EU og EØS tilbake i samfunnsfaget!

Allerede i dag sliter folk med å gjøre rede for EØS-avtalen og Norges forhold til EU. Da er svaret å styrke, ikke stryke, kompetansekravet.

Regjeringen har vraket EU-undervisningen i samfunnsfag.

Enten man er for eller mot norsk EU-medlemskap, må man være enige om at det er essensielt at befolkningen har kunnskap om vårt nåværende forhold til, og utvikling av, den europeiske unionen.

Denne uken kom Nupi med en rapport som viser at kun to av ti under 30 sier de har gode kunnskaper om EØS-avtalen. Dette henger sammen med at det er 25 år siden vi hadde vår siste store EU-debatt. Ungdom har aldri blitt spurt om hverken EU- eller EØS-deltagelse, og med retningen regjeringen nå velger å ta ser det ikke ut som vi vil bli det heller.

Dagens elever fortjener å forstå hvordan den europeiske unionen fungerer og gjøre oss opp en egen mening. I dag gjelder EØS-avtalen over norsk lov. Derfor må vi lære hvorfor og hvordan dette foregår. Gjennom EØS-avtalen har Stortinget innført 12.500 direktiver og forordninger fra EU. Dette skal ikke lenger undervises om.

I dag har vi en arbeids- og sosialminister som enten ikke vet om, eller har valgt å ignorere, bestemmelser om trygdeordninger som gjelder gjennom EØS-avtalen. I dag gir vi fra oss makt til et system ikke en gang arbeidsministeren har oversikt over. Gjennom Dublin-forordningen regulerer EU store deler av innvandringspolitikken vår, det samme gjelder landegrensene våre gjennom Schengen.

«Kun to av ti under 30 sier de har gode kunnskaper om EØS-avtalen.»

Vi kan ikke stikke hodet i sanden, og overlate til andre å diskutere vårt forhold til EU. Vi må vite hva som er lov og ikke lov ifølge EU. Hva vi som nasjon kan bestemme selv og hva som vi har overlatt til byråkratiet i Brüssel.

Dette er essensielt for å i det hele tatt kalle Norge et demokrati. Når bare 20 prosent av unge sier at vi har tilstrekkelig kunnskap om EØS, må noe gjøres.

For at vi ungdommer skal kunne si vår mening, er kunnskap avgjørende. Kunnskap er makt.

Og vi vil ha makten til å ta valget selv.

Teksten stod først på trykk i Klassekampen mandag 2. desember

reLATERT

Se alle arrangementer

Bli kjent med vår nye organisasjonssekretær!

03. jan. 2023

Vi har ansatt Sigrid Onsgaard Sagabråten som ny organisasjonssekretær. I dette intervjuet kan dere bli bedre kjent med henne!

Er du vår nye organisasjonssekretær?

01. juni 2022

Bli kjent med ny generalsekretær!

21. april 2022

Vi har ansatt Abdi Said som ny generalsekretær. Vi har fått stille han litt spørsmål, så medlemmene kan bli litt bedre kjent med han

Er du vår nye generalsekretær?

10. mars 2022

Er du opptatt av å holde orden i sakspapirene, liker du tall og interesserer deg for europeisk og internasjonal politikk? Vil du jobbe med administrasjon og organisere den unge nei-bevegelsen i hele landet? Har du gode ideer for hvordan en kan drifte en organisasjon best mulig, og er god på å skape engasjement blant de rundt deg? Da er stillingen som generalsekretær hos oss noe for deg!

Bli kjent med organisasjonssekretær!

03. nov. 2021

Vi har fått ansatt Mikkel Sibe som ny organisasjonssekretær! Vi har intervjuet han, slik at dere skal få bli litt kjent med han.

Ungdom mot EU søker ny organisasjonssekretær!

06. aug. 2021

Er du en reiseglad person, som interesserer deg for europeisk politikk og rettferdighet? Vil du jobbe med kunnskapsformidling og bygge en bevegelse i hele landet? Da er stillingen som organisasjonssekretær noe for deg!

Slampoesi-workshop

17. sep. 2020

5. september arrangerte Ungdom mot EU slampoesi-workshop for våre medlemmer.

Bli med på slampoesi-workshop!

26. aug. 2020

Er du nysgjerrig på slampoesi? Vil du lære å holde bedre appeller? Da bør du melde deg på slampoesi-workshop!

Solidaritet på flyktningdagen

19. juni 2020

Hvorfor skal ikke Norge – som ikke er medlem av EU – kunne vise solidaritet med flyktningene og Hellas, uavhengig av EU, spør Kathrine Kleveland og Frankie Rød.

Tre hete tips for et aktivt lokallag – i sommervarmen

18. juni 2020

Nå som samfunnet sakte, men sikkert åpnes opp igjen, kan vi også sette i gang organisasjonsarbeidet slik vi kjenner det. På tross av den uvanlige våren vi har vært gjennom, er Ungdom mot EU i vekst. Det er de aktive lokallagene som er bærebjelka både i medlemsveksten vår, den politiske skoleringa og kampen mot EU og EØS. I anledning sommervarmen kommer derfor noe hete tips for hvordan å skape et aktivt lokallag, hvor både nye og gamle medlemmer kan utvikle seg videre, i takt med organisasjonen vår. 

Nederland stemmer ned Mercosur-avtalen

13. juni 2020

Mercosur-avtalen fører til avskoging, lavere krav til landbruk og skaper urettferdige konkurransevilkår

Landsmøtedokumentene 2020

14. feb. 2020

Her finner du alle sakspapirene du trenger til Ungdom mot EUs 28. ordinære landsmøte. Siden oppdateres fortløpende.