Et solidarisk Europa- uten EU

Min drøm er et Europa der pengeseddelen må vike for stemmeseddelen. Et Europa der arbeidsfolk får lønn som fortjent. Et Europa der folket, ikke byråkratene og toppolitikerne i Brussel, er de som bestemmer. I dag står EU og EØS i veien for et slikt samfunn

EU har siden oppstarten vært bygget på en tanke om de “fire frihetene”. I sin spede begynnelse var EU med på å dempe konfliktene som eksisterte i etterkrigs-Europa, men etterhvert har vi begynt å se konsekvensene av hva EU sin nyliberalistiske politikk kan føre med seg.

EU frarøver selvråderett og bryter ned folkestyret

Gjennom EØS-avtalen har Norge pålagt seg å innføre over 11.000 EU-direktiver[1], med en detaljstyring som overgår en grå byråkrat sine våteste drømmer. EU sin kamp (som de til slutt måtte gi opp) for en spesiell krumning av agurker og bananer kan man kanskje le litt av, men det blir mer alvorlig når det dreier seg om direktiver som ødelegger den norske modellen i arbeidslivet eller som har dypt inngripende effekter på selvstyret vårt, slik som i ACER-saken.

Norges befolkning har ved to anledninger i 1972 og 1994 sagt klart og tydelig nei til Norsk EU-medlemskap. Da er det paradoksalt at regjeringen åpenlyst skryter av at: “Norge best i EØS-klassen på gjennomføringen av EU-direktiver”.

Samtidig har Stortinget i mange år hatt flertall av EU-tilhengere, selv om folkeopinionen hele tida har vært negative til EU-medlemskap. Dette snudde endelig ved valget i 2017, hvor endelig et flertall av de innvalgte på Stortinget var mot EU-medlemskap[2].

Jeg tror den jevne nordmann allerede mener at det er for lang vei fra fra folket på Sotra til dresskledde menn på Stortinget allerede. Da må vi slutte å la EU overstyre oss gjennom direktiver og forordninger. Det skaper mer politikerforakt og bryter ned det norske folkestyret.

Følelsen av å bli overstyrt, oversett og underlagt andre interesser føler andre europeiske land sine befolkninger også. Dessverre har det som oftest resultert i at høyrepopulistiske, høyreradikale og selv høyreekstremistiske krefter vokser i sin motstand mot EU-eliten. Som sosialist ser jeg med stor bekymring på de strømningene som nå foregår på kontinentet. Vi veit fra historia hva ytre høyre i maktposisjon kan forårsake. Da må vårt alternativ være å finne sammen til solidariteten på tvers av landegrensene på kontinentet, men uten at det medfører gjeldskrav til tyske banker, ordre om å kutte i velferden eller å deregulere arbeidsmarkedet.

EU ødelegger den norske modellen i arbeidslivet

Fri flyt av alt som kan flyte virker som en hovedregel i EU. Det vil si- med mindre du flykter over middelhavet, da vil enkelte i EU helst at du skal synke så fort som mulig. Et område der de “fire frihetene” virkelig utvikler seg til en tvangstrøye, er i arbeidslivet.

I Norge har vi i de siste åra merka en stor pågang av østeuropeiske arbeidere som kommer til Norge for å jobbe, særlig etter øst-utvidelsen i 2004. Det er en berikelse at folk fra andre land i Europa kan komme å jobbe i Norge, men det må skje på riktige premisser. Jeg får frysninger langt nedover ryggen når jeg ser hva noen arbeidsinnvandrere blir tvunget til å jobbe for og til hvilken grad de blir utnyttet av griske arbeidsgivere. På enkelte byggeplasser har arbeidere blitt betalt 30 kroner i timen, og i noen veldig ekstreme tilfeller har betalinga blitt utlevert i form av sigaretter. Andre har blitt stuet inn på brakker der flere må dele seng og rom og med svært dårlige sanitær-forhold. EU og EØS fører til at den frie flyten av arbeidskraft resulterer i dumping av norske lønns- og arbeidsvilkår.

Rød Ungdom vil alltid kjempe for at arbeidsfolk skal få en lønn som fortjent, etter lønnsvilkåra som eksisterer i det landet de jobber i. Derfor ønsker vi å få en strengere kontroll på hvor mange som kommer hit, men også at alle i Norge faktisk får den lønna de har krav på. Det er solidarisk overfor begge parter, både nordmenn og arbeidsinnvandrere som slipper å bli sosialt dumpa slik som dagens frislipp tillater.

Rød Ungdom vil ikke at Europa sin solidaritet skal begrenses til Schengen sine grenser. Det skal være helt irrelevant om man er fra Sverige eller Swaziland. Derfor er vår fremste oppgave som EU-motstandere i den tida vi lever i nå, å få fram budskapet om solidaritet med hele verdens folk.

Til slutt vil vi i Rød Ungdom takke dere i Ungdom mot EU for at dere står på i kampen for norsk selvstyre, for solidaritet og miljø. Jeg er glad at vi står skulder til skulder i de viktigste sakene og jeg gleder meg til et fortsatt godt samarbeid![1] https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/BQ6w0/kampen-om-eu-direktiver-eu-11-013-norge-0
[2] https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/eu_direktiver/id2572907/

reLATERT

Se alle arrangementer

Uttalelse - EU og høyrepopulister spiller hverandre sterke

13. feb. 2019

De siste årene har vi sett økt oppslutning til høyrepopulistiske og høyreekstreme partier i Europa. Disse bevegelsene fronter en retorikk basert på fremmedfrykt og etnonasjonalisme. Ungdom mot EU ser med bekymring på denne utviklingen. Vår EU-motstand er bygget på kunnskap – folkestyre, miljø og solidaritet kommer i første rekke.

Uttalelse - Nei til EUs arbeidsmarkedsbyrå

08. feb. 2019

Ungdom mot EU mener det er viktig å forsvare den norske arbeidslivsmodellen og et organisert arbeidsliv. EØS-avtalen har gang på gang angrepet faglige rettigheter og nå vil EU ta skrittet videre gjennom å innføre et arbeidsmarkedsbyrå, slik det fremkommer i arbeidslivsdirektivet.

Uttalelse - EØS fremmer skatteunndragelse

07. feb. 2019

EØS-avtalen tapper verktøykassen vår i kampen mot aggressiv skatteplanlegging. Det er svært kritisk i en periode hvor omfanget av skatteunndragelse blir stadig større.

Uttalelse - ACER-vedtaket bryter med grunnloven

06. feb. 2019

Suverenitetsoverføringen til ACER skulle blitt behandlet etter Grunnlovens § 115, med krav om ¾ flertall på Stortinget. Det ble den ikke. Ungdom mot EU mener derfor det er helt på sinn plass å ta saken til retten for å teste den juridiske gyldigheten til stortingsvedtaket.

Høyt spill fra EU

16. jan. 2019

Tirsdag 15. januar ble statsminister Theresa Mays forslag Brexit-avtale nedstemt i det britiske underhuset. Dermed fortsetter den politiske uroen frem mot 29. mars, dagen da Storbritannia etter planen skal forlate EU.

Hellas - solidaritet, krise og håpløsthet

17. des. 2018

31. oktober til 5. november 2018 var 11 studentmedlemmer i Ungdom mot EU på studietur til Athen, Hellas. Alle deltakerne fikk i oppgave å skrive en oppsummering fra en av postene på programmet. Her kan du lese deres opplevelser fra turen.

Studenter mot EU på studietur i Hellas

19. nov. 2018

31 Oktober til 5 November befant det seg 12 norske ungdommer i Hellas, Athen. Studietur med studenter mot EU ble avholdt i denne tidsperioden i år (2018). I denne teksten skal jeg, som en av deltagerne, fortelle hvordan det var å være på studietur i Hellas sammen med denne flotte gjengen.

ACER-vedtaket bryter med Grunnloven

08. nov. 2018

Suverenitetsoverføringen til ACER skulle blitt behandlet etter Grunnlovens § 115, med krav om ¾ flertall på Stortinget. Det ble den ikke. Derfor går Nei til EU nå til sak mot staten, representert med Erna Solberg.

Espen om EU: Angela Merkel

06. nov. 2018

Etter 13 år ved roret går EUs lengstsittende og mektigste statsleder av som partileder for kristendemokratene (CDU) og innleder det siste kapittelet i hennes virke som kansler, et kapittel som kan bli svært kort. I den anledning, kan det være på sin plass å gå gjennom hennes virke, ettermæle og veien videre. For mange var hun et symbol på konsensus, stabilitet og disiplin i en krevende tid. For andre var hun sjefsarkitekten bak eurokrisen, Hellas sin kollaps og ytterligere maktkonsolidering i Brussel.

Makt og EU på agendaen under Globaliseringskonferansen 2018

26. okt. 2018

12. til 14. oktober var representanter fra UMEU på stand under Globaliseringskonferansen ved DOGA og kulturkirken Jakob i Oslo. Det var en fantastisk helg, fullspekket av foredragsholdere, likestillingsforkjempere og professorer fra hele verden. Blant annet den colombianske miljøaktivisten Francia Márques, vinner av Right Livelihood Award og æresdoktor Vandana Shiva, samt representanter fra organisasjoner som kvinnefronten, Ungkurd, Natur og Ungdom, antirasistisk senter, IKFF, Operasjon Dagsverk, Palestinakomiteen med flere.

EUs kutt gjør vondt verre

25. okt. 2018

Den italienske regjeringen har ikke fått godkjent statsbudsjett-forslaget sitt av EU-kommisjonen. Det er ikke første gangen det skjer. Det unike med dagens situasjon er at regjeringen denne gangen ser ut til å ville sette hardt mot hardt, heller enn å føye seg.

Globaliseringskonferansen 2018

04. okt. 2018

Anne Grete Kroken er gjestskribent. Hun er styremedlem i Norges Sosiale Forum som arrangerer Globaliseringskonferansen annet hvert år. Årets konferanse er i Jakob Kirke i Oslo fredag 12. til søndag 14. oktober. Ungdom mot EU er tilstede på konferansen med stand, og vi er medarrangør sammen med Nei til EU på møtet "Hellas - ti år under jernhælen".