ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) er EUs energibyrå og har som mål etablere og regulere et felles europeisk strøm- og gassnett. I løpet av 2018 vil Stortinget ta stilling til om Norge skal overføre suverenitet over egen kraftpolitikk til dette energibyrået.
Her er tre gode grunner til at det er en elendig ide:
1. Stor tilgang på billig kraft er et av de største konkurransefortrinnene som norsk industri sitter på. Å gi EU makt over dette markedet vil kunne ramme 11 000 arbeidsplasser i kraftkrevende industri over hele landet.
2. Norge som krafteksportør kan i flere tilfeller ha motstridende økonomiske interesser med EU, som primært er en kraftimportør. ACER er imidlertid ment «å ikke ta nasjonale hensyn» i sin utforming av EUs kraftregime. I klassisk EU-stil vil ACER med andre ord totalt neglisjere det faktum at land i det indre markedet kan ha klare interessemotsetninger. I tvister mellom Norge og EU vil vi kunne komme svært uheldig ut av ACERs linje.
3. Suverenitetsavståelsen svekker folkestyret vårt. Når vi gir EU makt over et nytt politikkområde, betyr det at folkestyret rommer et politikkområde mindre enn tidligere. Gjennom EØS har vi tatt inn over 12 000 direktiver og forordninger fra EU. Det gjør at demokratiet vårt sakte men sikker uthules.
Det fine med ACER er at det er fullt mulig å stanse. Å underlegge seg EUs energibyrå må regnes som en suverenitetsavståelse og dermed behandles etter Grunnlovens paragraf 115, som krever 3 fjerdedelers flertall. Det betyr at en nei-allianse bestående av for eksempel SV, Rødt, Sp, Krf og Frp vil kunne sikre fortsatt norsk råderett over eget kraftmarked.
Skrevet av Ole Kvadsheim
Politisk nestleder Ungdom Mot EU