Hva er EFTA?

I 1960 signerte syv europeiske land en handelstraktat med mål om å etablere fri handel blant vesteuropeiske land uten overnasjonal styring. Norge, sammen Østerrike, Sveits, Sverige, Danmark og Portugal fulgte Storbritannia i det som var deres alternativ for samhandel og samarbeid mellom kapitalistiske land i Europa under den kalde krigen. Denne traktaten dannet grunnlaget for organisasjonen, hvis akronym den deler, det Europeiske Frihandelsforbund (EFTA).

EFTA er i dag en mellomstatlig organisasjon bestående av medlemslandene Norge, Sveits, Island og Liechtenstein. Felles for disse landene er det faktum at de er rangert på toppen av så å si samtlige indisier for utvikling og økonomi, samt at alle har ganske mange fjell. EFTA som organisasjon er lokalisert i Brussel i Belgia og Genève i Sveits (pluss EFTA-domstolen i Luxembourg). Selv om EFTA på mange måter er tilknyttet andre organ som EFTA-domstolen, overvåkningsorganet ESA og EØS-midlene, er EFTA hovedsakelig skapt for å tjene tre formål; arbeide med og videreutvikle EØS-avtalen for tre av EFTAs medlemmer (alle unntatt Sveits), koordinere frihandelsforhandlinger med øvrige tredjeland om medlemslandene ønsker, samt sørge for at det indre marked også gjelder mellom EFTA-land ved at innrømmelser ovenfor EU fra EØS-landene og Sveits blir harmonisert EFTA-medlemmer imellom. Denne siste funksjonen er gjort gjennom Vaduzkonvensjonen (også kalt EFTA-konvensjonen).

Alle beslutninger i EFTA er gjort ved konsensus og i motsetning til EUs system, har ikke EFTA noen overnasjonale aspekter ved seg. Der EFTA-land forhandler mot tredjeland utenom EU, fungerer EFTA som et bekvemmelighetsorgan som gir dets medlemsland større attraktivitet som marked.

Mer informasjon kan du finne på EFTAs egen hjemmeside.

Ler hvordan EØS bryter ned de ordnende forholdene i arbeidslivet

Espen Thygesen sitter i sentralstyret til Ungdom Mot EU og har tidligere vært praktikant ved EFTAs Brüsselkontor og Norges WTO-delegasjon i Geneve. Les mer om sentralstyret her - Møt det nye sentralstyret til Ungdom Mot EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

Vår klagestorm mot NRK, ledet til historisk klagerekord i 2023

30. des. 2023

Manglende dekning av Acer-saken i høyesterett fikk over 6.500 klager i 2023 og er med dette den mest innklagde saken til NRKs kringkastingsråd i historien.

Ungdom mot EU gir nytt håp, om en voksende EU-motstand blant unge

17. sep. 2023

Ungdom mot EU orienterte Nei til EUs fylkesledersamling fredag den 15. September om arbeidet, resultatene og planene for våres for organisasjonen fremover.

Acer-saken: En historisk sak, brøt Stortinget grunnloven?

17. sep. 2023

EU byrået ACER, kan fatte vedtak over Norge som kan ha store konsekvenser for norsk kraft politikk og strømprisene. Våre myndigheter har mistet kontrollen til Den europeiske unionen!

Årets julekalender

04. des. 2019

Noen pakker skulle gjerne hatt byttelapp. Frem mot jul deler vi 24 pakker, direktiver og forordninger fra EU vi gjerne skulle returnert.

EU og EØS tilbake i samfunnsfaget!

03. des. 2019

Allerede i dag sliter folk med å gjøre rede for EØS-avtalen og Norges forhold til EU. Da er svaret å styrke, ikke stryke, kompetansekravet.

25 år siden folket sa nei til EU

03. des. 2019

I disse dager feirer vi 25 år siden det norske folk stemte nei til EU-medlemskap. Er det ikke snart på tide at vi får si vår mening om EØS-avtalen også?

Ungdom mot EU på årsmøte i Norges Bygdeungdomslag

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslags arrangerer årsmøte og landstevne i Hof i Vestfold denne uken. Ole Dale Kvadsheim og Reidun Heggen hadde stand under årsmøtet, og fikk vervet 5 nye medlemmer til Ungdom mot EU. Norges Bygdeungdomslag har vedtatt politisk plattform, der de slår fast at de fortsatt er motstandere av den Europeiske Unionen. Vi ønsker Inger Johanne Brandsrud lykke til som ny leder. I saken under kan du lese hilsningstalen fra Ungdom mot EU.

Uttalelse - Nei til EUs arbeidsmarkedsbyrå

08. feb. 2019

Ungdom mot EU mener det er viktig å forsvare den norske arbeidslivsmodellen og et organisert arbeidsliv. EØS-avtalen har gang på gang angrepet faglige rettigheter og nå vil EU ta skrittet videre gjennom å innføre et arbeidsmarkedsbyrå, slik det fremkommer i arbeidslivsdirektivet.

Uttalelse - EØS fremmer skatteunndragelse

07. feb. 2019

EØS-avtalen tapper verktøykassen vår i kampen mot aggressiv skatteplanlegging. Det er svært kritisk i en periode hvor omfanget av skatteunndragelse blir stadig større.

Høyt spill fra EU

16. jan. 2019

Tirsdag 15. januar ble statsminister Theresa Mays forslag Brexit-avtale nedstemt i det britiske underhuset. Dermed fortsetter den politiske uroen frem mot 29. mars, dagen da Storbritannia etter planen skal forlate EU.

Hellas - solidaritet, krise og håpløsthet

17. des. 2018

31. oktober til 5. november 2018 var 11 studentmedlemmer i Ungdom mot EU på studietur til Athen, Hellas. Alle deltakerne fikk i oppgave å skrive en oppsummering fra en av postene på programmet. Her kan du lese deres opplevelser fra turen.

Studenter mot EU på studietur i Hellas

19. nov. 2018

31 Oktober til 5 November befant det seg 12 norske ungdommer i Hellas, Athen. Studietur med studenter mot EU ble avholdt i denne tidsperioden i år (2018). I denne teksten skal jeg, som en av deltagerne, fortelle hvordan det var å være på studietur i Hellas sammen med denne flotte gjengen.