Udemokraten

En folkeavstemning innebærer å gi befolkningen i et land en hånd på rattet i saker som er av stor betydning for landet. At Høyre, etter å ha tapt to folkeavstemninger om norsk EU-medlemskap, mener at folkeavstemninger er et uegnet verktøy vitner om liten respekt for folkestyret.

I Klassekampen 18. juni skriver Michael Tetzschner at folkeavstemninger er helt uegnet for å fatte beslutninger som burde vært basert på utredning, utprøving og nyansering av argument.

Stortingsvalget i 2017 er det første valget noensinne hvor vi endte opp med et flertall mot EU-medlemskap på Stortinget. Før dette har det, i hver eneste stortingssammensetning, vært et flertall for å bli medlem, på tross av over tolv år med sammenhengende nei-flertall i befolkningen. Folkeavstemninger er flertallets vern mot overstyring fra politikere som Solberg og Tetzschner.

Tetzschner tar opp folkeavstemningers manglende evne til å søke kompromisser. Men i spørsmål som «skal Norge inn i EU» vil man til syvende og sist måtte ende opp med enten et ja eller et nei. Dette kjennetegner de aller fleste folkeavstemninger, enten det er snakk om unionsoppløsning, monarki versus republikk eller brennevinsforbud. Videre kompromisser i slike saker må fattes med flertallets ja eller nei liggende til grunn. Hvorvidt britene skal ha en «hard» eller «soft» brexit er det de folkevalgte som skal avgjøre sammen med EU; at det blir en brexit er derimot bestemt av befolkningen.

Tetzschner er bekymret for at stemningsbølger eller forenklede slagord skal forkludre de politiske vedtakene dersom folket blir rådført gjennom en folkeavstemning. Dette i motsetning til parlamentsvalg hvor objektive og saklige argumenter, som et Snapchat-filter designet av «Team Erna» eller diverse intetsigende partislagord, ligger til grunn. Faktum er at man forenkler budskapet sitt når man vil nå ut til befolkningen på en måte som fremmer politisk deltakelse.

Det betyr ikke at alle politikere er kyniske demagoger, eller at folk er dumme; det betyr bare at vi har et politisk system, enten det er snakk om parlamentariske valg eller folkeavstemninger, som bygger på at folket vet best.

Folkestyret er verdt å holde fast på – selv om det betyr at Høyres ønske om å få Norge inn i EU neppe kommer til å få gjennomslag.

reLATERT

Se alle arrangementer

Vår klagestorm mot NRK, ledet til historisk klagerekord i 2023

30. des. 2023

Manglende dekning av Acer-saken i høyesterett fikk over 6.500 klager i 2023 og er med dette den mest innklagde saken til NRKs kringkastingsråd i historien.

Agder Ungdom mot EU har holdt sitt 1. Ordinære årsmøte

24. okt. 2023

I dag holdt det nylig stiftede fylkeslaget vårt i Agder sitt 1. Ordinære årsmøte hvor, nytt styre er valgt og kursen videre er lagt

Frykter en mer EU-positiv regjering med nye statsråder fra Europabevegelsen

19. okt. 2023

Andreas Bjelland Eriksen som er den nye klima- og miljøministeren har tidligere bakgrunn fra Europeisk Ungdom sitt sentralstyre fra 2012 til 2013 og Espen Barth Eide, som er ny utenriksminister, har tidligere vært generalsekretær for Europabevegelsen.

Ungdom mot EU gir nytt håp, om en voksende EU-motstand blant unge

17. sep. 2023

Ungdom mot EU orienterte Nei til EUs fylkesledersamling fredag den 15. September om arbeidet, resultatene og planene for våres for organisasjonen fremover.

Acer-saken: En historisk sak, brøt Stortinget grunnloven?

17. sep. 2023

EU byrået ACER, kan fatte vedtak over Norge som kan ha store konsekvenser for norsk kraft politikk og strømprisene. Våre myndigheter har mistet kontrollen til Den europeiske unionen!

Solidaritet på flyktningdagen

19. juni 2020

Hvorfor skal ikke Norge – som ikke er medlem av EU – kunne vise solidaritet med flyktningene og Hellas, uavhengig av EU, spør Kathrine Kleveland og Frankie Rød.

Nederland stemmer ned Mercosur-avtalen

13. juni 2020

Mercosur-avtalen fører til avskoging, lavere krav til landbruk og skaper urettferdige konkurransevilkår

Ungdom mot EU tilslutter seg kystopprøret

22. mai 2020

Kystopprøret handler om liv langs kysten, om demokrati, og om en av Norges viktigste næringer. Ungdom mot EU har derfor tilsluttet seg kystopprøret.

Ja til et sterkere arbeidsliv - nei til EU og EØS!

30. april 2020

Arbeidernes internasjonale kampdag er like viktig for nei-bevegelsen som for fagbevegelsen. Skal vi bekjempe sosial dumping og ha et organisert arbeidsliv, må vi stå utenfor EØS.

UMEU fordømmer EUs Vest-Sahara-politikk

17. des. 2019

I 2012 ble Nobels Fredspris gitt til EU for å «fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.» I Vest-Sahara spiller EU den diametralt motsatte rollen. Der undergraver unionen FNs fredsprosess og saharawienes grunnleggende rettigheter.

Hindrer EUs klimakvoter klimatiltak?

05. des. 2019

Med EUs kvotesystem gir vi fra oss store deler av handlingsrommet vårt i møte med klimakrisen.

EU og EØS tilbake i samfunnsfaget!

03. des. 2019

Allerede i dag sliter folk med å gjøre rede for EØS-avtalen og Norges forhold til EU. Da er svaret å styrke, ikke stryke, kompetansekravet.