Ungdom mot EU på årsmøte i Norges Bygdeungdomslag

Norges Bygdeungdomslags arrangerer årsmøte og landstevne i Hof i Vestfold denne uken. Ole Dale Kvadsheim og Reidun Heggen hadde stand under årsmøtet, og fikk vervet 5 nye medlemmer til Ungdom mot EU. Norges Bygdeungdomslag har vedtatt politisk plattform, der de slår fast at de fortsatt er motstandere av den Europeiske Unionen. Vi ønsker Inger Johanne Brandsrud lykke til som ny leder. I saken under kan du lese hilsningstalen fra Ungdom mot EU.

Hilsningstale fra leder i Ungdom mot EU, til årsmøte i Norges Bygdeungdomslag.

Kjære alle i Norges Bygdeungdomslag

Tusen takk for invitasjonene til årsmøte. Det er kjempehyggelig å få være her hos dere.

Bygdeungdomslaget er viktig for nei-bevegelsen i Norge. At dere sier nei til EU, er viktig for at vi sammen skal kunne si ja til noen som er mye bedre.

Ungdom mot EU har alltid vært tydelige på at et nei til EU, betyr et ja til folkestyre, solidaritet og miljø. Dette er verdier våre to organisasjoner har til felles.

For et sterkere folkestyre får vi bare gjennom å si nei til EU. Vi mener at dersom en beslutning påvirker deg, skal du kunne påvirke beslutningen. Ved å stå utenfor EU for Norge et større handlingsrom til å utforme gode politiske tiltak. Under klimaforhandlingene stemte EU i blokk, og Sverige måtte gå til den norske delegasjonen, slik at vi kunne foreslå disse tiltakene for dem. Disse forslagene hadde aldri vært stilt om Norge hadde vært et EU-land. Vi har en bærekraftig fiskeripolitikk og et landbruk dere dyrevelferden kommer foran hensynet til profitt. Kjære Bygdeungdomslaget, folket står på vår side. 65 prosent av befolkningen sier nei til EU.

Vi sier nei til EU, fordi vi vil ha en bedre miljøpolitikk. Selv om alle politikerne i Norge er enige om at vi må flytte gods fra vei, til togskinner ser vi at EUs jernbanepakker har ført til det motsatte. Etter at EU bestemte at godstrafikk på tog skulle ut på anbud, har det blitt mindre varer som fraktes via jernbanenettet. Samtidig har de gjort det lettere for utenlandske transportselskaper og frakte gods på lastebiler i Norge gjennom å liberalisere kabotasjeregelverket. Dette er dårlig miljøpolitikk.

For oss er det viktig med solidaritet. Enten det er på tvers av bygdene, slik dere jobber i bygdeungdomslaget, eller på tvers av landegrenser og kontinenter. EU synes det er viktigere å verne om Schengens yttergrenser, enn å hjelpe kvinner og barn på flukt. Verdens verste flyktningleir ligger i EU. Unionen som fikk fredsprisen.


EU har heller ikke solidaritet med egne medlemsland. I høst var ungdom mot EU i Hellas, og besøkte unge mennesker som hadde flyttet hjem til mor og far for å kunne ha råd til å leve.  EU svarte på den økonomiske krisen ved å kreve kutt i velferden, i helsesektoren, og i utdanningssektoren, i stede for å faktisk hjelpe vanlige folk. Denne politikken har gjort det vanskelig å være ung i Hellas, og mange med utdanning flytter ut av landet.

Kjære Bygdeungdomslaget. Jeg ser at dere skal vedta politikk om EØS-avtalen, og at dere vil se på alternativer til EØS-avtalen. Dette synes jeg er bra. EØS-avtalen gjør at Stortinget blir litt mindre viktig for hver dag som går. EU er kritisk til differensiert arbeidsgiveravgift, og gjennom EØS-avtalen kommer det detaljstyring om alt fra anbud i kommunen til krav om økt vikarbruk, og dårligere rettigheter for arbeidstakere.

EØS-avtalen har aldri blitt stemt over i en folkeavstemning. Likevel har vi innført over 12000 regler fra EU, og vi er flinkest i klassen.

Bygdeungdomslaget er viktig i kampen mot EU, og jeg gleder meg til å samarbeide mer med dere i året som kommer. Uten dere hadde norge sannsynligvis vært et EU-land nå.

Jeg kommer til å være her under hele landsmøte, og stå på stand. Ungdom mot EU er en organisasjon som vokser. Hver dag organiserer vi ungdom som setter folkestyre, solidaritet og miljø foran profit, som synes demokrati, og levende lokalsamfunn er noe av det viktigste vi har. Ungdom som vil skape en mer miljøvennlig verden, og som ønsker å vise solidaritet med mennesker på flukt.

Vi har plass til mange flere, jeg har tatt med meg noen verveblokker, og håper at dere har lyst til å bli med.

Igjen, tusen takk for at jeg fikk komme, lykke til videre med årsmøte!

årsmøte bygdeungdomslaget
Ole og Reidun på stand, vi vervet fem nye medlemmer! Velkommen!
årsmøte
Slik så det ut i årsmøtesalen.
3D1E7906-DA57-4C41-97AD-46E8FE7354FC
Ungdom mot EU er fornøyde med at Norges Bygdeungdomslag er tydelige EU-motstandere, og at de støtter oss i ønske om å utrede alternativer til EØS-avtalen.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ungdom mot EU søker ny organisasjonssekretær!

06. aug. 2021

Er du en reiseglad person, som interesserer deg for europeisk politikk og rettferdighet? Vil du jobbe med kunnskapsformidling og bygge en bevegelse i hele landet? Da er stillingen som organisasjonssekretær noe for deg!

Slampoesi-workshop

17. sep. 2020

5. september arrangerte Ungdom mot EU slampoesi-workshop for våre medlemmer.

Bli med på slampoesi-workshop!

26. aug. 2020

Er du nysgjerrig på slampoesi? Vil du lære å holde bedre appeller? Da bør du melde deg på slampoesi-workshop!

Solidaritet på flyktningdagen

19. juni 2020

Hvorfor skal ikke Norge – som ikke er medlem av EU – kunne vise solidaritet med flyktningene og Hellas, uavhengig av EU, spør Kathrine Kleveland og Frankie Rød.

Tre hete tips for et aktivt lokallag – i sommervarmen

18. juni 2020

Nå som samfunnet sakte, men sikkert åpnes opp igjen, kan vi også sette i gang organisasjonsarbeidet slik vi kjenner det. På tross av den uvanlige våren vi har vært gjennom, er Ungdom mot EU i vekst. Det er de aktive lokallagene som er bærebjelka både i medlemsveksten vår, den politiske skoleringa og kampen mot EU og EØS. I anledning sommervarmen kommer derfor noe hete tips for hvordan å skape et aktivt lokallag, hvor både nye og gamle medlemmer kan utvikle seg videre, i takt med organisasjonen vår. 

Nederland stemmer ned Mercosur-avtalen

13. juni 2020

Mercosur-avtalen fører til avskoging, lavere krav til landbruk og skaper urettferdige konkurransevilkår

Landsmøtedokumentene 2020

14. feb. 2020

Her finner du alle sakspapirene du trenger til Ungdom mot EUs 28. ordinære landsmøte. Siden oppdateres fortløpende.

Landsmøtedokumentene 2020

14. jan. 2020

Her finner du alle sakspapirene du trenger til Ungdom mot EUs 28. ordinære landsmøte. Siden oppdateres fortløpende.

UMEU fordømmer EUs Vest-Sahara-politikk

17. des. 2019

I 2012 ble Nobels Fredspris gitt til EU for å «fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.» I Vest-Sahara spiller EU den diametralt motsatte rollen. Der undergraver unionen FNs fredsprosess og saharawienes grunnleggende rettigheter.

Årets julekalender

04. des. 2019

Noen pakker skulle gjerne hatt byttelapp. Frem mot jul deler vi 24 pakker, direktiver og forordninger fra EU vi gjerne skulle returnert.

EU og EØS tilbake i samfunnsfaget!

03. des. 2019

Allerede i dag sliter folk med å gjøre rede for EØS-avtalen og Norges forhold til EU. Da er svaret å styrke, ikke stryke, kompetansekravet.

25 år siden folket sa nei til EU

03. des. 2019

I disse dager feirer vi 25 år siden det norske folk stemte nei til EU-medlemskap. Er det ikke snart på tide at vi får si vår mening om EØS-avtalen også?