des. 2019

I 2012 ble Nobels Fredspris gitt til EU for å «fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.» I Vest-Sahara spiller EU den diametralt motsatte rollen. Der undergraver unionen FNs fredsprosess og saharawienes grunnleggende rettigheter.

Årets julekalender

04. des. 2019

Noen pakker skulle gjerne hatt byttelapp. Frem mot jul deler vi 24 pakker, direktiver og forordninger fra EU vi gjerne skulle returnert.

EU og EØS tilbake i samfunnsfaget!

03. des. 2019

Allerede i dag sliter folk med å gjøre rede for EØS-avtalen og Norges forhold til EU. Da er svaret å styrke, ikke stryke, kompetansekravet.

25 år siden folket sa nei til EU

03. des. 2019

I disse dager feirer vi 25 år siden det norske folk stemte nei til EU-medlemskap. Er det ikke snart på tide at vi får si vår mening om EØS-avtalen også?

Ungdom mot EU på årsmøte i Norges Bygdeungdomslag

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslags arrangerer årsmøte og landstevne i Hof i Vestfold denne uken. Ole Dale Kvadsheim og Reidun Heggen hadde stand under årsmøtet, og fikk vervet 5 nye medlemmer til Ungdom mot EU. Norges Bygdeungdomslag har vedtatt politisk plattform, der de slår fast at de fortsatt er motstandere av den Europeiske Unionen. Vi ønsker Inger Johanne Brandsrud lykke til som ny leder. I saken under kan du lese hilsningstalen fra Ungdom mot EU.

Uttalelse - EU og høyrepopulister spiller hverandre sterke

13. feb. 2019

De siste årene har vi sett økt oppslutning til høyrepopulistiske og høyreekstreme partier i Europa. Disse bevegelsene fronter en retorikk basert på fremmedfrykt og etnonasjonalisme. Ungdom mot EU ser med bekymring på denne utviklingen. Vår EU-motstand er bygget på kunnskap – folkestyre, miljø og solidaritet kommer i første rekke.