EØS-elefanten i rommet

Den siste tiden har vi kunne lese om hvordan kriminelle nettverk har slått seg opp i deler av norsk bygge- og renholdsbransje. Arbeidslivskriminalitet har blitt et så alvorlig samfunnsproblem at regjeringen har vedtatt en egen strategi og lover økt innsats mot bakmenn og nettverk. Ingen ser imidlertid ut til å ville stille spørsmålstegn med den store elefanten i rommet: nemlig EØS-avtalens arbeidslivsbestemmelser om fri flyt.

I følge en rapport Samfunnsøkonomisk analyse i 2017 laget på bestilling fra Skatteetaten, ligger omfanget av arbeidslivskriminalitet på om lag 28 milliarder kroner hvert år. Det er med andre ord snakk om helt svimlende tall, som vitner om et arbeidsmarked fullstendig ute av kontroll i flere sektorer. Konsekvensene dette har for ordinære arbeidstakere er katastrofale, hvor flere må arbeide på slavekontrakter og blir truet på livet dersom forteller om arbeidssituasjonen sin.

Når bedrifter, kapital og arbeidskraft flyter fritt innenfor EU/EØS-området sier det seg selv at det blir vanskeligere å holde kontroll over at lover og regler følges i arbeidsmarkedet. At omfanget av arbeidslivskriminalitet øker parallelt med at EUs frie flyt gis forrang over gjeldende norske arbeidslivsstandarder og gjør arbeidsmarkedet mindre oversiktlig burde ikke komme som noe sjokk. Likevel er et hvert tiltak som kan rokke ved EUs frie flyt fullstendig fraværende i Jeløya-erklæringen til den blågrønne regjeringen og NHOs tiltaksliste.

Gjennom EUs vikarbyrådirektiv har bemanningsbransjen fått fri tilgang til arbeidslivet. Hyppig bruk av underleverandører gjør det i tillegg vanskelig å holde kontroll på hvem som egentlig utfører jobben, og om disse får rettighetene sine oppfulgt. Det ser ut til å råde en stor konsensus om at vi må bevilge mer midler til arbeidstilsynet, for å kunne se til at arbeidere på norske byggeplasser ikke blir utsatt for sosial dumping. Det er et viktig tiltak. Det er likevel bekymringsverdig at det vises såpass liten interesse for å se på de bakenforliggende årsakene til utviklingen.

EUs frie flyt av arbeidskraft gjør at flere arbeidsinnvandrere står i en avmaktrelasjon overfor sjefen. Dersom du i tillegg er ansatt på en 5-dagers kontrakt og ikke vet om du har jobb neste uke, er det vanskelig å varsle om kritikkverdige forhold eller melde seg inn i en fagforening. Det gjør at de som bedriver arbeidslivskriminalitet har lettere for å slippe unna.

Det er flott at regjeringen begynner å få øynene opp for alvoret knyttet til arbeidslivskriminalitet. Skal man få bukt med problemene er det avgjørende at man våger å stille spørsmålstegn med EUs frie flyt, og se på tiltak som gjør at vi kan gjenvinne nasjonal kontroll over eget arbeidsmarked. Det er helt nødvendig for å sikre et trygt arbeidsmarked hvor en norsk standard er normen og hvor alle har rettferdige lønns- og arbeidsvilkår.

reLATERT

Se alle arrangementer

Nytt Ungdom mot EU lag i Møre og Romsdal!

27. nov. 2018

Søndag 25. november møttes engasjerte medlemmer til et oppstartsmøte av Møre og Romsdal Ungdom Mot EU.

Nei til EU landsmøte 2018 samlet folk mellom 18 og 90 år til en spennende helg

13. nov. 2018

Helgen 9. til 11. November var 15 delegater fra Ungdom mot EU på Nei til EU sitt landsmøte som ble avholdt i Sarpsborg. Vi alle hadde stemmerett og fikk være med på å vedta både vedtekter og årsplan ++. Denne muligheten tror jeg mange var veldig fornøyde med å ha.

Espen om EU: Angela Merkel

06. nov. 2018

Etter 13 år ved roret går EUs lengstsittende og mektigste statsleder av som partileder for kristendemokratene (CDU) og innleder det siste kapittelet i hennes virke som kansler, et kapittel som kan bli svært kort. I den anledning, kan det være på sin plass å gå gjennom hennes virke, ettermæle og veien videre. For mange var hun et symbol på konsensus, stabilitet og disiplin i en krevende tid. For andre var hun sjefsarkitekten bak eurokrisen, Hellas sin kollaps og ytterligere maktkonsolidering i Brussel.

Makt og EU på agendaen under Globaliseringskonferansen 2018

26. okt. 2018

12. til 14. oktober var representanter fra UMEU på stand under Globaliseringskonferansen ved DOGA og kulturkirken Jakob i Oslo. Det var en fantastisk helg, fullspekket av foredragsholdere, likestillingsforkjempere og professorer fra hele verden. Blant annet den colombianske miljøaktivisten Francia Márques, vinner av Right Livelihood Award og æresdoktor Vandana Shiva, samt representanter fra organisasjoner som kvinnefronten, Ungkurd, Natur og Ungdom, antirasistisk senter, IKFF, Operasjon Dagsverk, Palestinakomiteen med flere.

Vinn eksklusive premier i Ungdom mot EUs vervekonkurranse!

19. okt. 2018

Det er medlemmene som utgjør Ungdom mot EU, og vi vil gjerne ha med flere engasjerte folk i kampen for folkestyre, miljø og solidaritet!

Politisk markering mot Jernbanepakke IV

10. okt. 2018

Torsdag 11. oktober kl. 15:00 samles motstandere av EUs Jernbanepakke IV på Eidsvoll plass foran Stortinget for å demonstrere. Tidligere samme dag fra kl. 12:00 til 14:00 er det formøte for alle interesserte.

Suksessfull Tillitsvalgtskonferanse samlet over 20 unge EU - motstandere i hovedstaden

08. okt. 2018

Helgen 22 og 23 september ble Tillitsvalgtkonferansen 2018 holdt. Denne befant seg i Oslo. Dette var en nasjonal konferanse og flere ungdommer fra deler av Norge møtte opp for en spennende helg med informasjon og sosialt.

Globaliseringskonferansen 2018

04. okt. 2018

Anne Grete Kroken er gjestskribent. Hun er styremedlem i Norges Sosiale Forum som arrangerer Globaliseringskonferansen annet hvert år. Årets konferanse er i Jakob Kirke i Oslo fredag 12. til søndag 14. oktober. Ungdom mot EU er tilstede på konferansen med stand, og vi er medarrangør sammen med Nei til EU på møtet "Hellas - ti år under jernhælen".

Medlemsmøte i Tromsø Ungdom mot EU

02. okt. 2018

27. september arrangerte det nye styret i Tromsø Ungdom mot EU sitt første åpne møte. Det kom 11 personen i alderen 15- 27 år, som var interresert i Norges forhold til EU.

Dagsseminar om EU og EØS i Drammen

26. sep. 2018

Ungdom mot EU arrangerer med Sosialistisk Ungdom, Senterungdommen og Rød Ungdom i Buskerud et dagsseminar for ungdom. Vi ønsker å sette lys på hvorfor vi er EU-motstandere samt formidle informasjon om hvordan vi blir påvirket av EU og EØS-avtalen.

Espen om EU: Valgår i EU

13. sep. 2018

Hvert femte år skjer det noe magisk i den dovne, belgiske byen Brüssel. Da er det nemlig parlamentsvalg og kommisjonsbytte i EU. I 2019 kolliderer dette med utnevnelsen av en ny president for den europeiske sentralbank også. Alt er duket for et spennende år med kjente og mindre kjente fjes i nye posisjoner, euroskeptiske populister og lav valgdeltagelse.

Det kan være farlig å arbeide i Norge hvis du kommer fra et EU-land

03. sep. 2018

Dette gjesteinnlegget er fra Heismontørenes fagforening og omhandler saken om Ramundas Gudas fra Litauen som kom til Norge for å arbeide. Den unge Litaueren på 21 år havnet i en stygg arbeidsulykke, og innlegget setter fokus på EØS-avtalens svakere sider når det kommer til arbeidsliv og arbeideres rettigheter.