EU og EØS tilbake i samfunnsfaget!

Allerede i dag sliter folk med å gjøre rede for EØS-avtalen og Norges forhold til EU. Da er svaret å styrke, ikke stryke, kompetansekravet.

Regjeringen har vraket EU-undervisningen i samfunnsfag.

Enten man er for eller mot norsk EU-medlemskap, må man være enige om at det er essensielt at befolkningen har kunnskap om vårt nåværende forhold til, og utvikling av, den europeiske unionen.

Denne uken kom Nupi med en rapport som viser at kun to av ti under 30 sier de har gode kunnskaper om EØS-avtalen. Dette henger sammen med at det er 25 år siden vi hadde vår siste store EU-debatt. Ungdom har aldri blitt spurt om hverken EU- eller EØS-deltagelse, og med retningen regjeringen nå velger å ta ser det ikke ut som vi vil bli det heller.

Dagens elever fortjener å forstå hvordan den europeiske unionen fungerer og gjøre oss opp en egen mening. I dag gjelder EØS-avtalen over norsk lov. Derfor må vi lære hvorfor og hvordan dette foregår. Gjennom EØS-avtalen har Stortinget innført 12.500 direktiver og forordninger fra EU. Dette skal ikke lenger undervises om.

I dag har vi en arbeids- og sosialminister som enten ikke vet om, eller har valgt å ignorere, bestemmelser om trygdeordninger som gjelder gjennom EØS-avtalen. I dag gir vi fra oss makt til et system ikke en gang arbeidsministeren har oversikt over. Gjennom Dublin-forordningen regulerer EU store deler av innvandringspolitikken vår, det samme gjelder landegrensene våre gjennom Schengen.

«Kun to av ti under 30 sier de har gode kunnskaper om EØS-avtalen.»

Vi kan ikke stikke hodet i sanden, og overlate til andre å diskutere vårt forhold til EU. Vi må vite hva som er lov og ikke lov ifølge EU. Hva vi som nasjon kan bestemme selv og hva som vi har overlatt til byråkratiet i Brüssel.

Dette er essensielt for å i det hele tatt kalle Norge et demokrati. Når bare 20 prosent av unge sier at vi har tilstrekkelig kunnskap om EØS, må noe gjøres.

For at vi ungdommer skal kunne si vår mening, er kunnskap avgjørende. Kunnskap er makt.

Og vi vil ha makten til å ta valget selv.

Teksten stod først på trykk i Klassekampen mandag 2. desember

reLATERT

Se alle arrangementer

Slampoesi-workshop

17. sep. 2020

5. september arrangerte Ungdom mot EU slampoesi-workshop for våre medlemmer.

Bli med på slampoesi-workshop!

26. aug. 2020

Er du nysgjerrig på slampoesi? Vil du lære å holde bedre appeller? Da bør du melde deg på slampoesi-workshop!

Solidaritet på flyktningdagen

19. juni 2020

Hvorfor skal ikke Norge – som ikke er medlem av EU – kunne vise solidaritet med flyktningene og Hellas, uavhengig av EU, spør Kathrine Kleveland og Frankie Rød.

Tre hete tips for et aktivt lokallag – i sommervarmen

18. juni 2020

Nå som samfunnet sakte, men sikkert åpnes opp igjen, kan vi også sette i gang organisasjonsarbeidet slik vi kjenner det. På tross av den uvanlige våren vi har vært gjennom, er Ungdom mot EU i vekst. Det er de aktive lokallagene som er bærebjelka både i medlemsveksten vår, den politiske skoleringa og kampen mot EU og EØS. I anledning sommervarmen kommer derfor noe hete tips for hvordan å skape et aktivt lokallag, hvor både nye og gamle medlemmer kan utvikle seg videre, i takt med organisasjonen vår. 

Nederland stemmer ned Mercosur-avtalen

13. juni 2020

Mercosur-avtalen fører til avskoging, lavere krav til landbruk og skaper urettferdige konkurransevilkår

Landsmøtedokumentene 2020

14. feb. 2020

Her finner du alle sakspapirene du trenger til Ungdom mot EUs 28. ordinære landsmøte. Siden oppdateres fortløpende.

Landsmøtedokumentene 2020

14. jan. 2020

Her finner du alle sakspapirene du trenger til Ungdom mot EUs 28. ordinære landsmøte. Siden oppdateres fortløpende.

UMEU fordømmer EUs Vest-Sahara-politikk

17. des. 2019

I 2012 ble Nobels Fredspris gitt til EU for å «fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.» I Vest-Sahara spiller EU den diametralt motsatte rollen. Der undergraver unionen FNs fredsprosess og saharawienes grunnleggende rettigheter.

Who are UMEU?

02. des. 2019

Read more about the Youth against the EU (UMEU) on one of several international languages here.

Bli tillitsvalgt i UMEU!

22. nov. 2019

Nå kan man stille til valg til både sentralstyret og landsstyret. Er du interessert eller kjenner en kandidat?

Vi supplerer sentralstyret!

10. okt. 2019

Nå jobber valgkomiteen med å finne fire nye sentralstyremedlemmer. Vet du hvem som burde stille? Da kan du sende mail til valg@umeu.no

Ungdom mot EU på årsmøte i Norges Bygdeungdomslag

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslags arrangerer årsmøte og landstevne i Hof i Vestfold denne uken. Ole Dale Kvadsheim og Reidun Heggen hadde stand under årsmøtet, og fikk vervet 5 nye medlemmer til Ungdom mot EU. Norges Bygdeungdomslag har vedtatt politisk plattform, der de slår fast at de fortsatt er motstandere av den Europeiske Unionen. Vi ønsker Inger Johanne Brandsrud lykke til som ny leder. I saken under kan du lese hilsningstalen fra Ungdom mot EU.