Årets julekalender
Noen pakker skulle gjerne hatt byttelapp. Frem mot jul deler vi 24 pakker, direktiver og forordninger fra EU vi gjerne skulle returnert.
Selv om Norge sa nei til EU i 1994 år siden har vi gjennom EØS-avtalen innført over 12.000 rettsakter på 25 år. Disse rettsaktene kommer gjennom direktiver eller forordninger, ofte som samlede pakker. Mange av disse har aldri blitt diskutert i offentligheten og mange blir forbigått i stillhet.
Hver dag i advent deler vi en pakke, et direktiv eller en forordning vi helst skulle returnert. Dessverre kommer gaver fra EU uten byttelapp og når det først er innført i norsk lov er det ikke mulig å reversere.
Få daglige oppdateringer på julekalenderen ved å følge Ungdom mot EU på:
Dersom vi hadde kunnet, her er pakkene vi ville returnert:
Luke 24 - Jernbanepakke 4
Gjennom EUs fjerde jernbanepakke vil vi til evig tid være låst til fortsatt konkurranseutsetting av all persontrafikk på skinner. I tillegg vil EU-organet ERA få myndighet til å bestemme norske sikkerhetskrav.
Luke 23 - Frontexforordningen
EU legger opp til en styrking av grensebyrået Frontex. Frontex har ansvaret for å holde mennesker på flukt ute fra Europa, og har vært involvert i flere alvorlige menneskerettighetsbrudd, deriblant å aktivt dytte båter med flyktninger ut på havet igjen.
Luke 22 - Bieproduktforordningen
Luke 21 - Direktiv om økologisk laks
På grunn av EU-regler må laks behandles med homeopatisk medisin for å kunne kalles økologisk. Du tenker kanskje at det er litt rart å gi placebopiller til laks. Det synes vi også.
Luke 20 - EUs palmeoljereglement
På grunn av EU får vi ikke lov til å forby bruk av palmeolje i biodrivstoff. I stedet for å sitte stille i båten mens vi venter på at EU skal ta til fornuft burde Norge kunne gå foran gjennom å innføre et forbud allerede nå.
Luke 19 - EØS-avtalens artikkel 19
Artikkel 19 i EØS-avtalen tvinger oss til å gradvis åpne opp markedet vårt for europeiske matvarer. Hvert år blir vi med andre ord litt mindre selvforsynt, og litt mer avhengige av å importere EU-matvarer.
Luke 18 - Kvotedirektivet
Kvotedirektivet gjør at rike land som Norge kan kjøpe seg god klimasamvittighet heller enn å kutte Co2-utslipp. Dette har bidratt til å passivisere klimapolitikken vår! Gjennom å gjøre klimakrisen til et europeisk anliggende sniker Norge seg unna ansvaret sitt.
Luke 17 - Det reviderte fornybardirektivet
Dette direktivet definerer all bioenergi som fornybar, selv om vi vet at hogst av skog til energibruk medfører store Co2-utslipp
Luke 16 - Dublin-forordningen
Gjennom Dublin-forordningen kan Norge sende flyktninger tilbake til det første landet de ankom, heller enn å selv ta ansvar for å behandle asylsøknadene deres. Ettersom kapasiteten er sprengt i mange av disse landene vil flere flyktninger ikke få den behandlingen de har krav på i henhold til menneskerettighetene.
Luke 15 - Energimarkedspakke 4
EU forhandler om den fjerde energimarkedspakken. Den vil gi ACER enda mer makt til å utforme norges energipolitikk, og kan i værste fall føre til at vi blir tvunget til å utvide kabelkapasiteten vår til utlandet. Det vil gi høyere strømpriser.
Luke 14 - Helikopterforordningen
EU nekter Norge å stille egne sikkerhetskrav til helikoptre som overgår EU-standarden. Det vil si at helikoptre som er godkjent i ett EU-land automatisk godkjennes i alle EU og EØS-land, uansett om vi mener det er trygt eller ikke.
Luke 13 - EUs tredje postdirektiv
EUs tredje postdirektiv medførte full liberalisering av brevpost. Den rødgrønne regjeringen la ned veto mot direktivet, men den påfølgende Solberg-regjeringen omgjorde vedtaket. Postkom kaller direktivet dyrt, dårlig og distriktsfiendtlig da det gir økte kostnader for folk flest og gir et dårligere posttilbud, spesielt utenfor storbyene.
Luke 12 - EUs kanelforordning
Skal du bake bør du holde deg til lussekatter. I 2013 kom nye EU-regler som truet skillingsbollen. Forordningen som satte en grense på hvor mye kumarin (kanel) mat kunne inneholde ble gjeldende i Norge gjennom EØS-avtalen. Vi mener heller det hadde vært bedre om EU-kommisjonen tok seg en bolle.
Luke 11 - Holdbarhet på egg
EU-regler gjør at vi kaster mange gode egg i Norge. Fordi europeiske egg gjerne inneholder salmonellabakterier må det settes en holdbarhetsdato som gjør at ingen blir syke. Selv om dette ikke er tilfellet i Norge gjør EU-regelverk at vi setter samme holdbarhetsdato, noe som fører til matsvinn og at mange gode egg kastes.
Luke 10 - Innskuddsgarantidirektivet
Innskuddsgarantidirektivet legger opp til at Norge må sette ned innskuddsgarantien i norske banker fra 2 mill til 100 000 euro. Det øker faren for en fremtidig bankkrise lik den i 2007.
Luke 9 - Mobilitetspakken
EUs mobilitetspakke åpner for utenlandske lastebilsjåfører kan ta flere og lengre oppdrag i Norge før utstasjoneringsdirektivet begynner å virke. Dette gir sjåfører med færre pauser, lange turer i mørket og dårligere kjøreundervisning på vinterføre. I tillegg til flere ulykker fører pakken til at arbeidsvilkårne blir dårligere for transportarbeidere.
Luke 8 - Tjenestedirektivet
De som jobber i tjenestesektoren fortjener gode arbeidsvilkår.
Tjenestedirektivet sikrer fri etableringsrett i EU-landene og gjør at utenlandske aktører kan fritt selge tjenester i Norge. For 10 år siden kalte LO direktivet "sosial dumping satt i system" da det legger et større press på norske lønns- og arbeidsvilkår.
Luke 7 - Anskaffelsesdirektivet
Anskaffelsesdirektivet tvinger det offentlige til å likebehandle kommersielle og ideelle tjenesteytere i anbudsprosesser, selv om bare kommersielle tar ut profitt. Dette svekker kommunenes mulighet til å velge selv og dermed det lokale selvstyret.
Luke 6 - Utstasjoneringsdirektivet
Utstasjoneringsdirektivet regulerer hvilke rettigheter utenlandske arbeidere skal ha når de er utstasjonert i Norge. Dessverre er direktivet proppet med hull og unntaksregler som gjør at arbeidsgivere kan gi langt lavere lønn til utenlandske arbeidere enn det som er vanlig i Norge.
Luke 5 - Vikarbyrådirektivet
Vikarbyrådirektivet slapp for alvor bemanningsbransjen inn i det norske arbeidslivet. Direktivet har tilrettelagt for mer innleie og færre faste ansettelser.
Luke 4 - Arbeidslivsdirektivet
EUs arbeidslivsdirektiv om opprettelsen av EUs arbeidslivsbyrå (ELA) kan utfordre fagbevegelsens posisjon og det norske trepartssammarbeidet, hvor arbeidere forhandler om tariff, heller enn at politikerne setter minstelønn.
Luke 3 - EUs andre Jernbanepakke
Den andre jernbanepakken tvang oss til å konkurranseutsette godstrafikken på skinner. Det har ført til at stadig mer gods fraktes på vei, heller enn på skinner.
Luke 2 - EUs tredje Energimarkedspakke
Gjennom EUs tredje energimarkedspakke ga vi EU-organet ACER reguleringsmyndighet over det norske energimarkedet og forpliktet oss til å bli tettere integrert i EUs energimarked.
Luke 1 - EUs første Jernbanepakke
EUs første jernbanepakke tvang oss til å splitte opp NSB (senere Vy) og Jernbaneverket (senere BaneNor). På den måten ble det vanskeligere å koordinere mellom tog og skinner.