EØS-elefanten i rommet

Den siste tiden har vi kunne lese om hvordan kriminelle nettverk har slått seg opp i deler av norsk bygge- og renholdsbransje. Arbeidslivskriminalitet har blitt et så alvorlig samfunnsproblem at regjeringen har vedtatt en egen strategi og lover økt innsats mot bakmenn og nettverk. Ingen ser imidlertid ut til å ville stille spørsmålstegn med den store elefanten i rommet: nemlig EØS-avtalens arbeidslivsbestemmelser om fri flyt.

I følge en rapport Samfunnsøkonomisk analyse i 2017 laget på bestilling fra Skatteetaten, ligger omfanget av arbeidslivskriminalitet på om lag 28 milliarder kroner hvert år. Det er med andre ord snakk om helt svimlende tall, som vitner om et arbeidsmarked fullstendig ute av kontroll i flere sektorer. Konsekvensene dette har for ordinære arbeidstakere er katastrofale, hvor flere må arbeide på slavekontrakter og blir truet på livet dersom forteller om arbeidssituasjonen sin.

Når bedrifter, kapital og arbeidskraft flyter fritt innenfor EU/EØS-området sier det seg selv at det blir vanskeligere å holde kontroll over at lover og regler følges i arbeidsmarkedet. At omfanget av arbeidslivskriminalitet øker parallelt med at EUs frie flyt gis forrang over gjeldende norske arbeidslivsstandarder og gjør arbeidsmarkedet mindre oversiktlig burde ikke komme som noe sjokk. Likevel er et hvert tiltak som kan rokke ved EUs frie flyt fullstendig fraværende i Jeløya-erklæringen til den blågrønne regjeringen og NHOs tiltaksliste.

Gjennom EUs vikarbyrådirektiv har bemanningsbransjen fått fri tilgang til arbeidslivet. Hyppig bruk av underleverandører gjør det i tillegg vanskelig å holde kontroll på hvem som egentlig utfører jobben, og om disse får rettighetene sine oppfulgt. Det ser ut til å råde en stor konsensus om at vi må bevilge mer midler til arbeidstilsynet, for å kunne se til at arbeidere på norske byggeplasser ikke blir utsatt for sosial dumping. Det er et viktig tiltak. Det er likevel bekymringsverdig at det vises såpass liten interesse for å se på de bakenforliggende årsakene til utviklingen.

EUs frie flyt av arbeidskraft gjør at flere arbeidsinnvandrere står i en avmaktrelasjon overfor sjefen. Dersom du i tillegg er ansatt på en 5-dagers kontrakt og ikke vet om du har jobb neste uke, er det vanskelig å varsle om kritikkverdige forhold eller melde seg inn i en fagforening. Det gjør at de som bedriver arbeidslivskriminalitet har lettere for å slippe unna.

Det er flott at regjeringen begynner å få øynene opp for alvoret knyttet til arbeidslivskriminalitet. Skal man få bukt med problemene er det avgjørende at man våger å stille spørsmålstegn med EUs frie flyt, og se på tiltak som gjør at vi kan gjenvinne nasjonal kontroll over eget arbeidsmarked. Det er helt nødvendig for å sikre et trygt arbeidsmarked hvor en norsk standard er normen og hvor alle har rettferdige lønns- og arbeidsvilkår.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ungdom mot EU på årsmøte i Norges Bygdeungdomslag

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslags arrangerer årsmøte og landstevne i Hof i Vestfold denne uken. Ole Dale Kvadsheim og Reidun Heggen hadde stand under årsmøtet, og fikk vervet 5 nye medlemmer til Ungdom mot EU. Norges Bygdeungdomslag har vedtatt politisk plattform, der de slår fast at de fortsatt er motstandere av den Europeiske Unionen. Vi ønsker Inger Johanne Brandsrud lykke til som ny leder. I saken under kan du lese hilsningstalen fra Ungdom mot EU.

Ungdom mot EU støtter klimastreikene for miljøet

21. mars 2019

Når tusenvis av ungdom kjemper for å påvirke politikken, redde miljøet og vise solidaritet med den som er hardest rammet av klimaendringer er det naturlig at Ungdom mot EU står sammen med elevene.

Pål er tilbake!

19. mars 2019

Ved inngangen til 2019 var det flere utskiftninger på kontoret. Tidligere nestleder Pål Trautmann Olerud, nestleder i 2013 og 2014 er endelig tilbake i organisasjonen som generalsekretær. For at dere skal bli bedre kjent med ham har vi klart å kidnappe han fra kontorarbeidet for å få et intervju.

Aksjon mot Jermbanepakke 4

27. feb. 2019

Nei til EU hadde på tirsdag aksjon mot jernbanepakke 4 langs Østfoldbanen.

Uttalelse - Nei til EUs arbeidsmarkedsbyrå

08. feb. 2019

Ungdom mot EU mener det er viktig å forsvare den norske arbeidslivsmodellen og et organisert arbeidsliv. EØS-avtalen har gang på gang angrepet faglige rettigheter og nå vil EU ta skrittet videre gjennom å innføre et arbeidsmarkedsbyrå, slik det fremkommer i arbeidslivsdirektivet.

Uttalelse - EØS fremmer skatteunndragelse

07. feb. 2019

EØS-avtalen tapper verktøykassen vår i kampen mot aggressiv skatteplanlegging. Det er svært kritisk i en periode hvor omfanget av skatteunndragelse blir stadig større.

Nytt sentralstyre valgt

03. feb. 2019

Landsmøtet tok opp politisk plattform, arbeidsplan, uttalelser og valgte nytt sentralstyre, landsstyre og andre tillitsvalgte. Reidun Berntsen Heggen ble valgt til leder, Kristian-Manuel Vilassis Duong til politisk nestleder og Henrik Madsen til organisatorisk nestleder. Øvrige sentralstyremedlemmer er Frankie Rød, Isak Roald Sandvik, Emilie Hermine Olsen Fagerli, Ayat Majbel Saeid, Renate Iselin Dirdal og Regine Blix. Her er leders tale til landsmøtet:

Hils på Charles!

23. jan. 2019

Rett før jul ble Charles Hextall Ungdom mot EUs nye organisasjonssekretær. Før han hoppet på toget til Trondheim i går fikk vi muligheten til å bli litt bedre kjent med han.

Høyt spill fra EU

16. jan. 2019

Tirsdag 15. januar ble statsminister Theresa Mays forslag Brexit-avtale nedstemt i det britiske underhuset. Dermed fortsetter den politiske uroen frem mot 29. mars, dagen da Storbritannia etter planen skal forlate EU.

Nytt Ungdom mot EU lag i Møre og Romsdal!

27. nov. 2018

Søndag 25. november møttes engasjerte medlemmer til et oppstartsmøte av Møre og Romsdal Ungdom Mot EU.

Nei til EU landsmøte 2018 samlet folk mellom 18 og 90 år til en spennende helg

13. nov. 2018

Helgen 9. til 11. November var 15 delegater fra Ungdom mot EU på Nei til EU sitt landsmøte som ble avholdt i Sarpsborg. Vi alle hadde stemmerett og fikk være med på å vedta både vedtekter og årsplan ++. Denne muligheten tror jeg mange var veldig fornøyde med å ha.

Espen om EU: Angela Merkel

06. nov. 2018

Etter 13 år ved roret går EUs lengstsittende og mektigste statsleder av som partileder for kristendemokratene (CDU) og innleder det siste kapittelet i hennes virke som kansler, et kapittel som kan bli svært kort. I den anledning, kan det være på sin plass å gå gjennom hennes virke, ettermæle og veien videre. For mange var hun et symbol på konsensus, stabilitet og disiplin i en krevende tid. For andre var hun sjefsarkitekten bak eurokrisen, Hellas sin kollaps og ytterligere maktkonsolidering i Brussel.