Uttalelse - Nei til EUs arbeidsmarkedsbyrå

Ungdom mot EU mener det er viktig å forsvare den norske arbeidslivsmodellen og et organisert arbeidsliv. EØS-avtalen har gang på gang angrepet faglige rettigheter og nå vil EU ta skrittet videre gjennom å innføre et arbeidsmarkedsbyrå, slik det fremkommer i arbeidslivsdirektivet.

Arbeidslivsdirektivet som ble annonsert sent i 2017 ønsker å regulere det europeiske arbeidslivet gjennom arbeidsmarkedsbyrået ELA (European Labour Authority).  Bakgrunnen for direktivet er at EU blir kritisert for å ikke ta sosiale rettigheter på alvor. Gjennom 20 nøkkelprinsipper skal det innføres en sosial pilar om sosiale rettigheter. Slik håper EU på å bøte på problemene med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Tidligere har en harmonisering mellom europeisk og norske arbeidsrett ført til en svekkelse av det norske regelverket. Både den svenske riksdagen og den danske regjeringen krever at ELA ikke skal overstyre nasjonal lovgivning og dermed svekke arbeidslivsmodellen. Hvis ELA og arbeidslivdirektivet innføres slik det står nå, vil EU-retten stå over norsk arbeidslivsrett og dermed true trepartssamarbeidet og tariffavtaler. EUs arbeidslivsdirektør vil kun innføre minimumsbestemmelser, og dermed svekke, ikke styrke arbeidstakeres rettigheter.

I følge Solberg-regjeringen, skal ELA startes opp allerede i 2019 og være i full drift i 2023. Ungdom mot EU mener at Norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning skal gis forrang framfor EU og regler innført gjennom EØS-avtalen.

Derfor sier vi nei til ELA og EUs arbeidslivdirektiv!

reLATERT

Se alle arrangementer

Vår klagestorm mot NRK, ledet til historisk klagerekord i 2023

30. des. 2023

Manglende dekning av Acer-saken i høyesterett fikk over 6.500 klager i 2023 og er med dette den mest innklagde saken til NRKs kringkastingsråd i historien.

Agder Ungdom mot EU har holdt sitt 1. Ordinære årsmøte

24. okt. 2023

I dag holdt det nylig stiftede fylkeslaget vårt i Agder sitt 1. Ordinære årsmøte hvor, nytt styre er valgt og kursen videre er lagt

Frykter en mer EU-positiv regjering med nye statsråder fra Europabevegelsen

19. okt. 2023

Andreas Bjelland Eriksen som er den nye klima- og miljøministeren har tidligere bakgrunn fra Europeisk Ungdom sitt sentralstyre fra 2012 til 2013 og Espen Barth Eide, som er ny utenriksminister, har tidligere vært generalsekretær for Europabevegelsen.

Ungdom mot EU gir nytt håp, om en voksende EU-motstand blant unge

17. sep. 2023

Ungdom mot EU orienterte Nei til EUs fylkesledersamling fredag den 15. September om arbeidet, resultatene og planene for våres for organisasjonen fremover.

Acer-saken: En historisk sak, brøt Stortinget grunnloven?

17. sep. 2023

EU byrået ACER, kan fatte vedtak over Norge som kan ha store konsekvenser for norsk kraft politikk og strømprisene. Våre myndigheter har mistet kontrollen til Den europeiske unionen!

Valgkomiteens innstilling!

02. april 2023

Solidaritet på flyktningdagen

19. juni 2020

Hvorfor skal ikke Norge – som ikke er medlem av EU – kunne vise solidaritet med flyktningene og Hellas, uavhengig av EU, spør Kathrine Kleveland og Frankie Rød.

Nederland stemmer ned Mercosur-avtalen

13. juni 2020

Mercosur-avtalen fører til avskoging, lavere krav til landbruk og skaper urettferdige konkurransevilkår

Landsmøtedokumentene 2020

14. feb. 2020

Her finner du alle sakspapirene du trenger til Ungdom mot EUs 28. ordinære landsmøte. Siden oppdateres fortløpende.

Landsmøtedokumentene 2020

14. jan. 2020

Her finner du alle sakspapirene du trenger til Ungdom mot EUs 28. ordinære landsmøte. Siden oppdateres fortløpende.

UMEU fordømmer EUs Vest-Sahara-politikk

17. des. 2019

I 2012 ble Nobels Fredspris gitt til EU for å «fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.» I Vest-Sahara spiller EU den diametralt motsatte rollen. Der undergraver unionen FNs fredsprosess og saharawienes grunnleggende rettigheter.

EU og EØS tilbake i samfunnsfaget!

03. des. 2019

Allerede i dag sliter folk med å gjøre rede for EØS-avtalen og Norges forhold til EU. Da er svaret å styrke, ikke stryke, kompetansekravet.