Solidaritet på flyktningdagen

Hvorfor skal ikke Norge – som ikke er medlem av EU – kunne vise solidaritet med flyktningene og Hellas, uavhengig av EU, spør Kathrine Kleveland og Frankie Rød.

Flere og flere mennesker blir drevet på flukt, og antallet flyktninger er forventet å øke som resultat av at klimaendringene blir verre for hver dag. 20. juni er det verdens flyktningdag, og vi ønsker derfor å sette oppmerksomhet på noen av de mest sårbare menneskene i samfunnet, de som har blitt revet vekk fra hjemmene sine.  

De fleste flyktninger som kommer til Europa kommer til Hellas først. Hellas var allerede før flyktningkrisa ikke godt nok rustet til å ha hovedansvaret for Europas flyktninger, etter at landet hadde vært gjennom en økonomisk krise. EUs Dublin-avtale, som Norge også har inngått, sier blant annet at alle flyktninger skal registreres i det første Schengen-landet de kommer til. Dette fører til at Hellas får hoveddelen av ansvaret, og dermed må avvise mange som trenger hjelp, mens landene lenger nord ikke tar sin del av ansvaret.  

Flyktninger sitter fanget i leirer uten mulighet til å holde avstand til andre, og uten mulighet til å håndheve god hygiene. Slikt fører til at smitte spres mye fortere. 

Regjeringen har lenge ventet med å hente flyktningbarn ut av Moria-leiren før en felles europeisk løsning er på plass. En felles løsning kommer imidlertid mest sannsynlig ikke. Hvorfor skal ikke Norge – som ikke er medlem av EU – kunne vise solidaritet med flyktningene og Hellas, uavhengig av EU?   

Det ble registrert 20% færre enslige mindreårige asylsøkere i 2019 enn i 2018. Det kommer altså færre barn alene til Europa. Det er ofte fokus på at vi må hjelpe kvinner og barn, mens det i hovedsak er menn som kommer som flyktninger. Ved å gjøre fluktruten vanskeligere og farligere, slik EU bidrar til med for eksempel grensebyåret Frontexs arbeid og tvilsomme avtaler med Tyrkia og Libya, forsterker det denne situasjonen. Om man vet at reisen er farlig, sender man dem som har størst sjanse til å overleve. Resultatet av denne politikken er at kvinner og barn blir etterlatt i utrygge områder, ofte med mindre mulighet til å forsørge familien. Vil man hjelpe kvinner og barn, så gi flere en sjanse til å komme seg trygt til Europa.  

EUs flyktningpolitikk står i stampe med uenighet mellom EU-landene, i en tid der det vi trenger mest av alt er en solidarisk flyktningpolitikk, der mennesker som trenger hjelp står i fokus!  

Stort bilde i toppen: Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, og Frankie Rød, leder i Ungdom mot EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ungdom mot EU gir nytt håp, om en voksende EU-motstand blant unge

17. sep. 2023

Ungdom mot EU orienterte Nei til EUs fylkesledersamling fredag den 15. September om arbeidet, resultatene og planene for våres for organisasjonen fremover.

Acer-saken: En historisk sak, brøt Stortinget grunnloven?

17. sep. 2023

EU byrået ACER, kan fatte vedtak over Norge som kan ha store konsekvenser for norsk kraft politikk og strømprisene. Våre myndigheter har mistet kontrollen til Den europeiske unionen!

Nederland stemmer ned Mercosur-avtalen

13. juni 2020

Mercosur-avtalen fører til avskoging, lavere krav til landbruk og skaper urettferdige konkurransevilkår

Ungdom mot EU tilslutter seg kystopprøret

22. mai 2020

Kystopprøret handler om liv langs kysten, om demokrati, og om en av Norges viktigste næringer. Ungdom mot EU har derfor tilsluttet seg kystopprøret.

Ja til et sterkere arbeidsliv - nei til EU og EØS!

30. april 2020

Arbeidernes internasjonale kampdag er like viktig for nei-bevegelsen som for fagbevegelsen. Skal vi bekjempe sosial dumping og ha et organisert arbeidsliv, må vi stå utenfor EØS.

UMEU fordømmer EUs Vest-Sahara-politikk

17. des. 2019

I 2012 ble Nobels Fredspris gitt til EU for å «fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.» I Vest-Sahara spiller EU den diametralt motsatte rollen. Der undergraver unionen FNs fredsprosess og saharawienes grunnleggende rettigheter.

Hindrer EUs klimakvoter klimatiltak?

05. des. 2019

Med EUs kvotesystem gir vi fra oss store deler av handlingsrommet vårt i møte med klimakrisen.

EU og EØS tilbake i samfunnsfaget!

03. des. 2019

Allerede i dag sliter folk med å gjøre rede for EØS-avtalen og Norges forhold til EU. Da er svaret å styrke, ikke stryke, kompetansekravet.

Vi må stoppe handelsavtalen med Mercosur

18. okt. 2019

Samtidig som Amazonas brenner har regjeringen nettopp ferdigstilt en ny handelsavtale med Mercosur-landene.

Ungdom mot EU på årsmøte i Norges Bygdeungdomslag

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslags arrangerer årsmøte og landstevne i Hof i Vestfold denne uken. Ole Dale Kvadsheim og Reidun Heggen hadde stand under årsmøtet, og fikk vervet 5 nye medlemmer til Ungdom mot EU. Norges Bygdeungdomslag har vedtatt politisk plattform, der de slår fast at de fortsatt er motstandere av den Europeiske Unionen. Vi ønsker Inger Johanne Brandsrud lykke til som ny leder. I saken under kan du lese hilsningstalen fra Ungdom mot EU.

Aksjon mot Jermbanepakke 4

27. feb. 2019

Nei til EU hadde på tirsdag aksjon mot jernbanepakke 4 langs Østfoldbanen.

Uttalelse - EU og høyrepopulister spiller hverandre sterke

13. feb. 2019

De siste årene har vi sett økt oppslutning til høyrepopulistiske og høyreekstreme partier i Europa. Disse bevegelsene fronter en retorikk basert på fremmedfrykt og etnonasjonalisme. Ungdom mot EU ser med bekymring på denne utviklingen. Vår EU-motstand er bygget på kunnskap – folkestyre, miljø og solidaritet kommer i første rekke.