Studietur til Brüssel

8. - 11. november 2017 var Studenter Mot EU på studietur til EUs hovedkvarter i Brüssel. Reisefølget besto av reiseleder Eirik Fenstad fra Sentralstyret, reisesekretær Kristiane M. Krystad og 10 studenter fra rundt om i Norge. De fikk sett både Europaparlamentet og EU-kommisjonen fra innsiden.

International Trade Union House

Programmet startet med besøk til LOs kontor hvor vi møtte rådgiver Hans Øyvind Nilsen. LO holder til i International Trade Union House (ITUH) hvor de deler kontor med en del andre europeiske faglige organisasjoner. Både LO og NHO opprettet kontorer i Brüssel i 1991 da man trodde Norge skulle bli EU-medlem. Begge organisasjonene valgte å bli igjen for å følge opp EØS-avtalen. En stor del av arbeidet LO gjør dreier seg om lobbyvirksomhet, og da spesielt opp mot Europaparlamentet. De driver også med kunnskap- og informasjonsarbeid om hva som skjer i EU rettet mot forbundene hjemme i Norge. 

Foran fra venstre: Gudny Kathinka Hauge Jenssen, Rebekka Rød, Reidun B. Heggen, Julie Sivesind og Nora Skjelstad. Bak fra venstre: Frida Holm-Glad, Joy-Angela Mako, Kasper Vijn Nome, Erlend K. Nytrøen, Hans Øyvind Nilsen, Øyvind Åfløy og Eirik Fenstad.


Den tapte generajon

Dessverre er det fortsatt skyhøy arbeidsledighet spesielt blant unge i Europa. I land som Spania, Portugal, Hellas og Italia er det snakk om en tapt generasjon. EU har kommet med forslag til tiltak som lærlingpakke, ungdomledighetsfond, og solidaritetskort, men ifølge LO er det ikke bra nok tiltak og tiltakene føles ikke opp med de nødvendige midler. Gjennom EØS-midlene skulle Norge bidra til et fond for å bøte på ungdomsledighet i Øst- og Sentral-Europa, men dette er forsinket. Det hjelper heller ikke at fagbevegelsen i Europa blir svakere og svakere. En av EUs utfordringer er at Unionens kun klarer å fokusere på 2 - 3 ting samtidig i følge Nilsen som beskriver dette som "Brüsselbobla". Dette ser man klart ved håndteringen av migrasjonskrisen. De viktigste sakene som LO fokuserer på nå og fremover er Brexit, revideringen av Utsendingsdirektivet, og EUs sosiale søyle. 

Du kan lese mer om LOs Brüsselkontor på deres hjemmeside her

Ikke et perfekt system


Av EU institusjonene i Brüssel var det Europaparlamentet, European Economic and Social Comittee (EESC) og EU - kommisjonen som sto på programmet. I parlamentet ble vi møtt av guide George Stylianos fra Kypros. Han ga oss en innføring i EU og Parlamentets virke. Han var veldig interessert i hvorfor vi mente Norge ikke bør være med i EU, og påsto at det var fordi nordmenn ikke ønsket å dele med resten av Europa. Vi kunne selvfølgelig avføye dette som et ikke-eksisterende argument, og viste til våre grunnprinsipper om folkestyre, miljø og solidaritet. Han var forøvrig enige med oss i at systemet i EU ikke var perfekt. At systemet i EU ikke er perfekt var noe vi også skulle få høre fra de andre institusjonene. 

Studenter mot EU på besøk hos Europaparlamentet.

EESC fungerer som et konsulterende organ for EU. Saksfeltet til EESC omfavner det organiserte sivilsamfunnet, altså alt fra arbeidsgivere til fagforeninger, kvinnegrupper og miljøkampanjer. Vi ble møtt av leder av sekretariatet som jobbet med det Indre Marked, Jean-Pierre Faure. Han snakket blant annet om dynamikken mellom de forskjellige EU - institusjonene, og var også innom Brexit. Som i Europaparlamentet forsøkte også Faure å få vårt standpunkt om norsk medlemskap til å handle om noe annet enn hva det faktisk gjør, men vi fikk en fin diskusjon med han om dette. 

Møte i salen til EESC.

I Charlesmagnebygget til EU-kommisjonen ble vi møtt av svensken med det klingende navnet Ola Nord. Nord hadde jobbet i Brüssel siden svenskene ble medlem i 1995. Vi fikk en veldig fin presentasjon av Kommisjonen og arbeidet deres. 

Ola Nord har arbeidet hos EU-kommisjonen siden Sverige ble medlem samtidig som Østerrike og Finland i 1995.

Nord- Norges kontoret

I tillegg til Norges ambassade i Brüssel "Norges Hus" eller "Norway House" er det seks regionale kontor med tilstedeværelse. Det er Oslo, Vestlandet, Stavanger, Sørlandet, Midt Norge - Trøndelag og Nord-Norge som har kontor der. Studenter Mot EU hadde avtale med sistnevnte og deres trainee Emil Bremnes. Kontoret er eid av de tre nordligste fylkeskommunene og fungerer først og fremst som et lobbykontor. De fremmer nordnorske interesser ovenfor EU, og da spesielt Europaparlamentet. De har altså tre eiere, men også seks samarbeidspartnere. Det er Helgeland Regionråd, Nord Universitet, Norges Råfiskelag, Salten Regionråd, Tromsø Kommune og UiT - Norges Arktiske Universitet. Ved siden av lobbyvirksomhet og nettverking har kontoret også studieturer til Nord-Norge med EU-parlamentarikere. Dette er spesielt viktig med tanke på EUs arktiske politikk som først ble utformet i 2009. Bremnes kunne fortelle om lite kunnskap om Arktis, men at dette sakte men sikkert har endret seg, blant annet på grunn av jobben Nord-Norges kontoret har gjort. Neste studietur er under planlegging og er 12. - 16. februar 2018.

Mer om Nord-Norges kontoret finner du på dere hjemmeside North Norway European Office.

For flere bilder fra turen sjekk ut Ungdom Mot EU på Instagram og følg med på vår Facebookside Studenter Mot EU.

Alle foto: Kristiane M. Krystad

reLATERT

Se alle arrangementer

Hellas - solidaritet, krise og håpløsthet

17. des. 2018

31. oktober til 5. november 2018 var 11 studentmedlemmer i Ungdom mot EU på studietur til Athen, Hellas. Alle deltakerne fikk i oppgave å skrive en oppsummering fra en av postene på programmet. Her kan du lese deres opplevelser fra turen.

Studenter mot EU på studietur i Hellas

19. nov. 2018

31 Oktober til 5 November befant det seg 12 norske ungdommer i Hellas, Athen. Studietur med studenter mot EU ble avholdt i denne tidsperioden i år (2018). I denne teksten skal jeg, som en av deltagerne, fortelle hvordan det var å være på studietur i Hellas sammen med denne flotte gjengen.

Vinn eksklusive premier i Ungdom mot EUs vervekonkurranse!

19. okt. 2018

Det er medlemmene som utgjør Ungdom mot EU, og vi vil gjerne ha med flere engasjerte folk i kampen for folkestyre, miljø og solidaritet!

Suksessfull Tillitsvalgtskonferanse samlet over 20 unge EU - motstandere i hovedstaden

08. okt. 2018

Helgen 22 og 23 september ble Tillitsvalgtkonferansen 2018 holdt. Denne befant seg i Oslo. Dette var en nasjonal konferanse og flere ungdommer fra deler av Norge møtte opp for en spennende helg med informasjon og sosialt.

Fra Kautokeino til Bergen - Studenter mot EU deltok på semesterstart landet rundt

10. sep. 2018

Høstsemesteret for studenter på høyere utdanning er sparket i gang! Studenter mot EU møtte nye og gamle studenter ved åpningen av flere av landets høyere utdanningsinstitusjoner. Vi deltok med stands på åtte steder fra Samisk høgskole i Kautokeino til Universitetet i Bergen.

Årets studietur med Studenter mot EU går til Hellas!

29. aug. 2018

Ungdom mot EUs studentsatsing Studenter mot EU arrangerer årlig studietur til et land i Europa. Tidligere studieturer har gått til Brüssel og London. I høst går turen til Athen og Hellas!

Sommer Mot EU presenterer forfatter Halvor Fjermeros

16. juni 2018

På Sommerfestivalen vår får vi besøk av innleder Halvor Fjermeros! Han er 66 år, tidligere journalist i Klassekampen og er forfatter av flere bøker, inkludert “Uro i euroland. En europeisk reiserapport om avmakt og motstand blant fagorganiserte og sosiale bevegelser i det nye arbeidslivet i EU.”

Sentralstyret på turné

12. juni 2018

I enhver medlemsorganisasjon er det lokallagene og det arbeidet som gjøres lokalt som er essensen. For å styrke det lokale arbeidet reiser sentralstyret ut på turne i juni. De skal besøke steder hvor Ungdom Mot EU har lokallag og steder hvor det ikke er noe lag per nå, men hvor det satses fremover. Leder Eirik Fenstad gleder seg til å reise ut å møte unge engasjerte EU-motstandere landet rundt.

Studietur til Ukraina med LNU

19. mai 2018

Ungdom Mot EU var så heldig å bli representert blant de 11 barne- og ungdomsorganisasjonene som fikk bli med på studietur til Kiev, Ukraina med Landsrådet for Norges barne - og ungdomsorganisasjoner (LNU) i april.

Ungdom Mot EU anbefaler nyhetsbrev

04. april 2018

Ønsker du å holde deg oppdatert på EU- og EØS-relaterte nyheter som for eksempel hva skjer med Jernbanepakke IV? Ungdom Mot EU har samlet noen aktuelle nyhetsbrev du kan melde deg på for å få ferske saker rett i innboksen.

Sagakollenerklæringen

16. mars 2018

Det nye sentralstyret i Ungdom mot EU hadde 2. - 4. mars sin første samling på Sagakollen.

Møt det nye sentralstyret til Ungdom Mot EU

21. feb. 2018

Helgen 16. - 18. februar ble Ungdom Mot EUs 26. ordinære landsmøte avholdt i Oslo. Landsmøtet behandlet organisasjonens vedtekter, økonomi, arbeidsplan og uttalelser. Det ble valgt ny leder og nytt sentralstyre. Bli bedre kjent med de nye tillitsvalgte her.