25 år siden folket sa nei til EU

I disse dager feirer vi 25 år siden det norske folk stemte nei til EU-medlemskap. Er det ikke snart på tide at vi får si vår mening om EØS-avtalen også?

For 25 år siden sto et min mor og far på Kvinneklinikken i Bergen og skulle bli foreldre for andre gang. Et halvt år senere sto de i et valglokale ikke langt unna og skulle stemme over Norges tilslutning til EU for andre gang. I år har vi feiret begge deler, men enda venter vi på å kunne feire resultatet av en EØS-avstemning

Som en del av EØS er vi blitt underlagt reguleringer og lover bestemt av anonyme skikkelser i Brussel. Den norske befolkningen har aldri vært med på å stemme over disse lovene, eller vår tilknytning til husmannsavtalen som pålegger oss å følge de. Vi får servert en løgn om at vi må akseptere EØS sin frie flyt for å kunne handle med våre naboer. Dette på tross av at eksporten er beskyttet av WTO-regelverket mot tolløkninger, samt den tidligere handelsavtalen vår med EU, som trer i kraft om EØS-avtalen faller bort. Tror vi at EU klarer seg uten norsk gass eller fisk om vi så gikk ut av EØS-avtalen?

Den norske modellen blir i dag utfordret av EØS. Gjennom den uregulerte flyten av arbeidskraft får utenlandske selskaper som ikke forholder seg til norske tariffavtaler en fordel. Dette bidrar til å presse ned lønns- og arbeidsvilkår. Med EØS-avtalens velsignelse kan arbeidsgiverne etablere selskap i land hvor de kan handle de dårligst mulig vilkår. Sammen med EU-regler som trumfer rettigheter kjempet frem over 100 år av den norske arbeiderbevegelsen, brukes de som brekkstang mot lønns- og arbeidsvilkår i Norge.

Med EØS står velferdsstaten for fall. Opprettholdelsen av ryddige lønns- og arbeidsvilkår er i alle arbeideres interesse, uansett hvor du bor og kommer fra. I etterkant av finanskrisen har EU presset på for flere reformer som liberaliserte arbeidslivet i Europa. Stadig flere europeere trenger dagpenger for å få økonomien til å gå rundt, selv om de står i fullt arbeid. EUs lovfesting av fri flyt og krav til anbudsutsetting av velferdstjenester presser oss i én bestemt retning, uavhengig av hvilke partier som har flertallet.

Innen jeg skal slå meg til ro og etablere familie, håper jeg, sammen med resten av det norske folket, å kunne utøve den demokratiske rettigheten mine foreldre skulle fått utøvd i 1992. Uavhengig av hva resultatet skulle være.

Jeg ønsker alle EU-skeptikere en god feiring av jubileet. Det fortjener dere! Samtidig slenger jeg ut et ønske om vi snart kan feire resultatet av en EØS-avstemning.

Dette innlegget ble originalt trykket i Bergensavisen (BA), 2. desember 2019.

reLATERT

Se alle arrangementer

Vår klagestorm mot NRK, ledet til historisk klagerekord i 2023

30. des. 2023

Manglende dekning av Acer-saken i høyesterett fikk over 6.500 klager i 2023 og er med dette den mest innklagde saken til NRKs kringkastingsråd i historien.

Ungdom mot EU gir nytt håp, om en voksende EU-motstand blant unge

17. sep. 2023

Ungdom mot EU orienterte Nei til EUs fylkesledersamling fredag den 15. September om arbeidet, resultatene og planene for våres for organisasjonen fremover.

Acer-saken: En historisk sak, brøt Stortinget grunnloven?

17. sep. 2023

EU byrået ACER, kan fatte vedtak over Norge som kan ha store konsekvenser for norsk kraft politikk og strømprisene. Våre myndigheter har mistet kontrollen til Den europeiske unionen!

Er du vår nye organisasjonssekretær?

29. juni 2023

Ønsker du å søke på denne stillingen? Da kan du sende en søknad til umeu@umeu.no

Er du vår nye organisasjonssekretær?

01. juni 2022

Ja til et sterkere arbeidsliv - nei til EU og EØS!

30. april 2020

Arbeidernes internasjonale kampdag er like viktig for nei-bevegelsen som for fagbevegelsen. Skal vi bekjempe sosial dumping og ha et organisert arbeidsliv, må vi stå utenfor EØS.

Årets julekalender

04. des. 2019

Noen pakker skulle gjerne hatt byttelapp. Frem mot jul deler vi 24 pakker, direktiver og forordninger fra EU vi gjerne skulle returnert.

Who are UMEU?

02. des. 2019

Read more about the Youth against the EU (UMEU) on one of several international languages here.

Ungdom mot EU på årsmøte i Norges Bygdeungdomslag

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslags arrangerer årsmøte og landstevne i Hof i Vestfold denne uken. Ole Dale Kvadsheim og Reidun Heggen hadde stand under årsmøtet, og fikk vervet 5 nye medlemmer til Ungdom mot EU. Norges Bygdeungdomslag har vedtatt politisk plattform, der de slår fast at de fortsatt er motstandere av den Europeiske Unionen. Vi ønsker Inger Johanne Brandsrud lykke til som ny leder. I saken under kan du lese hilsningstalen fra Ungdom mot EU.

Hellas - solidaritet, krise og håpløsthet

17. des. 2018

31. oktober til 5. november 2018 var 11 studentmedlemmer i Ungdom mot EU på studietur til Athen, Hellas. Alle deltakerne fikk i oppgave å skrive en oppsummering fra en av postene på programmet. Her kan du lese deres opplevelser fra turen.

Studenter mot EU på studietur i Hellas

19. nov. 2018

31 Oktober til 5 November befant det seg 12 norske ungdommer i Hellas, Athen. Studietur med studenter mot EU ble avholdt i denne tidsperioden i år (2018). I denne teksten skal jeg, som en av deltagerne, fortelle hvordan det var å være på studietur i Hellas sammen med denne flotte gjengen.

Espen om EU: Angela Merkel

06. nov. 2018

Etter 13 år ved roret går EUs lengstsittende og mektigste statsleder av som partileder for kristendemokratene (CDU) og innleder det siste kapittelet i hennes virke som kansler, et kapittel som kan bli svært kort. I den anledning, kan det være på sin plass å gå gjennom hennes virke, ettermæle og veien videre. For mange var hun et symbol på konsensus, stabilitet og disiplin i en krevende tid. For andre var hun sjefsarkitekten bak eurokrisen, Hellas sin kollaps og ytterligere maktkonsolidering i Brussel.