Ja til et sterkere arbeidsliv - nei til EU og EØS!

Arbeidernes internasjonale kampdag er like viktig for nei-bevegelsen som for fagbevegelsen. Skal vi bekjempe sosial dumping og ha et organisert arbeidsliv, må vi stå utenfor EØS.

Arbeidernes internasjonale kampdag er en like viktig dag for nei-bevegelsen som det er for fagbevegelsen. Kampen mot sosial dumping, liberalisering av arbeidslivet og konkurranseutsetting er grunnsteiner i bevegelsen vår.

I år som alle tidligere år er 1. mai ikke bare en anledning til å feire den internasjonale kampdagen, men også til å ta den høyst nødvendige debatten om hva slags arbeidsliv vi ønsker oss. 

Utfordringene i norsk arbeidsliv styrkes av EU og EØS sine direktiver. EUs indre marked legger opp til sosial dumping og fagforeningsknusing, og gjennom vår deltakelse i EØS-avtalen er dette et problem også innenfor våre grenser. Sosial dumping er hva som skjer når arbeidstakere får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er gjeldende. Vi opplever en tydelig trend; den frie flyten av varer, tjenester, arbeidskraft og kapital gir arbeidsgivere frie tøyler til å utnytte sårbare arbeidere. 

Sosial dumping er blant annet et resultat av EUs frie arbeidsinnvandring. Arbeidsinnvandring i seg selv er ikke et problem, det er en viktig faktor som er helt nødvendig for Norges økonomi. Vi er derimot imot at denne arbeidsinnvandringen skjer på EU-markedets premisser - premisser som fører til et arbeidsliv der konkurranse utover grensene, kutt i lønninger, svekkede regelverk og svekkede arbeidsvilkår får regjere. EØS’ direktiver for fri arbeidsinnvandring og liberalisering av arbeidslivet utgjør en trussel mot arbeidstakeres rettigheter, og skaper mer sosial dumping; svart arbeid og utrygge, midlertidige stillinger blir mer utbredt. 

Vi ser at bemanningsbransjen står friere til å bedrive sosial dumping, og at tidligere faste ansatte som er organiserte blir byttet ut med arbeidere som går på kontrakter fra bemanningsbransjen. Vi ser at faste, trygge ansettelser blir erstattet med et løsarbeiderregime. Vi ønsker en bedre regulering av det norske arbeidsmarkedet, men slike regler hindres av lover som bemanningsbransjedirektivet. Hvis vi skal ha et sterkt norsk arbeidsliv, må vi ut av EØS!

Under corona-krisa har vi sett de fulle konsekvensene av at Norge har en lav selvforsyningsgrad. 

Til tross for corona-restriksjoner har EU åpnet for at sesongarbeidere i landbruket kan få reise over landegrenser. Dette til tross for at det er tilnærmet ingen tiltak som skal ivareta sesongarbeiderenes sikkerhet. Ikke bare utgjør det en stor risiko for sesongarbeidere og folk de måtte komme i kontakt med, det viser også at norsk landbruk er avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Dette er svært bekymringsverdig, både med tanke på at mange sesongarbeidere er utsatt for sosial dumping, og med tanke på krisesituasjoner som denne vi er i nå. Om Norge er avhengig av sosial dumping for å produsere nok mat er det et alvorlig problem. 

Til neste år ønsker vi at all arbeidslivspolitikk i Norge bestemmes fra Norge, og ikke fra Brussel. Vi ønsker bedre håndtering av sosial dumping, og vi ønsker høyere selvforsyningsgrad. 

Ungdom mot EU vil gjerne ønske alle våre medlemmer, sympatisører, samarbeidspartnere og -organisasjoner en god 1. mai. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Acer-saken: En historisk sak, brøt Stortinget grunnloven?

17. sep. 2023

EU byrået ACER, kan fatte vedtak over Norge som kan ha store konsekvenser for norsk kraft politikk og strømprisene. Våre myndigheter har mistet kontrollen til Den europeiske unionen!

Solidaritet på flyktningdagen

19. juni 2020

Hvorfor skal ikke Norge – som ikke er medlem av EU – kunne vise solidaritet med flyktningene og Hellas, uavhengig av EU, spør Kathrine Kleveland og Frankie Rød.

Nederland stemmer ned Mercosur-avtalen

13. juni 2020

Mercosur-avtalen fører til avskoging, lavere krav til landbruk og skaper urettferdige konkurransevilkår

Ungdom mot EU tilslutter seg kystopprøret

22. mai 2020

Kystopprøret handler om liv langs kysten, om demokrati, og om en av Norges viktigste næringer. Ungdom mot EU har derfor tilsluttet seg kystopprøret.

Hindrer EUs klimakvoter klimatiltak?

05. des. 2019

Med EUs kvotesystem gir vi fra oss store deler av handlingsrommet vårt i møte med klimakrisen.

25 år siden folket sa nei til EU

03. des. 2019

I disse dager feirer vi 25 år siden det norske folk stemte nei til EU-medlemskap. Er det ikke snart på tide at vi får si vår mening om EØS-avtalen også?

Vi må stoppe handelsavtalen med Mercosur

18. okt. 2019

Samtidig som Amazonas brenner har regjeringen nettopp ferdigstilt en ny handelsavtale med Mercosur-landene.

Aksjon mot Jermbanepakke 4

27. feb. 2019

Nei til EU hadde på tirsdag aksjon mot jernbanepakke 4 langs Østfoldbanen.

Uttalelse - EØS fremmer skatteunndragelse

07. feb. 2019

EØS-avtalen tapper verktøykassen vår i kampen mot aggressiv skatteplanlegging. Det er svært kritisk i en periode hvor omfanget av skatteunndragelse blir stadig større.

Uttalelse - ACER-vedtaket bryter med grunnloven

06. feb. 2019

Suverenitetsoverføringen til ACER skulle blitt behandlet etter Grunnlovens § 115, med krav om ¾ flertall på Stortinget. Det ble den ikke. Ungdom mot EU mener derfor det er helt på sinn plass å ta saken til retten for å teste den juridiske gyldigheten til stortingsvedtaket.

Espen om EU: Angela Merkel

06. nov. 2018

Etter 13 år ved roret går EUs lengstsittende og mektigste statsleder av som partileder for kristendemokratene (CDU) og innleder det siste kapittelet i hennes virke som kansler, et kapittel som kan bli svært kort. I den anledning, kan det være på sin plass å gå gjennom hennes virke, ettermæle og veien videre. For mange var hun et symbol på konsensus, stabilitet og disiplin i en krevende tid. For andre var hun sjefsarkitekten bak eurokrisen, Hellas sin kollaps og ytterligere maktkonsolidering i Brussel.

Makt og EU på agendaen under Globaliseringskonferansen 2018

26. okt. 2018

12. til 14. oktober var representanter fra UMEU på stand under Globaliseringskonferansen ved DOGA og kulturkirken Jakob i Oslo. Det var en fantastisk helg, fullspekket av foredragsholdere, likestillingsforkjempere og professorer fra hele verden. Blant annet den colombianske miljøaktivisten Francia Márques, vinner av Right Livelihood Award og æresdoktor Vandana Shiva, samt representanter fra organisasjoner som kvinnefronten, Ungkurd, Natur og Ungdom, antirasistisk senter, IKFF, Operasjon Dagsverk, Palestinakomiteen med flere.