12. til 14. oktober var representanter fra UMEU på stand under Globaliseringskonferansen ved DOGA og kulturkirken Jakob i Oslo. Det var en fantastisk helg, fullspekket av foredragsholdere, likestillingsforkjempere og professorer fra hele verden. Blant annet den colombianske miljøaktivisten Francia Márques, vinner av Right Livelihood Award og æresdoktor Vandana Shiva, samt representanter fra organisasjoner som kvinnefronten, Ungkurd, Natur og Ungdom, antirasistisk senter, IKFF, Operasjon Dagsverk, Palestinakomiteen med flere.
Arrangøren, NSF (Norges Sosiale Forum) jobber med å samle de som kjemper for en verden der mennesker og miljø settes foran privat fortjeneste. For å lære om og av hverandre, lage nye fellesskap og strategier, skape en bedre verden- for å ta makta! For mange av de samfunnsengasjerte, er globaliseringskonferansen et høydepunkt.
Årets tema var makt, og var svært aktuelt med tanke på dagens verdensomspennende konflikter. Likestillingskampen, okkupasjoner av land som Vest-Sahara og Palestina, styret i totalitære stater, samt innflytelsen av større industrier og næringer i politikken er bare noen av disse. En enkel beskrivelse av makt var gitt av statsviteren Robert A. Dahl (1915-2014) :
«A har makt over B i den grad A får B til å gjøre noe han/hun ellers ikke ville gjort.»
Konferansen engasjerte unge og eldre fra store deler av Norge. Selv tok vi turen fra Møre og Romsdal og deltok gjennom ungdomsprogrammet, med overnatting, måltid og sosiale aktiviteter arrangert av SU (Sosialistisk Ungdom) og konferansearrangørene. Å delta på globaliseringskonferansen er noe veldig inspirerende. Man får møte og henge med masse engasjerte mennesker, og spesielt for oss som deltok på ungdomsprogrammet ble man godt kjent innad.
Konferansen la opp til at man ved enhver tid hadde flere forelesninger å velge mellom. Spesielt interessant for oss UMEUere var foredraget om Hellas- ti år under jernhælen, hvor grekeren Giorgos Archontopoulos snakket om den høye arbeidsledigheten, økende selvmordsraten, den upopulære troikaen (EU, ESB og IMF), økningen av folk som vil miste hjemmene sine og den massive privatiseringen i hjemlandet.
Det er viktig for oss som en organisasjon og samfunnsengasjerte å være representert og tilstede ved arrangement som Globaliseringskonferansen. Det er her vi tilegner oss kunnskap, utvider perspektivet vårt og snakker med potensielle medlemmer eller usikre Eu-sympatisører. Og disse er vår oppgave å overbevise!
Globaliseringskonferansen oppfylte forventningene knyttet til dens navn. Vi stod på stand, spiste kanskje litt for mange kjeks, men hadde det alt i alt ganske fantastisk. Nå fortsetter bare kampen og gleden videre i å gå imot et norsk EU-medlemskap.
Så håper vi å se DEG på UMEUs eller Nei til EUs neste arrangement!
Kristina og Hannah sitter i Ungdom mot EUs landsstyre
Globaliseringskonferansen arrangeres av Norges Sosiale Forum annenhvert år. Neste konferanse er i 2020.
Følg de på facebook - Globaliseringskonferansen.
Les mer om Globaliseringskonferansen 2018.