Arbeidernes internasjonale kampdag er like viktig for nei-bevegelsen som for fagbevegelsen. Skal vi bekjempe sosial dumping og ha et organisert arbeidsliv, må vi stå utenfor EØS.
Arbeidernes internasjonale kampdag er en like viktig dag for nei-bevegelsen som det er for fagbevegelsen. Kampen mot sosial dumping, liberalisering av arbeidslivet og konkurranseutsetting er grunnsteiner i bevegelsen vår.
I år som alle tidligere år er 1. mai ikke bare en anledning til å feire den internasjonale kampdagen, men også til å ta den høyst nødvendige debatten om hva slags arbeidsliv vi ønsker oss.
Utfordringene i norsk arbeidsliv styrkes av EU og EØS sine direktiver. EUs indre marked legger opp til sosial dumping og fagforeningsknusing, og gjennom vår deltakelse i EØS-avtalen er dette et problem også innenfor våre grenser. Sosial dumping er hva som skjer når arbeidstakere får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er gjeldende. Vi opplever en tydelig trend; den frie flyten av varer, tjenester, arbeidskraft og kapital gir arbeidsgivere frie tøyler til å utnytte sårbare arbeidere.
Sosial dumping er blant annet et resultat av EUs frie arbeidsinnvandring. Arbeidsinnvandring i seg selv er ikke et problem, det er en viktig faktor som er helt nødvendig for Norges økonomi. Vi er derimot imot at denne arbeidsinnvandringen skjer på EU-markedets premisser - premisser som fører til et arbeidsliv der konkurranse utover grensene, kutt i lønninger, svekkede regelverk og svekkede arbeidsvilkår får regjere. EØS’ direktiver for fri arbeidsinnvandring og liberalisering av arbeidslivet utgjør en trussel mot arbeidstakeres rettigheter, og skaper mer sosial dumping; svart arbeid og utrygge, midlertidige stillinger blir mer utbredt.
Vi ser at bemanningsbransjen står friere til å bedrive sosial dumping, og at tidligere faste ansatte som er organiserte blir byttet ut med arbeidere som går på kontrakter fra bemanningsbransjen. Vi ser at faste, trygge ansettelser blir erstattet med et løsarbeiderregime. Vi ønsker en bedre regulering av det norske arbeidsmarkedet, men slike regler hindres av lover som bemanningsbransjedirektivet. Hvis vi skal ha et sterkt norsk arbeidsliv, må vi ut av EØS!
Under corona-krisa har vi sett de fulle konsekvensene av at Norge har en lav selvforsyningsgrad.
Til tross for corona-restriksjoner har EU åpnet for at sesongarbeidere i landbruket kan få reise over landegrenser. Dette til tross for at det er tilnærmet ingen tiltak som skal ivareta sesongarbeiderenes sikkerhet. Ikke bare utgjør det en stor risiko for sesongarbeidere og folk de måtte komme i kontakt med, det viser også at norsk landbruk er avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Dette er svært bekymringsverdig, både med tanke på at mange sesongarbeidere er utsatt for sosial dumping, og med tanke på krisesituasjoner som denne vi er i nå. Om Norge er avhengig av sosial dumping for å produsere nok mat er det et alvorlig problem.
Til neste år ønsker vi at all arbeidslivspolitikk i Norge bestemmes fra Norge, og ikke fra Brussel. Vi ønsker bedre håndtering av sosial dumping, og vi ønsker høyere selvforsyningsgrad.
Ungdom mot EU vil gjerne ønske alle våre medlemmer, sympatisører, samarbeidspartnere og -organisasjoner en god 1. mai.