Eurovision er alt EU ikke er

Som ihuga EU-motstander er det på sin plass å skrive en aldri så liten hyllest av Eurovision Song Contenst, som finner sted i Lisboa nå på lørdag. Hvorfor? Fordi Eurovision er alt EU ikke er. Og godt er det!

Eurovision er glitter, musikk og folkefest – EU er traurige menn i dress.

Eurovision er stater som møtes, som selvstendige og suverene parter, for å konkurrere om å frembringe årets feteste låt, mest glitrende antrekk og omfattende pyro-effekter. EU er overnasjonal konkurransetvang.

Ser man bort i fra at det koster penger å stemme ved Eurovision kan man argumentere for vinnerne av Eurovision har en langt større demokratisk legitimitet enn EU-kommisjonen.

EU bygger murer – Eurovision bygger broer. Faktum er at festning Europa er langt mindre inkluderende enn Eurovision. Eurovision er en flott arena hvor stater som ellers strides om det meste kommer sammen ”together in diversity”.

EU prøver til stadighet å fremstille seg selv som en slags forfekter av liberale verdier. Eurovision var en forfekter av liberale verdier før det var kult.

Siden datoen i dag er 9. Mai lar jeg konklusjonen være at Europadagen kan flyttes fra 9. Mai til 24. Mai. Det er faktisk litt kulere å feire historiens første Eurovision-fest enn å feire Schumanns EU-visjon.


Mgp har imidlertid tatt et stort skritt i retning av å bli mer som EU, gjennom noe som nesten kan ligne litt på en aldri så liten suverenitetsavståelse(!). I 2017 og 2018 har internasjonale juryer vært med å kåre Norges Eurovision-bidrag. Dette er en farlig vei å gå, da disse komiteene ikke har peiling på noe som helst. Det er det spesielt to eksempler på:

1985: Den internasjonale juryen ville at vi skulle velge ”Karma”. Vi valgte ”La det swinge” – og vant!

1995: Den internasjonale juryen ville at vi skulle velge ”La oss feire livet”. Vi valgte ”Nocturne” – og vant!

Konklusjonen burde være åpenbar: Vi bør styre skuta selv. Folk er nemlig ikke så dumme. Ikke bare har de sagt nei til EU 2 ganger. Vi har også valgt Rybak til å representere oss i Eurovision – 2 ganger!
Vi krysser fingrene for Eurovision i Oslo 2019!

reLATERT

Se alle arrangementer

Høyt spill fra EU

16. jan. 2019

Tirsdag 15. januar ble statsminister Theresa Mays forslag Brexit-avtale nedstemt i det britiske underhuset. Dermed fortsetter den politiske uroen frem mot 29. mars, dagen da Storbritannia etter planen skal forlate EU.

Hellas - solidaritet, krise og håpløsthet

17. des. 2018

31. oktober til 5. november 2018 var 11 studentmedlemmer i Ungdom mot EU på studietur til Athen, Hellas. Alle deltakerne fikk i oppgave å skrive en oppsummering fra en av postene på programmet. Her kan du lese deres opplevelser fra turen.

Studenter mot EU på studietur i Hellas

19. nov. 2018

31 Oktober til 5 November befant det seg 12 norske ungdommer i Hellas, Athen. Studietur med studenter mot EU ble avholdt i denne tidsperioden i år (2018). I denne teksten skal jeg, som en av deltagerne, fortelle hvordan det var å være på studietur i Hellas sammen med denne flotte gjengen.

Espen om EU: Angela Merkel

06. nov. 2018

Etter 13 år ved roret går EUs lengstsittende og mektigste statsleder av som partileder for kristendemokratene (CDU) og innleder det siste kapittelet i hennes virke som kansler, et kapittel som kan bli svært kort. I den anledning, kan det være på sin plass å gå gjennom hennes virke, ettermæle og veien videre. For mange var hun et symbol på konsensus, stabilitet og disiplin i en krevende tid. For andre var hun sjefsarkitekten bak eurokrisen, Hellas sin kollaps og ytterligere maktkonsolidering i Brussel.

Globaliseringskonferansen 2018

04. okt. 2018

Anne Grete Kroken er gjestskribent. Hun er styremedlem i Norges Sosiale Forum som arrangerer Globaliseringskonferansen annet hvert år. Årets konferanse er i Jakob Kirke i Oslo fredag 12. til søndag 14. oktober. Ungdom mot EU er tilstede på konferansen med stand, og vi er medarrangør sammen med Nei til EU på møtet "Hellas - ti år under jernhælen".

Folkebevægelsen på norgesbesøk

04. juni 2018

Denne helgen var den danske Folkebevægelsen mod EU på studietur i Oslo. På lørdagen deltok vi på seminar sammen med våre danske venner. Blant temaene som ble diskutert var blant annet Jernbanepakke IV, EUs mobilitetspakke og revideringen av kabotasjereglene i EU. I tillegg er EU i gang med å styrke sitt overnasjonale militærsamarbeid, PESCO. Danmark er i likhet med Norge ikke en del av EUs militærunion den dag i dag. Slik vil vi gjerne fortsette å ha det.

Hva er EFTA?

22. mai 2018

I 1960 signerte syv europeiske land en handelstraktat med mål om å etablere fri handel blant vesteuropeiske land uten overnasjonal styring. Norge, sammen Østerrike, Sveits, Sverige, Danmark og Portugal fulgte Storbritannia i det som var deres alternativ for samhandel og samarbeid mellom kapitalistiske land i Europa under den kalde krigen. Denne traktaten dannet grunnlaget for organisasjonen, hvis akronym den deler, det Europeiske Frihandelsforbund (EFTA).

Studietur til Ukraina med LNU

19. mai 2018

Ungdom Mot EU var så heldig å bli representert blant de 11 barne- og ungdomsorganisasjonene som fikk bli med på studietur til Kiev, Ukraina med Landsrådet for Norges barne - og ungdomsorganisasjoner (LNU) i april.

Ungdom Mot EUs påskequiz

28. mars 2018

Påsken er høytid for quiz. Med Ungdom Mot EUs påskequiz har du sjansen til å utfordre familie og venner med dine EU-kunnskaper.