Makt og EU på agendaen under Globaliseringskonferansen 2018

12. til 14. oktober var representanter fra UMEU på stand under Globaliseringskonferansen ved DOGA og kulturkirken Jakob i Oslo. Det var en fantastisk helg, fullspekket av foredragsholdere, likestillingsforkjempere og professorer fra hele verden. Blant annet den colombianske miljøaktivisten Francia Márques, vinner av Right Livelihood Award og æresdoktor Vandana Shiva, samt representanter fra organisasjoner som kvinnefronten, Ungkurd, Natur og Ungdom, antirasistisk senter, IKFF, Operasjon Dagsverk, Palestinakomiteen med flere.

Arrangøren, NSF (Norges Sosiale Forum) jobber med å samle de som kjemper for en verden der mennesker og miljø settes foran privat fortjeneste. For å lære om og av hverandre, lage nye fellesskap og strategier, skape en bedre verden- for å ta makta! For mange av de samfunnsengasjerte, er globaliseringskonferansen et høydepunkt.

globkonf18 (2)
Ungdom mot EU var tilstede under hele konferansen med stand.

Årets tema var makt, og var svært aktuelt med tanke på dagens verdensomspennende konflikter. Likestillingskampen, okkupasjoner av land som Vest-Sahara og Palestina, styret i totalitære stater, samt innflytelsen av større industrier og næringer i politikken er bare noen av disse. En enkel beskrivelse av makt var gitt av statsviteren Robert A. Dahl (1915-2014) :

«A har makt over B i den grad A får B til å gjøre noe han/hun ellers ikke ville gjort.»

Konferansen engasjerte unge og eldre fra store deler av Norge. Selv tok vi turen fra Møre og Romsdal og deltok gjennom ungdomsprogrammet, med overnatting, måltid og sosiale aktiviteter arrangert av SU (Sosialistisk Ungdom) og konferansearrangørene. Å delta på globaliseringskonferansen er noe veldig inspirerende. Man får møte og henge med masse engasjerte mennesker, og spesielt for oss som deltok på ungdomsprogrammet ble man godt kjent innad.

globkonf18 (1)
Sammen med LO og Nei til EU arrangerte Ungdom mot EU seminar om Hellas. Vi fik besøk av Giorgos Archontoupoulous fra gresk fagbevegelse. Her med Kjetil Grønvold, Solidaritet med Hellas, og Ellen Engelstad, redaktør Manifest tidsskrift Foto: Kristiane M. Krystad

Konferansen la opp til at man ved enhver tid hadde flere forelesninger å velge mellom. Spesielt interessant for oss UMEUere var foredraget om Hellas- ti år under jernhælen, hvor grekeren Giorgos Archontopoulos snakket om den høye arbeidsledigheten, økende selvmordsraten, den upopulære troikaen (EU, ESB og IMF), økningen av folk som vil miste hjemmene sine og den massive privatiseringen i hjemlandet.

Det er viktig for oss som en organisasjon og samfunnsengasjerte å være representert og tilstede ved arrangement som Globaliseringskonferansen. Det er her vi tilegner oss kunnskap, utvider perspektivet vårt og snakker med potensielle medlemmer eller usikre Eu-sympatisører. Og disse er vår oppgave å overbevise!

Globaliseringskonferansen oppfylte forventningene knyttet til dens navn. Vi stod på stand, spiste kanskje litt for mange kjeks, men hadde det alt i alt ganske fantastisk. Nå fortsetter bare kampen og gleden videre i å gå imot et norsk EU-medlemskap.


Så håper vi å se DEG på UMEUs eller Nei til EUs neste arrangement!

Kristina og Hannah sitter i Ungdom mot EUs landsstyre

Globaliseringskonferansen arrangeres av Norges Sosiale Forum annenhvert år. Neste konferanse er i 2020.

Følg de på facebook - Globaliseringskonferansen

Les mer om Globaliseringskonferansen 2018.

reLATERT

Se alle arrangementer

Hellas - solidaritet, krise og håpløsthet

17. des. 2018

31. oktober til 5. november 2018 var 11 studentmedlemmer i Ungdom mot EU på studietur til Athen, Hellas. Alle deltakerne fikk i oppgave å skrive en oppsummering fra en av postene på programmet. Her kan du lese deres opplevelser fra turen.

Ungdomsorganisasjonene går sammen mot Jernbanepakke IV!

10. des. 2018

Ungdom mot EU har sammen med Sosialistisk Ungdom tatt lokalt initiativ til aksjon mot innføringen av EUs Jernbanepakke IV i Norge. Ungdommen frykter for jernbanens fremtid med denne irreversible jernbanepakken. Rød Ungdom og Fagforbundet Ung har også tilsluttet seg aksjonen.

Nytt Ungdom mot EU lag i Møre og Romsdal!

27. nov. 2018

Søndag 25. november møttes engasjerte medlemmer til et oppstartsmøte av Møre og Romsdal Ungdom Mot EU.

Studenter mot EU på studietur i Hellas

19. nov. 2018

31 Oktober til 5 November befant det seg 12 norske ungdommer i Hellas, Athen. Studietur med studenter mot EU ble avholdt i denne tidsperioden i år (2018). I denne teksten skal jeg, som en av deltagerne, fortelle hvordan det var å være på studietur i Hellas sammen med denne flotte gjengen.

Nei til EU landsmøte 2018 samlet folk mellom 18 og 90 år til en spennende helg

13. nov. 2018

Helgen 9. til 11. November var 15 delegater fra Ungdom mot EU på Nei til EU sitt landsmøte som ble avholdt i Sarpsborg. Vi alle hadde stemmerett og fikk være med på å vedta både vedtekter og årsplan ++. Denne muligheten tror jeg mange var veldig fornøyde med å ha.

Espen om EU: Angela Merkel

06. nov. 2018

Etter 13 år ved roret går EUs lengstsittende og mektigste statsleder av som partileder for kristendemokratene (CDU) og innleder det siste kapittelet i hennes virke som kansler, et kapittel som kan bli svært kort. I den anledning, kan det være på sin plass å gå gjennom hennes virke, ettermæle og veien videre. For mange var hun et symbol på konsensus, stabilitet og disiplin i en krevende tid. For andre var hun sjefsarkitekten bak eurokrisen, Hellas sin kollaps og ytterligere maktkonsolidering i Brussel.

EUs kutt gjør vondt verre

25. okt. 2018

Den italienske regjeringen har ikke fått godkjent statsbudsjett-forslaget sitt av EU-kommisjonen. Det er ikke første gangen det skjer. Det unike med dagens situasjon er at regjeringen denne gangen ser ut til å ville sette hardt mot hardt, heller enn å føye seg.

Vinn eksklusive premier i Ungdom mot EUs vervekonkurranse!

19. okt. 2018

Det er medlemmene som utgjør Ungdom mot EU, og vi vil gjerne ha med flere engasjerte folk i kampen for folkestyre, miljø og solidaritet!

Politisk markering mot Jernbanepakke IV

10. okt. 2018

Torsdag 11. oktober kl. 15:00 samles motstandere av EUs Jernbanepakke IV på Eidsvoll plass foran Stortinget for å demonstrere. Tidligere samme dag fra kl. 12:00 til 14:00 er det formøte for alle interesserte.

Suksessfull Tillitsvalgtskonferanse samlet over 20 unge EU - motstandere i hovedstaden

08. okt. 2018

Helgen 22 og 23 september ble Tillitsvalgtkonferansen 2018 holdt. Denne befant seg i Oslo. Dette var en nasjonal konferanse og flere ungdommer fra deler av Norge møtte opp for en spennende helg med informasjon og sosialt.

Globaliseringskonferansen 2018

04. okt. 2018

Anne Grete Kroken er gjestskribent. Hun er styremedlem i Norges Sosiale Forum som arrangerer Globaliseringskonferansen annet hvert år. Årets konferanse er i Jakob Kirke i Oslo fredag 12. til søndag 14. oktober. Ungdom mot EU er tilstede på konferansen med stand, og vi er medarrangør sammen med Nei til EU på møtet "Hellas - ti år under jernhælen".

Dagsseminar om EU og EØS i Drammen

26. sep. 2018

Ungdom mot EU arrangerer med Sosialistisk Ungdom, Senterungdommen og Rød Ungdom i Buskerud et dagsseminar for ungdom. Vi ønsker å sette lys på hvorfor vi er EU-motstandere samt formidle informasjon om hvordan vi blir påvirket av EU og EØS-avtalen.