Makt og EU på agendaen under Globaliseringskonferansen 2018

12. til 14. oktober var representanter fra UMEU på stand under Globaliseringskonferansen ved DOGA og kulturkirken Jakob i Oslo. Det var en fantastisk helg, fullspekket av foredragsholdere, likestillingsforkjempere og professorer fra hele verden. Blant annet den colombianske miljøaktivisten Francia Márques, vinner av Right Livelihood Award og æresdoktor Vandana Shiva, samt representanter fra organisasjoner som kvinnefronten, Ungkurd, Natur og Ungdom, antirasistisk senter, IKFF, Operasjon Dagsverk, Palestinakomiteen med flere.

Arrangøren, NSF (Norges Sosiale Forum) jobber med å samle de som kjemper for en verden der mennesker og miljø settes foran privat fortjeneste. For å lære om og av hverandre, lage nye fellesskap og strategier, skape en bedre verden- for å ta makta! For mange av de samfunnsengasjerte, er globaliseringskonferansen et høydepunkt.

globkonf18 (2)
Ungdom mot EU var tilstede under hele konferansen med stand.

Årets tema var makt, og var svært aktuelt med tanke på dagens verdensomspennende konflikter. Likestillingskampen, okkupasjoner av land som Vest-Sahara og Palestina, styret i totalitære stater, samt innflytelsen av større industrier og næringer i politikken er bare noen av disse. En enkel beskrivelse av makt var gitt av statsviteren Robert A. Dahl (1915-2014) :

«A har makt over B i den grad A får B til å gjøre noe han/hun ellers ikke ville gjort.»

Konferansen engasjerte unge og eldre fra store deler av Norge. Selv tok vi turen fra Møre og Romsdal og deltok gjennom ungdomsprogrammet, med overnatting, måltid og sosiale aktiviteter arrangert av SU (Sosialistisk Ungdom) og konferansearrangørene. Å delta på globaliseringskonferansen er noe veldig inspirerende. Man får møte og henge med masse engasjerte mennesker, og spesielt for oss som deltok på ungdomsprogrammet ble man godt kjent innad.

globkonf18 (1)
Sammen med LO og Nei til EU arrangerte Ungdom mot EU seminar om Hellas. Vi fik besøk av Giorgos Archontoupoulous fra gresk fagbevegelse. Her med Kjetil Grønvold, Solidaritet med Hellas, og Ellen Engelstad, redaktør Manifest tidsskrift Foto: Kristiane M. Krystad

Konferansen la opp til at man ved enhver tid hadde flere forelesninger å velge mellom. Spesielt interessant for oss UMEUere var foredraget om Hellas- ti år under jernhælen, hvor grekeren Giorgos Archontopoulos snakket om den høye arbeidsledigheten, økende selvmordsraten, den upopulære troikaen (EU, ESB og IMF), økningen av folk som vil miste hjemmene sine og den massive privatiseringen i hjemlandet.

Det er viktig for oss som en organisasjon og samfunnsengasjerte å være representert og tilstede ved arrangement som Globaliseringskonferansen. Det er her vi tilegner oss kunnskap, utvider perspektivet vårt og snakker med potensielle medlemmer eller usikre Eu-sympatisører. Og disse er vår oppgave å overbevise!

Globaliseringskonferansen oppfylte forventningene knyttet til dens navn. Vi stod på stand, spiste kanskje litt for mange kjeks, men hadde det alt i alt ganske fantastisk. Nå fortsetter bare kampen og gleden videre i å gå imot et norsk EU-medlemskap.


Så håper vi å se DEG på UMEUs eller Nei til EUs neste arrangement!

Kristina og Hannah sitter i Ungdom mot EUs landsstyre

Globaliseringskonferansen arrangeres av Norges Sosiale Forum annenhvert år. Neste konferanse er i 2020.

Følg de på facebook - Globaliseringskonferansen

Les mer om Globaliseringskonferansen 2018.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ungdom mot EU på årsmøte i Norges Bygdeungdomslag

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslags arrangerer årsmøte og landstevne i Hof i Vestfold denne uken. Ole Dale Kvadsheim og Reidun Heggen hadde stand under årsmøtet, og fikk vervet 5 nye medlemmer til Ungdom mot EU. Norges Bygdeungdomslag har vedtatt politisk plattform, der de slår fast at de fortsatt er motstandere av den Europeiske Unionen. Vi ønsker Inger Johanne Brandsrud lykke til som ny leder. I saken under kan du lese hilsningstalen fra Ungdom mot EU.

Debatt hos Østfold AUF

27. mars 2019

Tirsdag var politisk nestleder Kristian-Manuel, Ungdom mot EU, på en debatt mot Europeisk Ungdom

Ungdom mot EU støtter klimastreikene for miljøet

21. mars 2019

Når tusenvis av ungdom kjemper for å påvirke politikken, redde miljøet og vise solidaritet med den som er hardest rammet av klimaendringer er det naturlig at Ungdom mot EU står sammen med elevene.

Pål er tilbake!

19. mars 2019

Ved inngangen til 2019 var det flere utskiftninger på kontoret. Tidligere nestleder Pål Trautmann Olerud, nestleder i 2013 og 2014 er endelig tilbake i organisasjonen som generalsekretær. For at dere skal bli bedre kjent med ham har vi klart å kidnappe han fra kontorarbeidet for å få et intervju.

Aksjon mot Jermbanepakke 4

27. feb. 2019

Nei til EU hadde på tirsdag aksjon mot jernbanepakke 4 langs Østfoldbanen.

Uttalelse - EU og høyrepopulister spiller hverandre sterke

13. feb. 2019

De siste årene har vi sett økt oppslutning til høyrepopulistiske og høyreekstreme partier i Europa. Disse bevegelsene fronter en retorikk basert på fremmedfrykt og etnonasjonalisme. Ungdom mot EU ser med bekymring på denne utviklingen. Vår EU-motstand er bygget på kunnskap – folkestyre, miljø og solidaritet kommer i første rekke.

Uttalelse - Nei til EUs arbeidsmarkedsbyrå

08. feb. 2019

Ungdom mot EU mener det er viktig å forsvare den norske arbeidslivsmodellen og et organisert arbeidsliv. EØS-avtalen har gang på gang angrepet faglige rettigheter og nå vil EU ta skrittet videre gjennom å innføre et arbeidsmarkedsbyrå, slik det fremkommer i arbeidslivsdirektivet.

Uttalelse - EØS fremmer skatteunndragelse

07. feb. 2019

EØS-avtalen tapper verktøykassen vår i kampen mot aggressiv skatteplanlegging. Det er svært kritisk i en periode hvor omfanget av skatteunndragelse blir stadig større.

Uttalelse - ACER-vedtaket bryter med grunnloven

06. feb. 2019

Suverenitetsoverføringen til ACER skulle blitt behandlet etter Grunnlovens § 115, med krav om ¾ flertall på Stortinget. Det ble den ikke. Ungdom mot EU mener derfor det er helt på sinn plass å ta saken til retten for å teste den juridiske gyldigheten til stortingsvedtaket.

Høyt spill fra EU

16. jan. 2019

Tirsdag 15. januar ble statsminister Theresa Mays forslag Brexit-avtale nedstemt i det britiske underhuset. Dermed fortsetter den politiske uroen frem mot 29. mars, dagen da Storbritannia etter planen skal forlate EU.

Hellas - solidaritet, krise og håpløsthet

17. des. 2018

31. oktober til 5. november 2018 var 11 studentmedlemmer i Ungdom mot EU på studietur til Athen, Hellas. Alle deltakerne fikk i oppgave å skrive en oppsummering fra en av postene på programmet. Her kan du lese deres opplevelser fra turen.

Ungdomsorganisasjonene går sammen mot Jernbanepakke IV!

10. des. 2018

Ungdom mot EU har sammen med Sosialistisk Ungdom tatt lokalt initiativ til aksjon mot innføringen av EUs Jernbanepakke IV i Norge. Ungdommen frykter for jernbanens fremtid med denne irreversible jernbanepakken. Rød Ungdom og Fagforbundet Ung har også tilsluttet seg aksjonen.