Studietur til Brüssel

8. - 11. november 2017 var Studenter Mot EU på studietur til EUs hovedkvarter i Brüssel. Reisefølget besto av reiseleder Eirik Fenstad fra Sentralstyret, reisesekretær Kristiane M. Krystad og 10 studenter fra rundt om i Norge. De fikk sett både Europaparlamentet og EU-kommisjonen fra innsiden.

International Trade Union House

Programmet startet med besøk til LOs kontor hvor vi møtte rådgiver Hans Øyvind Nilsen. LO holder til i International Trade Union House (ITUH) hvor de deler kontor med en del andre europeiske faglige organisasjoner. Både LO og NHO opprettet kontorer i Brüssel i 1991 da man trodde Norge skulle bli EU-medlem. Begge organisasjonene valgte å bli igjen for å følge opp EØS-avtalen. En stor del av arbeidet LO gjør dreier seg om lobbyvirksomhet, og da spesielt opp mot Europaparlamentet. De driver også med kunnskap- og informasjonsarbeid om hva som skjer i EU rettet mot forbundene hjemme i Norge. 

Foran fra venstre: Gudny Kathinka Hauge Jenssen, Rebekka Rød, Reidun B. Heggen, Julie Sivesind og Nora Skjelstad. Bak fra venstre: Frida Holm-Glad, Joy-Angela Mako, Kasper Vijn Nome, Erlend K. Nytrøen, Hans Øyvind Nilsen, Øyvind Åfløy og Eirik Fenstad.


Den tapte generajon

Dessverre er det fortsatt skyhøy arbeidsledighet spesielt blant unge i Europa. I land som Spania, Portugal, Hellas og Italia er det snakk om en tapt generasjon. EU har kommet med forslag til tiltak som lærlingpakke, ungdomledighetsfond, og solidaritetskort, men ifølge LO er det ikke bra nok tiltak og tiltakene føles ikke opp med de nødvendige midler. Gjennom EØS-midlene skulle Norge bidra til et fond for å bøte på ungdomsledighet i Øst- og Sentral-Europa, men dette er forsinket. Det hjelper heller ikke at fagbevegelsen i Europa blir svakere og svakere. En av EUs utfordringer er at Unionens kun klarer å fokusere på 2 - 3 ting samtidig i følge Nilsen som beskriver dette som "Brüsselbobla". Dette ser man klart ved håndteringen av migrasjonskrisen. De viktigste sakene som LO fokuserer på nå og fremover er Brexit, revideringen av Utsendingsdirektivet, og EUs sosiale søyle. 

Du kan lese mer om LOs Brüsselkontor på deres hjemmeside her

Ikke et perfekt system


Av EU institusjonene i Brüssel var det Europaparlamentet, European Economic and Social Comittee (EESC) og EU - kommisjonen som sto på programmet. I parlamentet ble vi møtt av guide George Stylianos fra Kypros. Han ga oss en innføring i EU og Parlamentets virke. Han var veldig interessert i hvorfor vi mente Norge ikke bør være med i EU, og påsto at det var fordi nordmenn ikke ønsket å dele med resten av Europa. Vi kunne selvfølgelig avføye dette som et ikke-eksisterende argument, og viste til våre grunnprinsipper om folkestyre, miljø og solidaritet. Han var forøvrig enige med oss i at systemet i EU ikke var perfekt. At systemet i EU ikke er perfekt var noe vi også skulle få høre fra de andre institusjonene. 

Studenter mot EU på besøk hos Europaparlamentet.

EESC fungerer som et konsulterende organ for EU. Saksfeltet til EESC omfavner det organiserte sivilsamfunnet, altså alt fra arbeidsgivere til fagforeninger, kvinnegrupper og miljøkampanjer. Vi ble møtt av leder av sekretariatet som jobbet med det Indre Marked, Jean-Pierre Faure. Han snakket blant annet om dynamikken mellom de forskjellige EU - institusjonene, og var også innom Brexit. Som i Europaparlamentet forsøkte også Faure å få vårt standpunkt om norsk medlemskap til å handle om noe annet enn hva det faktisk gjør, men vi fikk en fin diskusjon med han om dette. 

Møte i salen til EESC.

I Charlesmagnebygget til EU-kommisjonen ble vi møtt av svensken med det klingende navnet Ola Nord. Nord hadde jobbet i Brüssel siden svenskene ble medlem i 1995. Vi fikk en veldig fin presentasjon av Kommisjonen og arbeidet deres. 

Ola Nord har arbeidet hos EU-kommisjonen siden Sverige ble medlem samtidig som Østerrike og Finland i 1995.

Nord- Norges kontoret

I tillegg til Norges ambassade i Brüssel "Norges Hus" eller "Norway House" er det seks regionale kontor med tilstedeværelse. Det er Oslo, Vestlandet, Stavanger, Sørlandet, Midt Norge - Trøndelag og Nord-Norge som har kontor der. Studenter Mot EU hadde avtale med sistnevnte og deres trainee Emil Bremnes. Kontoret er eid av de tre nordligste fylkeskommunene og fungerer først og fremst som et lobbykontor. De fremmer nordnorske interesser ovenfor EU, og da spesielt Europaparlamentet. De har altså tre eiere, men også seks samarbeidspartnere. Det er Helgeland Regionråd, Nord Universitet, Norges Råfiskelag, Salten Regionråd, Tromsø Kommune og UiT - Norges Arktiske Universitet. Ved siden av lobbyvirksomhet og nettverking har kontoret også studieturer til Nord-Norge med EU-parlamentarikere. Dette er spesielt viktig med tanke på EUs arktiske politikk som først ble utformet i 2009. Bremnes kunne fortelle om lite kunnskap om Arktis, men at dette sakte men sikkert har endret seg, blant annet på grunn av jobben Nord-Norges kontoret har gjort. Neste studietur er under planlegging og er 12. - 16. februar 2018.

Mer om Nord-Norges kontoret finner du på dere hjemmeside North Norway European Office.

For flere bilder fra turen sjekk ut Ungdom Mot EU på Instagram og følg med på vår Facebookside Studenter Mot EU.

Alle foto: Kristiane M. Krystad

reLATERT

Se alle arrangementer

Er du vår nye organisasjonssekretær?

29. juni 2023

Ønsker du å søke på denne stillingen? Da kan du sende en søknad til umeu@umeu.no

Bli kjent med vår nye organisasjonssekretær!

03. jan. 2023

Vi har ansatt Sigrid Onsgaard Sagabråten som ny organisasjonssekretær. I dette intervjuet kan dere bli bedre kjent med henne!

Er du vår nye organisasjonssekretær?

01. juni 2022

Bli kjent med organisasjonssekretær!

03. nov. 2021

Vi har fått ansatt Mikkel Sibe som ny organisasjonssekretær! Vi har intervjuet han, slik at dere skal få bli litt kjent med han.

Ungdom mot EU søker ny organisasjonssekretær!

06. aug. 2021

Er du en reiseglad person, som interesserer deg for europeisk politikk og rettferdighet? Vil du jobbe med kunnskapsformidling og bygge en bevegelse i hele landet? Da er stillingen som organisasjonssekretær noe for deg!

Tre hete tips for et aktivt lokallag – i sommervarmen

18. juni 2020

Nå som samfunnet sakte, men sikkert åpnes opp igjen, kan vi også sette i gang organisasjonsarbeidet slik vi kjenner det. På tross av den uvanlige våren vi har vært gjennom, er Ungdom mot EU i vekst. Det er de aktive lokallagene som er bærebjelka både i medlemsveksten vår, den politiske skoleringa og kampen mot EU og EØS. I anledning sommervarmen kommer derfor noe hete tips for hvordan å skape et aktivt lokallag, hvor både nye og gamle medlemmer kan utvikle seg videre, i takt med organisasjonen vår. 

EU og EØS tilbake i samfunnsfaget!

03. des. 2019

Allerede i dag sliter folk med å gjøre rede for EØS-avtalen og Norges forhold til EU. Da er svaret å styrke, ikke stryke, kompetansekravet.

25 år siden folket sa nei til EU

03. des. 2019

I disse dager feirer vi 25 år siden det norske folk stemte nei til EU-medlemskap. Er det ikke snart på tide at vi får si vår mening om EØS-avtalen også?

Who are UMEU?

02. des. 2019

Read more about the Youth against the EU (UMEU) on one of several international languages here.

Hellas - solidaritet, krise og håpløsthet

17. des. 2018

31. oktober til 5. november 2018 var 11 studentmedlemmer i Ungdom mot EU på studietur til Athen, Hellas. Alle deltakerne fikk i oppgave å skrive en oppsummering fra en av postene på programmet. Her kan du lese deres opplevelser fra turen.

Studenter mot EU på studietur i Hellas

19. nov. 2018

31 Oktober til 5 November befant det seg 12 norske ungdommer i Hellas, Athen. Studietur med studenter mot EU ble avholdt i denne tidsperioden i år (2018). I denne teksten skal jeg, som en av deltagerne, fortelle hvordan det var å være på studietur i Hellas sammen med denne flotte gjengen.

Vinn eksklusive premier i Ungdom mot EUs vervekonkurranse!

19. okt. 2018

Det er medlemmene som utgjør Ungdom mot EU, og vi vil gjerne ha med flere engasjerte folk i kampen for folkestyre, miljø og solidaritet!